Emésztési problémákra és meghűlésre: gyömbér
Címlap / Szépség-Egészség / Emésztési problémákra és meghűlésre: gyömbér

Emésztési problémákra és meghűlésre: gyömbér

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A süteményekben, ételekben egyaránt szívesen használt gyömbér egy trópusi növény gyökértörzse, remek ellenszere mindenféle megfázásnak, meghűlésnek és emésztési problémának, évezredek óta használják ezek orvoslására. Az ájurvédikus orvoslásban a gyömbér az egyetlen fűszer, ami mind a három dosát helyreteszi, de a hagyományos kínai orvoslás is nagy becsben tartja. 

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nemcsak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Hogyan válassz megfelelő minőségű gyömbért?
A jó friss gyömbér kemény, lédús, a bõre fényes és vékony. Ha már régóta ott áll a zöldséges standon, azt abból lehet észrevenni, hogy a héja ráncos, a gyökér már inkább aszott, ezt már ne vegyük meg. Reszelés vagy felvágás elõtt a héját el kell távolítani, utána használhatjuk. A friss gyömbér nem helyettesíthetõ õrölt, szárított gyömbérrel, mert az íze erõsen eltér attól.

Emésztési problémákra és hányingerre
A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy más okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is.

Emésztésjavító hatása különösen jól jöhet majd az ünnepek alatt, például egy finom, erőteljes ízű gyömbértea formájában. Ez a jótékony hatása ételekhez adva fűszerként is érvényesül, az indiai konyhában előszeretettel használják számtalan különleges zöldséges ételhez.

Kipróbálnád a gyömbéres zöldségragut? A Vegafood jövő heti kínálatában megtalálod >>

Téli panaszokra

A meghűléses megbetegedések kezelésében elsőrangú a gyömbér: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.


Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában.

Gyömbértea
Népi gyógymódként ismert a gyömbértea, és a mézzel elkevert friss gyömbér, amelyeket hatásosan vethetünk be légúti gyulladások és levertség ellen.

A teához egy néhány centis, felszeletelt gyömbérdarabot forrázzunk le fél liter vízzel, és hagyjuk állni 5-10 percig. Minél tovább áztatjuk, annál jobban érvényesül csípős aromája. Meghűlés esetén kombinálható citromfűvel, hársfával és pici mézzel.

Gyömbéres limonádék és üdítők
A gyömbér édeskés-fűszeres aromája révén kiváló alapanyag limonádékhoz, üdítőkhöz és gyümölcsös italokhoz is.

Fahéjas-gyömbéres limonádés
Ez az ital igazi téli immunerősítő koktél a szintén erős baktérium- és vírusölő hatású fahéjjal és sok C-vitamint tartalmazó citrommal.

A gyömbéres limonádéhoz felszeletelt gyömbért használjunk, egy liternyi vízhez egy két-háromcentis darabot főzzünk fel egy rúd fahéjjal. Miután levettük a tűzről, dobjuk ki belőle a fahéjat, és a gyömbért hagyjuk állni néhány órát a vízben – így érvényesül igazán édes-csípős aromája. A gyömbéritalhoz facsarjunk ki legalább egy citromot, és ízesítsük néhány kanál mézzel, ízlés szerint egy-két deci narancslével.

Megkóstolnál más ízvilágú gyömbéritalokat is? A Vegafood kínálatában a fahéjas változat mellett ánizsos, hibiszkuszos, hársfavirággal, mentával ízesített frissítőket is találsz!

Kép: piqs.de: andidee - apfel und ingwer
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 7062 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x