Lézerrel az éleslátásért
Címlap / Szépség-Egészség / Lézerrel az éleslátásért

Lézerrel az éleslátásért

Forrás: Pulzus
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

A lézeres szemműtétek legújabb változatának köszönhetően sokan végleg megválhatnak szemüvegüktől, kontaktlencséjüktől. Az új eljárás sikerének titka: gyorsabb gyógyulás-kevesebb mellékhatás. 

A lézeres szemműtétek legújabb változatának köszönhetően sokan végleg megválhatnak szemüvegüktől, kontaktlencséjüktől. Az új eljárás sikerének titka: gyorsabb gyógyulás-kevesebb mellékhatás. Szemünk szaruhártyája és a szemlencse megtöri és az ideghártyára fókuszálja a bejövő fénysugarakat. Fénytörési hiba esetén a fénysugarak nem az ideghártyán egyesülnek, szemünk így nem tud tiszta képet létrehozni. A szaruhártya alakjának megváltoztatásával azonban a látás élessége visszaadható.

Lézertechnológia
Az úgynevezett excimer lézer a rövid- és távollátást a szaruhártya felszínének elpárologtatásával korrigálta, azaz a szem látóélességének kívánt mértékű módosítása érdekében a szaruhártyából le kellett "faragni" egy leheletvékony réteget - mondja Dr. Kerek Andrea, a Honvédkórház szemész főorvosa. A lézeres szemműtétek legújabb változata, a LASIK-eljárás ezzel szemben nem a szaruhártya legfelső, hanem mélyebb rétegének elvékonyításán alapul. A beavatkozás során úgynevezett mikrokeratómmal a szaruhártyát majdnem teljes hosszában elvágják, az így kapott lebenyt felhajtják, és az elpárologtatást a szaruhártya állományában végzik. A műtét végeztével a lebenyt - a szaruhártya saját hámjával együtt - visszahajtják.

Az új eljárás sikere
Az excimer lézeres műtéteket követően a szaruhártya behámosodásának folyamata némi fájdalommal járt. A LASIK-eljárás során azonban nem sérül meg a szaruhártyát stabilizáló vékony külső hártya - így a gyógyulást sem kíséri fájdalom, és nem lép fel látást rontó hegesedés. Az új technika további előnye, hogy magasabb dioptriatartományban - +6 dipotriától -14 dioptriáig - is eredményesen alkalmazható. Megbízhatóságát jelzi, hogy visszaromlás csak néhány esetben tapasztalható.

A műtétet megelőző vizsgálatok
A nagyfokú látásromlás korrigálásához természetesen megfelelő vastagságú szaruhártya szükséges. A műtétet megelőzően ezért a szaruhártya elülső-hátsó felszínét 9000 ponton feltérképező diagnosztikai egységgel vizsgálják meg a pácienst. Ha a megfelelő szaruhártya-vastagság mellett a beteg fénytörése stabil, elmúlt 18 éves, nem állapotos, nem szenved a seb gyógyulását lassító betegségben, illetve nem beállított cukorbetegségben, a beavatkozás végrehajtható.

Jár-e fájdalommal?
Az érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő injekciók beadását követő 10-15 perces műtét egyáltalán nem jár fájdalommal. A beavatkozás elvégzése után néhány napig szükség van szemcseppekre, körülbelül hat hétig pedig tartózkodni kell a szem dörzsölésétől - mondja Dr. Kerek Andrea. Ezért a kis "kellemetlenségért" azonban bőségesen kárpótolja a betegeket visszanyert éleslátásuk. A rövid- és távollátást gyorsan, hatékonyan és mellékhatás mentesen orvosló eljárás méltán vívta ki a betegek elismerését Magyarországon és külföldön egyaránt.


Békési Bernadett
Forrás: Pulzus
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3252 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x