Fényterápia lehet a hatékony megoldás depresszió ellen?
Címlap / Szépség-Egészség / Fényterápia lehet a hatékony megoldás depresszió ellen?

Fényterápia lehet a hatékony megoldás depresszió ellen?

Forrás: Dr. Mercola
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A téli időszakban megnő a depressziós esetek száma, és bár ilyenkor hónapokig alig jutunk természetes napfényhez, mégis léteznek hatékony megoldások a problémára. Mit tehetünk, amikor kint minden szürke és hideg, hogy megőrizzük jó hangulatunkat és pozitív beállítottságunkat?  

Egy nemrégiben lefolytatott klinikai kísérlet szerint a nagy erejű fénnyel végzett terápia idősebb emberek esetében is csökkentette a depresszió kínzó tüneteit. A kísérletben közel kilencven, depresszióval diagnosztizált fő vett részt, nagy részük 60 vagy annál is idősebb volt.
A kísérlet során három héten keresztül, reggelente egy óráig fénnyel sugározták be a páciensek felét, ugyanolyan fényterápiás készülék segítségével, amelyet a szezonális depresszió esetén is használnak.
A fényterápia az USA-ban már több mint tíz éve bevált módszer a szezonális – általában a téli hónapokban jelentkező – depresszió kezelésében.
A Physorg tudósítása szerint a kísérlet során fényterápiát kapott páciensek hasonló javulást mutattak, mint azok, akik antidepresszánsokat szedtek. Ráadásul a fényterápiás csoport tagjaiban kimutatható volt az alvási ciklus szabályozásáért felelős hormon, a melatonin megnövekedett szintje, a stresszhormonként is számon tartott kortizol mennyisége viszont csökkent a szervezetükben.
 
A depresszió súlyos problémát jelent az Egyesült Államokban, mivel közel 15 millió embert érint, és ez a fő munkaképtelenségi ok a 15-44 éves korosztályban, ráadásul akár halálos kimenetelű is lehet. A depresszió gyakran vezet ugyanis öngyilkossági kísérletekhez, főleg, ha az antidepresszánsokra a páciens szervezete nem reagál.
Ezért különösen fontos a hatékony „alternatív” gyógymódok felkutatása, akár csak egy-két tünettől szenved valaki szakaszosan, akár komoly „major” depresszió a kórkép.
A fényterápia azért lehet különösen jó megoldás, mert gyakorlatilag nincs mellékhatása, viszont gyógyhatásait számos tanulmány bizonyítja.

Hogyan működik?
Ma már tudományos tény, hogy az agy által termelt szerotonin nevű hormon nagy szerepet játszik a hangulatunk alakulásában, a vérben mérhető szerotoninszintet pedig egyértelműen a fény, illetve napfény mennyisége befolyásolja, ahogy az a fenti kísérletből is kitűnik. Mindez ráadásul összefügg a melatonintermeléssel is -  melatonint az agyunk napnyugtával kezdi termelni, és ez a hormon felelős az alvási ciklus megfelelő szabályozásáért és a belső óránk helyes működéséért.

Természetes kék fény
A philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem fényterápiás kutatócsoportja a kék fényben keresi a hangulatjavító csodaszert, kutatásaik során úgy találták, hogy a kék fény erősíti és stimulálja az agy érzelmekért és nyelvi készségekért felelős területein lévő idegi kapcsolatokat.  Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kék fény elősegítheti a kihívást jelentő érzelmek megfelelő kezelését is és az érzelmi egyensúly megtartását.
A kék fény hatékonyabbnak bizonyult a fehér és a vörös fénnyel szemben is ezen a téren, ami valószínűleg azzal is összefügg, hogy a kinti természetes fényhez ez a leghasonlóbb fénytípus. A probléma abból ered, hogy míg nyáron rengeteget lehetünk a szabadban és feltöltekezhetünk a természetes fénnyel, télen jóval kevesebb esélyünk van erre. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a kék fény mennyiségét érdemes megnöveli a benti terekben is a széles körben használt sárga izzók rovására például, mert ez hatékony kiegészítés lehet a téli fényhiányos időszakban.

Antidepresszánsok: közel sem a legjobb megoldás!
Kétségtelenül fontos a megfelelő orvosi kezelés, azonban a kutatások tükrében nyilvánvalóvá vált az utóbbi években, hogy az antidepresszánsok az enyhe és közepes depresszióban szenvedők esetében nem hoztak mérhető változást placebo készítményekkel összehasonlítva.
A súlyos depresszióban szenvedők körében is mintegy 15 %-os a javulási arány – a maradék 85 % időről időre visszaesik és egészen a krónikus depresszióig romlik az állapota. Manapság ezért már kérdéssé vált, hogy vajon nem pont az antidepresszánsok okoznak-e depressziós tüneteket, illetve súlyosbítják a páciensek állapotát. Némelyik valószínűleg elősegíti az erőszakos viselkedés kialakulását és az öngyilkos hajlamok erősödését is.

Miért annyira fontos a napfény?
Ha valaki depressziótól szenved, szó szerint életbevágóan fontos lehet számára, hogy télen is annyi időt töltsön a szabadban, amennyire csak lehetősége van. A legjobb lenne persze egy trópusi vakáció ilyenkor, de aki nem engedheti ezt meg magának, annak is fontos, hogy például ebédidőben sétáljon egyet, amikor még el lehet kapni egy kis napfényt. Ez nagy segítség a megfelelő D-vitaminszint fenntartásában is, ugyanis az alacsony D-vitaminszint 11-szer fogékonyabbá tesz a depresszióra, és más egyéb pszichiátriai és neurológiai kórképekre.
A D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer számára is a gyulladások leküzdésében, így a téli hónapokban jó megoldás lehet vitaminkészítmény szedése is.

 

Milyen fényeket használhatunk még?
Egy jó megoldás lehet, hogy otthonunkban és a munkahelyünkön a hagyományos izzókat jó minőségű, teljes spektrumú fényforrásokra cseréljük – ez az egyik legköltséghatékonyabb módja a depresszió kezelésének. Dr. Mercola szerint ez az egyszerű változtatás 2-3 héten belül érzékelhetően megnövekedett energiaszintet, nagyobb vitalitást és jobb hangulatot eredményezett páciensei körében.
Egy teljes spektrumú fényterápiás készülék szintén jó megoldás lehet a téli hónapokban, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy sose nézzünk közvetlenül a fényforrásba, mert károsíthatja a szemet. Bár ezek a megoldások természetesen nem helyettesíthetik a természetes napfényt, de a téli ködös, szürke hónapokban egy kis megkönnyebbülést hozhatnak, főleg, ha éppen olyan hideg van, hogy nem célszerű hosszabb időt a szabadban tölteni.
4 további természetes módszer, ami segíthet felülkerekedni a depresszión

1. Mozgás: A rendszeres fizikai aktivitás sokkal nagyobb mértékben javítja a hangulatot, mint az antidepresszánsok. Nem véletlenül az egyik leghatékonyabb módszer a depresszió kialakulásának megelőzésében és orvoslásában egyaránt.
2. Kevesebb cukor! A cukor (beleértve minden fajtáját, például a fruktózt és barnacukrot is) komolyan veszélyezteti az agyi funkciókat és képes negatívan befolyásolni a hangulatunkat. Minél kevesebbet fogyasszunk belőle!
3. Omega-3 zsírsavak: Az agynak kb. 60 %-a zsír, főleg DHA, ezért ebből folyamatos utánpótlásra van szükségünk a megfelelő agyműködésért. A legjobb az állati eredetű, jó minőségű változat, például a krillolaj.
4. Törődj az érzelmeiddel! Nagyon fontos a jó egészségi állapothoz a negatív érzelmeink feltérképezése és átalakítása, ami számos módszerrel lehetséges. A teljesség igénye nélkül néhány: pszichoterápia, csoportterápia, Érzelmi Felszabadítás Technika, spirituális választerápia, kineziológia, meditációs és relaxációs gyakorlatok, családállítás stb.

Forrás: Dr. Mercola

Képek: piqs.de
Manfred Schütze: Lichteinfall reload
quiet marverick: Winterpracht
Heinz Hasselberg, Steinfurt 252. Zentral Fotografische Übung 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8412 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x