Óvd a veséd, ezzel megvéded a szívedet!
Címlap / Szépség-Egészség / Óvd a veséd, ezzel megvéded a szívedet!

Óvd a veséd, ezzel megvéded a szívedet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

A napjainkban népbetegségnek számító szív-érrendszeri betegségek nemcsak segítik a vesebetegség kialakulását, hanem jelentősen rontják a vesebetegek túlélési esélyeit, pedig ma már a vesebetegség akár egy egyszerű vizeletvizsgálattal is kiszűrhető, korai fázisban jól kezelhető. Ellenkező esetben viszont akár egy életen át tartó dialíziskezelést is eredményezhet. 

A világ legtöbb országában minden 10. embert érint valamilyen fokú vesezavar, akiknek jelentős hányada egyáltalán nem tud betegségéről. A legtöbb ember nincs is tisztában azzal, hogy milyen kulcsfontosságú szerepet tölt be szervezetük működésében a vese, és hogy a vesekárosodás milyen komoly, akár végzetes következményekkel járhat. A vesebetegség előfordulása napjainkban egyre gyakoribb, a betegek száma évente mintegy 6-7 százalékkal növekszik.

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége által megrendezett Vese Világnapjának célja világszerte felhívni a figyelmet a vesebetegség veszélyeire, valamint a megelőzés és rendszeres szűrés fontosságára. Az idei világnap fókuszpontjában a szív-érrendszeri betegségek és a vesebetegség közötti szoros kapcsolat áll.


A vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek találhatók, mint a magas vérnyomás, illetve a diabétesz, vagy e kettő kombinációja. Előrehaladott vesekárosodás esetében jelentősen beszűkül a veseműködés. Ennek következtében egyrészt a szervezetben felhalmozódnak a káros anyagok, másfelől pedig a vese nem képes eltávolítani a felesleges folyadékmennyiséget. A krónikus vesebetegség legtöbb esetben nagyon sokáig nem okoz semmilyen tünetet, s amikor észreveszik, gyakran már késő. Ez esetben nem marad más megoldás, csak a beteg élete végéig tartó dialízis, vagy a transzplantáció.

Élettani értelemben a vese a keringési rendszer létfontosságú része. A szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja vérnyomásunk egyenletességét, ezért bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül érinti a szív funkcióit. Ugyanakkor a keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, amely krónikus szívelégtelenség kialakulásához vezethet. A szív-érrendszeri betegségek amellett, hogy segítik a vesebetegség kialakulását, sokszorosára emelik az olyan betegségek, mint a szívelégtelenség, a szívroham és a szélütés kockázatát vesebetegek esetében: szív-érrendszeri szövődmények következtében hal meg idő előtt a vesebetegek mintegy fele.

Tekintve, hogy hazánkban a hipertóniások száma meghaladja a kétmilliót, a cukorbetegek száma pedig egymillió körül jár, népegészségügyi szempontból is óriási szerep hárul a megelőzésre.

Az alábbi alapszabályokat feltétlenül érdemes betartani:
  • Kerüljük a túl sós ételeket és a dohányzást, ezek ugyanis különösen megterhelik a veséket.
  • A rendszeres mozgás serkenti a keringést és a szervezet méregtelenítő folyamatait.
  • Bármilyen kicsi vérnyomás-növekedés vesekárosodást okoz, a vesezavarok pedig a szív funkcióit érintik kedvezőtlenül. (Ezt bizonyítja, hogy a krónikus vesebetegek mintegy fele szív-érrendszeri betegségben hal meg.) Ezért ha valakinek szív-érrendszeri betegsége van, figyelnie kell a veseműködését, illetve ez fordítva is igaz. Szükséges a rendszeres vérnyomásmérés!
  • Rendszeres vér- és vizeletvizsgálattal ellenőrizhetjük a szív- és veseműködésünket.Napjainkban a fejlett orvostudománynak köszönhetően a korai időszakban számos korszerű terápia áll rendelkezésre a maradék veseműködés fenntartására, azonban ebben nagy felelősség hárul a háziorvosokra, akik a rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával időben ki tudják szűrni a veseelégtelenséget.
  • Fontos odafigyelni az optimális vércukorszintre is – ennek érdekében fogyasszunk sok friss, nyers vagy párolt zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket és minőségi fehérjét, kerüljük viszont a finomított lisztből és cukorból készült termékeket, a mesterséges adalékanyagokat, a gyorséttermi és a műételeket.„Magyarországon több mint 10.000 ember szorul rendszeres dialízisre, ebből nálunk a budapesti központban több mint 179 beteget kezelünk, akik hetente háromszor jönnek hozzánk, hogy megkapják a számukra életmentő kezelést. Úgy gondolom, az ilyen figyelemfelhívó megmozdulások, mint a Vese Világnapja nagyon fontosak, mert segítségével megszólíthatjuk, edukálhatjuk a szélesebb nyilvánosságot. Emellett el tudjuk érni a háziorvosokat is, akik az éves laborvizsgálatok keretében ellenőrizni tudják a vesefunkciót, megelőzve ezáltal a súlyosabb esetek kialakulását”
– mondta el Prof. Dr. Kiss István, a B. Braun Avitum Zrt. budapesti dialízisközpontjának orvosigazgatója.

Képek:
piqs.de: Steve Evans - Uzbekistan
piqs.de: amentet - Sehnsucht
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3814 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x