Akadályozhatja a gyógyulást az rossz orvosi kommunikáció...
Címlap / Szépség-Egészség / Akadályozhatja a gyógyulást az rossz orvosi kommunikáció

Akadályozhatja a gyógyulást az rossz orvosi kommunikáció

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

Átlagosan 18 másodperce van a betegnek arra, hogy elmondja a panaszát a rendelőben, orvosa ugyanis legtöbbször már az első mondat után félbeszakítja -­ mutatták ki kutatások. Az adatok rávilágítottak arra, amit gyakorlatilag mindenki tud: komoly gondok vannak az orvos-beteg kommunikációban - olyannyira, hogy Budapesten szakmai konferenciát szentelnek a kérdésnek. 

Kutatás és konferencia az orvosi kommunikációról

"Problémák nem csak a betegre szánt idő hosszával vannak. Magyarországon a jelenleg praktizáló orvosok legtöbbje soha nem tanult orvosi kommunikációt. Mostanra már minden egyetemen kötelező tantárgy, de egész generációk nem is hallottak még arról, hogy ez tanulható lenne" - mondja Dr. Pilling János pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet kommunikációs csoportjának  vezetője, a konferencia egyik előadója.

Ezt a gondot nem lehet pusztán az egészségügyben uralkodó állapotoknak, a szakember-, idő- és pénzhiánynak betudni.  Dr. Pilling előadásából is kiderül, nem is kellene túl sok idő a beteg meghallgatásához.  A vizsgálatok bebizonyították: a legtöbb beteg, aki félbeszakítás nélkül befejezhette első mondatát, legfeljebb 60 másodpercet igényelt erre. Egyikük sem beszélt 150 másodpercnél többet, még akkor sem, ha biztatták a folytatásra.

"A bajok oka egyszerűen az, hogy az orvosok közül csak kevesen ismerik a kommunikációban rejlő lehetőségeket, nincsenek tudatában annak, milyen jelentős szerepe van a gyógyításban. Pedig bizonyított tény, hogy a megfelelő kommunikáció akár a legjobb terápiánál is eredményesebben segítheti a beteg gyógyulását - mondja Dr. Serényi János, a Gyógyító Szavak című konferencia szervezője. - A pénzhiány, a rossz műszerezettség, az orvos túlterheltsége nyilvánvalóan káros a betegek számára, a ”gyógyító szavak” azonban nem kerülnek semmibe, és minden orvosnak „kéznél vannak”.

És ez fordítva is igaz. „ A helytelen kommunikáció a jó diagnózis és a gyógyulás komoly akadálya – erősíti meg dr. Varga Kata, az ELTE Affektív Pszichológiai Intézeti Központjának vezetője. - A betegre szánt idő mellett nagy jelentősége van a kommunikáció tartalmának és stílusának is, a szavakkal még fájdalmat is tud csillapítani az orvos, a negatívan megfogalmazott betegtájékoztatás pedig akár a gyógyulás akadálya is lehet.”  Szintén adatokkal bizonyítható, hogy az orvosok a legtöbbször az első probléma elmondása után szakítják félbe a beteget, feltételezve, hogy az első panasz a legfontosabb. Ez azonban nem így van, hiszen - mint kiderült - a sorrend nem függ össze panaszok egészségügyi jelentőségével.

Forrás és további információ a konferenciáról: Értéktrend
Kép: MorgueFile wax115
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4269 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x