Mégis egészséges fehérjegazdag diétával fogyni?
Címlap / Szépség-Egészség / Mégis egészséges fehérjegazdag diétával fogyni?

Mégis egészséges fehérjegazdag diétával fogyni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Az egészséges testtömeg elérését célzó diéták közül az utóbbi időben előtérbe kerültek a magas fehérjetartalmúak, melyek általában csökkentett szénhidráttartalmúak is (high-protein—low-carb diéták). A kutatási adatok alapján a táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy a fehérjedús táplálék alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal társítva jelenti talán a leghatékonyabb módszert az egészséges testsúlycsökkentésre. A kutatás eredményeit az Európai Unió is elismeri. 

Az 1980-as évektől világszerte észlelhető a túlsúlyosok, az elhízottak és a kórosan elhízottak számának folyamatos növekedése. Napjainkban az elhízás a világ fejlettebb részén népbetegségnek számít, ennek minden társadalmi és egyéni következményével: a szív- és érrendszeri, a légző- és a mozgatórendszeri, a daganatos és az anyagcsere-betegségek (diabétesz, magas vérzsírszint, máj-, epe- és hasnyálmirigy-betegség, köszvény) és a reaktív depresszió egyre gyakoribb előfordulásával. A népegészségügyi statisztikai adatok az Európai Unióban és Magyarországon is erre utalnak: a 15 év feletti népesség több mint felének az optimálisnál magasabb a testsúlya, tehát túlsúlyos, s minden ötödik felnőtt elhízott.


A fehérje alapú diéta hosszú ideje az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, gyors és hatékony módja a súlycsökkentésnek. Az Európa Tanács hivatalos állásfoglalása (2006) elismeri a fehérjegazdag diéták testsúlycsökkentő hatását. A londoni és a koppenhágai egyetemen is végeztek kutatásokat a fehérjében gazdag diétával kapcsolatban, s mindkét esetben bizonyítást nyert annak testsúlycsökkentő hatása. A legújabb eredmények a DIOGENES nemzetközi vizsgálatban születtek és születnek, s ezekről az Európai Obesitas Kongresszusokon folyamatosan beszámolnak. E kutatások eredményei alátámasztják, hogy a vizsgált módszerek közül a magas fehérjetartalmú és alacsony glikémiás indexű (azaz lassan felszívó szénhidrátokat tartalmazó) bizonyult nem csak rövid, hanem hosszú távon is eredményesnek.

Az Egyesült Államokban 20 éven keresztül vizsgálták mintegy 82 ezer ápolónő táplálkozási szokásait, s azt tapasztalták, hogy akik a szénhidrátszegény, fehérjegazdag ételeket preferálták, azoknál az elhízással kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázata 30 %-kal csökkent. Az eredményeknek köszönhetően Nyugat-Európában egyre erősödő trend a fehérjedús étrend ajánlása. Ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető.

Tények a fehérjékről
  • A fehérje szervezetünk legjelentősebb építőanyaga. Izmaink 18--20% fehérjét tartalmaznak.
  • A kötőszövetben két fontos, rugalmas fehérje található: a kollagén és az elasztin.
  • Az oxigén és a szén-dioxid szállításában is a fehérje játszik központi szerepet: a hemoglobin a tüdőben felveszi az oxigént, a mioglobin pedig az izomban raktározza azt.
  • Kivétel nélkül fehérjék az enzimek, amelyek az élő szervezet kémiai folyamatait elindítják, illetve specifikusan gyorsítják.
  • A hormonok egy része is fehérje (inzulin, adrenalin, nemi hormonok, tiroxin stb.).
  • Számos biológiailag aktív anyag is fehérje természetű (pl. a gyulladásmediátor hisztamin vagy az idegi ingerület továbbításában szerepet játszó dopamin és szerotonin).
  • Az ellenanyagok (antigének) olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel annak érdekében, hogy felismerje és hatástalanítsa a szervezetbe került idegen anyagokat.
  • A vérfehérjék közül az albuminok a vér ozmózisnyomásának szabályozásában és az aminosavak raktározásában játszanak szerepet. A globulinok a szervezet védekezésében és az immunitásban nélkülözhetetlenek, a fibrinogén nélkül pedig nem megy végbe a véralvadás.
  • A sejtmagok, a mitokondriumok, a riboszómák – és részben a sejthártyák ‑ építőanyaga is fehérje.
  • A fehérjéknek – mivel vizes oldatban anionként viselkednek ‑ fontos szerepük van a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.Szervezetünk számára tehát nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje.
A fehérjék, illetve az építőköveikként szolgáló esszenciális és nem esszenciális aminosavak bevitelét a testsúlycsökkentő a diéta során is maradéktalanul biztosítanunk kell, hogy a naponta lebomló 300‑600 g-nyi, változatos működésű fehérje újraképződve a fogyókúra ‑ azaz a megélénkülő katabolikus (lebontási) folyamatok ‑ során is biztosíthassa a szervezet egészséges és harmonikus működését.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4206 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x