Toxikus és allergiás fényérzékenység - előzd meg!
Címlap / Szépség-Egészség / Toxikus és allergiás fényérzékenység - előzd meg!

Toxikus és allergiás fényérzékenység - előzd meg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

A napozás az egyik kedvenc nyári időtöltésünk annak ellenére, hogy jónéhány veszélyt rejt magában, ha nem vagyunk körültekintőek. A napégés elkerülésére szerencsére már egyre többen figyelnek, van azonban néhány kevésbé ismert kockázat is, amivel jó, ha tisztában vagyunk. 

Óvatosabbnak kell lennünk például akkor is, ha a napon eltöltött órák után bőrünk viszket, ég, kivörösödik, apró kiütések, esetleg hólyagok jelennek meg rajtunk. A legtöbben ilyenkor azonnal „napallergiát” diagnosztizálunk magunkon – tévesen. A napfény okozta bőrbetegségekben a tünetek belső, máskor külső tényező vagy genetikai ártalom folytán kórosan fényérzékennyé vált bőrön fejlődnek ki. A fényérzékenység kialakulását tekintve lehet toxikus vagy allergiás. A betegség kialakulásáról és kezeléséről Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza tájékoztat bennünket.

„Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy az UV-sugarak nem csak napozás közben, hanem szinte minden pillanatban érnek bennünket. Épp ezért nem elegendő csak akkor bekenni a testünket, amikor a napon fekszünk. Fokozottan figyelnünk kell bőrünk reakcióira, ugyanis panaszaink évekig is visszatérhetnek, ha egyszer fényérzékennyé váltunk” – mondta a doktornő.A toxikus fényérzékenység

A toxikus fénykiütés mindenkin kialakulhat, a nap/UV-fény és a fényérzékenyítő faktor hatására, érthető tehát, hogy sokkal gyakoribb, mint az allergiás típusú fényérzékenység. A tünetek leggyakrabban a napégéshez hasonlítanak. A napnak kitett területeken bőrünk megduzzad, éles szélű bőrpír, esetleg csalánkiütés vagy hólyagok alakulnak ki rajta, akár már rövid napfürdő után is. A tünetek sok esetben napokig, ritkán hetekig megmaradhatnak. A vöröses, élesen elhatárolható gyulladást az UVA- és UVB sugarak, valamint a fényérzékenységre hajlamosító anyagok együttesen okozzák. Ilyen anyagokat tartalmaznak egyes növények és zöldségfélék, mint például a krizantém, az őszirózsa, a dália, a napraforgó, a petrezselyem, a sárgarépa, a paszternák, a zeller, az ánizs, az édeskömény vagy a különböző citrusfélék. Fénykiütések keletkezhetnek továbbá a bergamottolajat tartalmazó parfümöktől is. Cukorbetegség kezelésére felírt tabletták, egyes nyugtatók, vizelethajtók, különböző gyulladásgátlók vagy szívritmust szabályozó gyógyszerek szedése szintén ehhez a típusú bőrreakcióhoz vezethet. A tünetek hűsítő és gyulladást csökkentő krémmel enyhíthetők. A betegség az esetek többségében barna, szürkésbarna pigmentációt hátrahagyva gyógyul.

Az allergiás eredetű fényérzékenység
Az allergiás eredetű fényérzékenység a napfény, illetve különféle vegyszerek, kozmetikumok, valamint egyes belsőleg vagy külsőleg alkalmazott gyógyszerek (ún. fotoallergének) együttes hatására kialakuló – immunológiai reakción alapuló – megbetegedés. Ilyen külsőleg alkalmazott szerek lehetnek a fertőtlenítők, a pipereszappanok, a fényvédő krémek és a parfümök. A szájon át szedett tabletták közül a fenotiazint tartalmazó nyugtatók, antimikróbás szerek közül például a szulfonamidok, kinolonok, valamint egyes helyileg alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentők, gombaölők, antivirális szerek jelenthetnek veszélyt.


A tünetek az ekcémához hasonlíthatók és elsősorban a szisztémásan alkalmazott gyógyszerek esetén a kiütések testünkön diffúzabban helyezkednek el. A gyulladás heveny, viszkető érzéssel jár, olykor nedvedzik. Későbbiekben a tünetek esetenként csupán a napfény hatására is megjelenhetnek és krónikus ekcéma képében hosszú ideig fennállhatnak. Ilyenkor a viszkető érzés erősen fokozódik, bőrünk megvastagszik és hámlani kezd. A gyógyulást a fényvédelem és a kiütéseket okozó gyógyszerek lehetőség szerinti elhagyása segítheti elő.

A fényérzékenység súlyosabb következményekkel is járhat, ezért célszerű orvoshoz vagy természetgyógyászhoz fordulni, ha  a tüneteink nem csökkennek, illetve múlnak el.

Forrás: Budai Egészségközpont

Képek:
piqs.de: canos - blaukäppschen
piqs.de: Paul-Gerhardt Koch - Thema des Monats "außergewöhnliche Perspektiven"
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4516 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x