Miről ismerjük fel a kanyarót?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Miről ismerjük fel a kanyarót?

Miről ismerjük fel a kanyarót?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

Kanyarót a nép vöröshimlőnek is nevezi, latinul morbilli. Heveny ragályos betegség, melynél láz és hurutos tünetek mellett a bőrön lencsényi, sőt nagyobb - többnyire kerek - piros foltok jelennek meg. Nem csak direkt érintkezéssel, hanem harmadik, különben egészséges személy, vagy tárgyak közvetítése útján is el lehet kapni.  

 

Rendezvénynaptár
A kanyarót a nép vöröshimlőnek is nevezi, latinul morbilli. Heveny ragályos betegség, melynél láz és hurutos tünetek mellett a bőrön lencsényi, sőt nagyobb - többnyire kerek - piros foltok jelennek meg. Nem csak direkt érintkezéssel, hanem harmadik, különben egészséges személy, vagy tárgyak közvetítése útján is el lehet kapni.
A kanyaró főként a gyermekkor betegsége, felnőttek aránytalanul ritkábban kapják meg és ha valaki egyszer elkapta, utána mentes lesz egész életére.

A betegség lefolyása:

1. Lappangási és előkészítő szak, amely a ragályozás időpontjától a kiütés jelentkezéséig tart; ezen időszak 10-14 napig is eltarthat.


A kanyarós gyermek az első tünetek megjelenésétől a kiütések felbukkanását követő 4. napig fertőző. Lappangás idejében a gyermekek többnyire egészen egészségesek, kóros tünetek csak a kiütést előző 3-5. napon lépnek fel, még pedig nátha, tüsszenés, szemhurut, könnyezés, fénykerülés, rekedtség, érdes, nem ritkán ugató köhögés alakjában. E mellett a gyermekek bágyadtak, étvágytalanok, lázuk van, mely különösen az esti órákban fokozódik, álmukban nem ritkán félrebeszélnek, nyelvük bevont, szomjuk nagy, a száj belsejében piros foltok jelennek meg.

2. A kiütés kitörése és virágzása.
A kiütés legelőször is az arcon, homlokon, tarkón, azután a törzsön, a karokon és utoljára a combokon jelenik meg. A kiütés eleinte szétszórtan halvány piros, kendermag- egész lencsényi foltok alakjában jelenik meg, egy foltok száma azonban csakhamar megszaporodik, míg maguk az egyes foltok is megnagyobbodnak, élénk piros színt vesznek fel, és láthatólag megduzzadnak, kissé kiemelkednek. Erős kiütésnél különösen sűrűn fordul elő, hogy az egyes foltok egymással összefolynak, de azért ép bőrszigetek mindenkor megmaradnak. A kiütés jelentkezésével a hőfok rendesen 39,0-40°-fokot is elérheti. Normális lefolyású esetekben azonban a virágzási időszak végén a tünetek nem ritkán igen gyorsan javulni szoktak, különösen a láz az, mely esni szokott és ilyenkor a kiütés is el szokott halványodni, eleinte halvány barnába, azután sárgába, majd a normális színbe megy át. Nem ritka esetekben a barnás foltok 6-8 napig is fennállnak.

3. A hámlás v. korpádzás időszaka.
Azokon a bőrterületeken, ahol kiütés volt, a bőrkorpásan, apró pikkelyekben hámlani szokott. A hámlás gyakran szembeötlő, szabad szemmel is észrevehető, sokszor azonban észrevétlenül folyik le. Ezzel arányosan az összes nyákhártyák is elhalványodnak, a köhögés lazává válik s a gyermek meggyógyult.
bzs.
 
 
[ 11415 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x