Rák: rövid távra tervezzünk vagy hosszúra?
Címlap / Szépség-Egészség / Rák: rövid távra tervezzünk vagy hosszúra?

Rák: rövid távra tervezzünk vagy hosszúra?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Az az ember, aki rákosként már keresztülment egy embert próbáló kezeléssorozaton, elkezd másként viszonyulni az idő múlásához. Előfordul, hogy nagyon rövid időtartamokat gondol át, csak kevéssel tervez előre, túl merésznek érzi hosszú távú célokon álmodozni. Tőrös Ildikó Simonton-terapeuta írása a Rákellenes Világnap alkalmából. 

Vajon a realitásérzék nem hagyja a távlati célokat megjelenni vagy a kicsinyhitűség? Az érintett úgy gondolhatja, hogy adott esetben talán kevésbé fáj elengedni az életet, ha eleve rákészül a legrosszabbra. Van aki a – szerinte – kevés hátralevő időt igyekszik szeretteivel tölteni. De milyen lehet ennek az együtt töltött időnek a hangulata, minősége, amikor úgy érezzük, hogy nincs perspektívája az életnek? Vajon az a törekvésünk, hogy nagy időtávlatokra tervezzünk, mennyire befolyásolja a túlélés esélyeit?


A tapasztalat azt mutatja, hogy a tágabb időintervallumokra való bátor tervezés segíti a túlélést, megduplázhatja az életkilátásokat és javítja, javíthatja az életünk minőségét. Ez csak akkor érvényes, ha mindez belülről jön. Hajlamosak vagyunk bizakodóknak mutatkozni, hogy ezzel sem terheljük a környezetünket, itt viszont a lélek mélyéről jövő mély életigenlés számít. Tekintsünk hát magunkba és őszintén vizsgáljuk meg életérzésünket és legalább magunkban tisztázzuk, hogy hányadán állunk pillanatnyilag.

Egy háromgyermekes anya esete kapcsán nézzük meg, milyen döntési helyzetek elé nézünk ilyenkor és milyen hatásai lehetnek ezeknek a döntéseknek. Katalin áttétes rákosként már maga mögött tudta a műtétet és kemoterápiát. Orvosként tisztában volt a túlélési esélyeivel, a leletei nem sok jóval kecsegtették. Hallott arról, hogy a Simonton-módszerrel sokan visszanyerték életkedvüket, megtanulták befolyásolni belső folyamataikat, így kereste a lehetőségét annak, hogy elsajátíthassa a relaxációs technikát és szembenézhessen azokkal a lelki tényezőkkel, amelyek feltehetőleg hozzájárultak a betegsége kialakulásához.

A nyugati országrészben lakott férjével és három kicsi gyermekével. Nagyon mély depresszió kerítette hatalmába, amikor látta, hogy a vártnál rosszabbak a perspektívái az összes orvosi kezelés ellenére is. Először Szegeden talált segítséget, majd Budapesten folytatta a Simonton-módszert. Nehezére esett sok szervezés árán otthon hagynia gyermekeit azért, hogy rengeteg utazás árán 2-3 órát foglalkozhasson magával. Mivel bizonytalan volt abban, hogy túléli-e ezt a betegséget, teljesen érthető módon minél több időt szeretett volna velük együtt tölteni. A rövid távú céljainak kétségkívül ez felelt meg a legjobban. Mivel megfogalmazta abbéli reményét, hogy kigyógyuljon a rákból, felmerült a kérdés, hogy ezt a hosszú távú célt mi tudná leginkább támogatni?


Ekkor úgy döntött, hogy időt áldoz magára és a gyógyulására és hetente elutazott Budapestre minden kényelmetlenséget, hajnali kelést, vonatozást, buszozást vállalva. Szívósan és elkötelezetten végigjárta azt a belső utat, amely segített kezébe vennie a sorsát, ezáltal visszanyerte derűlátását és napról napra jobban lett, javultak a leletei minden kivizsgáláskor.

Ennek már 7 éve. Gyermekei egyre nagyobbak, bőven megtérült a tőlük annak idején elvett idő. Katalin, aki minden orvosi módszert igénybe vett és pontosan betartott, ma azt állítja, hogy ezzel a lelki átalakulással is összefüggésbe hozható a gyógyulása.

Hogy az idő kinek dolgozik? Nekünk, ha jól gazdálkodunk vele és a lehetőségeinkkel, és ha találunk olyan hosszú távú célokat, amelyek valóban motiválóak.

Mi saját magunknak bevallhatjuk, hogy hogyan is állunk ezen a téren. Nagy a tét, érdemes komolyan venni.

 
Tőrös Ildikó
Simonton-terapeuta

Képek:
sixninepixels / FreeDigitalPhotos.net
David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3397 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x