5 tévhit az alkoholról
Címlap / Szépség-Egészség / 5 tévhit az alkoholról

Gelsei Bernadett

5 tévhit az alkoholról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-22

A kemény téli napokon sokan sok alkohollal, főleg pálinkával védekeznek a hideg ellen. De tényleg igaz, hogy az alkohol felfűti a testünket, vagy ezt csak szeretjük elhitetni magunkkal? A legismertebbek tévhitek az alkoholról.  

1. Az alkoholnak melegítő, fűtő hatása van, ezért a jó erős röviditalok fogyasztása segít a hideget elviselni.
Az a tény, hogy az alkoholnak melegítő hatása van, félrevezető és veszélyes is. A testünk egy feles vodkától, vagy pálinkától valóban melegséget fog érezni, mivel az erek ettől a mennyiségtől kitágulnak, így normalizálódik a vérellátás. Ha azonban ezt a csekély mennyiséget növeljük, az erek még jobban kitágulnak a bőr alatt, ami a hőérzetünket befolyásolja és melegséget érzünk. Elkezdünk izzadni, hőt párologtatni, ezáltal pedig lehűlni. Éppen ez benne a  becsapós, hogy minél melegebbet érzünk a nagy hidegben, valójában annál jobban kihűl a testünk, mert ez csak a bőrfelszíni érzetünk.

2. Az alkohol gyógyítja a megfázást - nálunk főleg a pálinka jótékony hatásáról terjedt el ez a népi bölcsesség.
Sajnos ez egy téves népi hagyomány. Az, hogy tegyél a teádba rumot, vagy igyál mézes pálinkát, vagy vodkát fahéjjal és citrommal, mert ezek segítenek a megfázásban – mind-mind hamis elképzelések.  Persze 4-5 feles elfogyasztása után valóban nem érezzük a torkunkban a fájdalmat és nem fázunk, de ez az alkohol illuzórikus hatása miatt van és nem azért, mert valóban meggyógyított minket.Ilyenkor természetesen az történik, hogy a pár felestől már berúgunk, az immunredszerünket jól legyengítjük, ezáltal a bacilusok és baktériumok még jobban el tudnak szabadulni a szervezetünkben, vagyis másnap betegebbek leszünk, mint előtte. Az alkohol gyógyszer a megfázásra – ez csak mítosz. Ha mindenképpen alkohollal akarjuk erősíteni az immunrendszerünket, akkor maximum 2 deci vörösbort fogyasszunk el megfázáskor.

3. Az alkoholfogyasztás jót tesz a magas vérnyomásnak
Sokszor halljuk, hogy ne idegeskedj, mert felmegy a vérnyomásod, inkább igyál egy kis alkoholt és megnyugszol. Ez részben így is van, de ha jobban utánanézünk, akkor kiderül, ez is egy téves elképzelés.  Az alkohol kis mennyiségben (2 dl bor, 0,5 cl rövidital) valóban nyugtató hatást ad, azonban nagyon kevésen vannak, akik itt meg is tudnak állni. Éppen ezért ennél nagyobb mennyiség esetén az alkohol a máj lebontó funkciója miatt a koleszterinszintünket emeli, ami a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője. Emellett a lerészegedésnek van agresszív fázisa, ahol a vérnyomásunk is emelkedik, így még rosszabbat tehetünk az amúgy is magas vérnyomásunkkal.

4. Az alkohol elősegíti  a jó alvást

A tény az, hogy aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, rosszul fog aludni alkohol nélkül azért, mert  elvonási tünetei lesznek. Azok pedig, akik nem használnak rendszeresen alkoholt, pont ezért lehetnek alvászavaraik alkoholfogyasztás után.
 
5. Alkoholt fogyasztani jó a testnek

Valóban sok helyen olvashatjuk, hogy az alkohol kis mennyiségben gyógyszer, és ez részben igaz is. De vajon mit is jelent a kis mennyiség? Az elterjedt nézet szerint 2 dl bor, sör vagy egy feles a kis mennyiség, amit még büntetlenül elfogyaszthatunk. Na de minden nap? Minden nap ennyit inni, mégha csak kis mennyiségről is van szó, tényleg egészséges? Nem inkább egy szintentartó alkoholizmusról van szó? Ha ugyanezt a mennyiséget isszuk meg vezetés előtt, éhgyomorra, vagy legyengült immunrendszer esetén, máris fokozottabb a hatása és sokkal veszélyesebb ránk nézve, mint amennyire a „gyógyító hatása” érvényesül.

Akárhogy is szeretnénk csűrni-csavarni, a mi társadalmunk szereti az alkoholt és az ideiglenesen adott, átmeneti jó hatását. Nagyon elfogadóak vagyunk az alkohol használatával. Ezért mindenféle kedvező tulajdonsággal felruházzuk, hogy legyen jó okunk lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztani, mondván, csak az egészségünkért tesszük. Tegyük fel magunknak a kérdést: valóban hosszú távon, akár napi kis mennyiségben fogyasztva is - vajon jót tesz velünk?
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13617 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x