Rágógumi - árt vagy használ?
Címlap / Szépség-Egészség / Rágógumi - árt vagy használ?

Rágógumi - árt vagy használ?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

A rágógumi kultúrája nagyon régi időkbe nyúlik vissza, már az ókori görögök is rágcsáltak egy speciális gyantaszerű anyagot. Ma azonban, amikor a rágógumik piaca elképesztően szélessé vált, nem árt tudni, milyen hatással is van a fogak egészségére a rágózás.  

Kezdetben az emberek a rágás feszültségoldó, nyugtató hatása miatt fordultak különböző anyagok rágcsálásához, így az ókori görögök pl. a masztixot (pisztáciagyantát) rágták, az amerikai indiánok a lucfenyő gyantáját.

Korunkban elsősorban a friss lehellet elérése, illetőleg fenntartása érdekében vagy feszültség levezető nassként választjuk a rágógumizást. A modern kori rágógumik alapanyaga az amerikai őserdők szapotilfájának tejszerű nedvéből, az un. kaucsukból származik. Az első rágógumik gyártását 1869. december 29-én szabadalmaztatták, s nagyon hamar elterjedt szerte a világon.

Napjainkban a rágógumik piaca széleskörű: mentolos, sárgadinnyés, kólás, narancsos, epres ízekben, lap, drazsé kivitelben, felfújható, olvadós és egyéb verziókban is kapható. A nyugtató, koncentrálóképességet növelő hatása mellett a rágógumi előnye az a tény is, hogy a rágóizmokat erősíti.

 

Fogászati szempontból azonban nem mindegy, hogy milyen rágógumit fogyasztunk, ugyanis csak a cukormentes rágógumi szolgálja a fogak egészségét. Gyakran nem kimondottan cukorral érik el a rágógumi finom ízét, hanem pl. szorbittal vagy szacharinnal, esetleg nádból kivont xylittel. Kevesen tudják, de a xylit kivételével fogászatilag minden egyéb édesítőszer hatása a fogakra nézve ugyanolyan káros, mint a cukoré.

Köztudott, hogy a cukor fogszuvasodást okoz, és ha egy cukortartalmú rágógumit csak nagyon kevés ideig rágunk, akkor is ugyanúgy képes ártani a fogzománcnak. A cukormentes rágógumi azonban a nyáltermelés mennyiségének növelése által úgy semlegesíti étkezés után a szájban a savakat termelő baktériumokat, hogy a fogzománcot sem roncsolja. A nyál savsemlegesítő hatása mellett azért is értékes számunkra, mert olyan ásványi anyagokat tartalmaz – kalcium, foszfátok, fluor stb. -, amelyek a fogzománcba beépülve annak erősítését szolgálják.

A rágózáshoz szükséges folyamatos szájmozgással az agy felé irányuló véráramlást is növeljük, s ez növeli az éberségünket, koncentrációs képességünket. A rágógumi legnagyobb haszna tehát nyugtató és rágóizom-stimuláló képessége mellett a nyálképződés növelése, s a fokozott nyáltermelés hatékony fogtisztító és fogzománc védő hatása, valamint az agyi éberség növelése.

A cukormentes rágógumi fogszuvasodást csökkentő befolyását egy kétéves magyarországi vizsgálat is alátámasztja, melyben iskolás gyermekeken tesztelték a rágógumit. Megállapították, hogy 40%-kal kevesebb lyukas foga volt azoknak a gyermekeknek, akik cukormentes rágót fogyasztottak. A xilitol baktériumölő hatásfokkal rendelkezik, csökkenti a szájban levő Streptococcus mutans baktériumok számát. Ha étkezés után nem áll módunkban fogat mosni, rágjunk legalább 20 percig cukormentes rágót, még mindig többet teszünk általa a fogunkért, mint nélküle.
Hangsúlyozandó, hogy a rágózás nem pótolja a napi rendszeres fogápolást és logikusan nem ment fel a féléves fogászati szűrés alól sem, viszont támogatja a szájhigiéniát a nyáltermelés fokozása által.

És ne felejtsünk el meggyőződni róla, hogy az általunk használt rágógumi valóban cukormentes-e, ellenkező esetben csak ártunk a használatával. El kell oszlassunk egy tévhitet a rágózással kapcsolatban. Sokan attól tartanak, hogy a rágózás miatt kieshet a fogtömésük, megnyugtatásul el kell mondanunk, hogy ha kiesik egy tömés, akkor nem a rágógumizással, hanem a töméssel volt probléma. Napjainkig hatalmas a rágógumik eladási forgalma és egy cukormentes rágógumi fogyasztása még mindig pozitívabb stresszcsökkentő faktor, mint a dohányzás vagy egyéb élvezeti szerek használata.

A rágónál még egy fontos dologra figyelni kell: arra, hogy mindenképp a szemetesbe tegyük. Egy-egy madárnak, kisállatnak akár a vesztét is okozhatjuk egy rágó lenyelsével. Hiszen ők nem tudnak rágni, és lehet, hogy nem is tudják megemészteni a rágógumit, viszont a mesterséges illatok alapján vonzó falatnak tűnik a számukra. A higiénia is lényeges szempont - ki szeret belenyúlni egy mások által megcsócsált és valahová odatapasztott rágóba, különösen ezekben a vírustól terhelt időkben ... és ugyancsak ki szeret belelépni, ugyebár. Ezért a rágónkat soha ne hagyjuk szét, mindenképp rágcsáljuk tovább a következő kukáig, vagy tegyük papírzsebkendőbe és úgy dobjuk a szemetesbe. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7718 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x