Amit a műfogak új generációjáról tudni érdemes
Címlap / Szépség-Egészség / Amit a műfogak új generációjáról tudni érdemes

Amit a műfogak új generációjáról tudni érdemes

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Az életkorral nő a kezelt, tömött, később a pótolt fogaink mennyisége. Mi az, amit érdemes tudnunk a legújabb technikákról a műfogak terén, mire célszerű odafigyelni, ha fogpótlásra van szükségünk? 

Az emberek évszázadok óta törekednek elvesztett fogaik pótlására. Kezdetben méretre csiszolt elefántcsontból, teknőspáncélból készültek a pótlások, de előfordult, hogy aranyat, drágakövet használtak műfogként. Az első porcelánfogakat Napóleon udvari fogorvosa készítette az 1700-as években, s a XIX. század végére teljesen kiszorította a csontfaragványokat. A technika fejlődésével 1825-től megkezdődött a porcelánfogak gyári előállítása.

Ha a fogkorona olyan mértékben károsodott, hogy sem töméssel, sem egyéb módon nem lehet rekonstruálni, akkor a szükséges előkészületek után, mint csiszolás, felépítés stb. a fogorvos precízen záródó koronát készít fogpótlásként. A porcelán fogkorona felhelyezése előtt gondoskodni kell az alatta levő fog kezeléséről, mert csak egészséges fogra helyezhető korona. Amennyiben szuvas a fog, nem gyökérkezelt vagy fogágybetegséget állapítunk meg, ezek ellátása után kezdhetünk csak a fogpótlásba. Egy sorközi foghiány rögzített fogpótlással történő kezelése sokszor megköveteli a szomszédos, ép fogak lecsiszolását is. A hidak és koronák elkészítésének technikája igen széleskörű, ám a koronákat, hidakat mindig porcelán alkotja. Sorvégi foghiánynál a szomszédos foghoz rögzítés kivitelezhetetlen, így csak testidegen, kivehető pótlás jöhetne szóba: Fémkerámia korona.


Az elmúlt 30 év vívmánya, hogy kifejlesztették a műfoggyökeret,mely szó szerint az állkapocsba ágyazódik. A fogimplantátum számos előnnyel rendelkezik a híddal szemben. Fogpótláskor híd esetében a szomszédos fogakhoz erősítik a pótlást, így azokat is le kell csiszolni és koronázni, azaz egészséges fogakat „vesztünk” tulajdonképpen, valamint az áthidalt rész alatt rágás közben nem helyeződik nyomás az állkapocsra, így ezen a részen a csont idővel elsorvad - ez viszont implantátummal elkerülhető! Implantátummal a fog teljesértékűen pótolható, úgy, hogy a többi fogra nem kerül többletterhelés, valamint esztétikailag is sokkal természetesebb megoldást ad: Procera korona.

Az implantátumot az állkapocsba kell beültetni, mely helyi érzéstelenítésben végzett műtét során történik meg, a műgyökér beültetése után három, legfeljebb hat hónap várakozás következik, míg az implantátum körbecsontosodik, s ez után készül el a fogpótlás az implantátumra, mely ugyanúgy használható, mint egy igazi fog. A fogászati implantátumok olyan „csavarok”, melyeket összetételüknek köszönhetően a szervezet sajátjaként ismer fel, nem testidegen anyagként. Nobel implantátum.


A műfog tisztításával kapcsolatban sokan nem tudják, hogy bár a műanyag fog nem szuvasodhat, de ugyanúgy megtelepszik rajta a lepedék, a fogkő és a baktérium, valamint a körülötte levő fogíny elfertőződhet, ezért a napi két-háromszori fogmosás és tisztítás ugyanígy vonatkozik rájuk. Ne csak az egészséges fogak közét, hanem a műfogat is rendszeresen tisztítsuk fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével.

A hiányzó fogak pótlásáról minden esetben gondoskodjunk, már egyetlen foghiány esetén is! A fogsorban keletkező hiány a fogak elmozdulását vonhatja maga után, s további fogvesztéshez vezethet. Ne odázzuk el a fogpótlást, mert ezzel a később elkészítendő műfog esélyeit rontjuk.


Esztétikai fogászat Budapest

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6465 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x