Allergiára természetes gyógymód: jóga
Címlap / Szépség-Egészség / Allergiára természetes gyógymód: jóga

Allergiára természetes gyógymód: jóga

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

Nagyon sokan élvezik a virágok és fák illatát, azonban azok száma is jelentős, akik nem tehetik ezt meg bizonyos mellékhatások nélkül. Az allergia napjainkban egyre többek életét nehezíti meg. Viszonylag kevesen tudják azonban, hogy a jóga évezredes bölcsessége erre a problémára is egy természetes és nagyon hatékony megoldást kínál. Ebben a rövid cikkben arra világítunk rá, hogy bárkinek érdemes megpróbálni ezt az önmagában is kellemes és egészséges alternatívát. 

Mi is valójában az allergia?
A jóga által adandó alternatíva előtt nézzük meg, mit is mond a modern tudomány az allergiáról. Az orvostudomány szerint ez egy túlérzékenységi  immunreakció, ami napjainkra már széles tömegeket érint, és az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség. Az allergiában szenvedő emberek számára a nyári és kora őszi hónapok tüsszögést, viszketést, orrfolyást,  orrdugulást, könnyezést,  fájdalmakat és fáradtságérzetet hoznak. Sajnos az allergiás tünetek nem csupán zavaró tényezők az életünkben: jelentősen befolyásolhatják az alvást, a koncentrációs képességet, kedélyállapotunkat és a napi teendőink elvégzésének hatékonyságát.
Az allergiát tulajdonképpen az immunrendszer hibás, elégtelen működése okozza, vagyis az, hogy bizonyos anyagokkal szemben eltúlzott válaszreakciókkal lép fel a szervezet. Az allergiás tünetek megelőzésére, kezelésére számos lehetőség kínálkozik, s az allergia tünetei ellen egyre többen vetnek be alternatív gyógymódokat. A tünetek megelőzését és kezelését számos életmódbeli változtatás is elősegíti.

Azonban fontos, hogy ne csupán az aktuális allergiás tünetek puszta enyhítését tűzzük ki célul, hanem azt is, hogy a szervezet túlérzékenységét egyszer és mindenkorra felszámoljuk. Ehhez azonban kicsit többet kell tenni, mint néhány gyógyszert bevenni. Az orvostudomány és az alternatív medicina is egyetértenek abban, hogy a minél teljesebb életmódbeli változás az egészség visszaszerzésének a kulcsa.
Ilyen például a stressz csökkentése, a relaxáció, valamint a helyes légzés elsajátítása. S ami talán a legfontosabb, a mozgás beépítése a mindennapi életbe.  A jógában az a csodálatos, hogy mindezeket egyben kínálja a gyakorlónak.Hogyan segíthet a jóga az allergiás tünetek csökkentésében, illetve teljes megszüntetésében?

Közismert, hogy a jóga mennyire hatékony a test erősítésében és hajlékonyságának fokozásában, emellett azonban a koncentrációra és a fizikai erőnlétünkre is nagyon jó hatással van. Az allergia semlegesítésének szempontjából a legfontosabb hatása az, hogy az  immunrendszerünket is erősíti, valamint a stressz hatásainak (szorongás, depresszió ) oldására is  kiválóan alkalmas. Ezek azok az okok, melyek felhasználhatóvá teszik  az allergiás tünetek csökkentésére vagy akár teljes megszüntetésére.
A jóga gyakorlatai – ászanák és légzéstechnikák- ,  valamint a relaxációs gyakorlatok (jóga nidra) elsajátítása ma már orvosilag is bizonyítottan hatékony eszköze az allergiás tünetek csökkentésének,  illetve  kiegészítő gyógyító eljárás is lehet ezen betegség kezelésében.

A fizikai gyakorlatok (ászana) a test egészének nem megerőltetők, mégis annak teljes átmozgatásával serkentik a vérkeringést, mellyel a nyirokrendszert és ezzel az immunrendszert is támogatják. Így a szervezet minden része több tápanyaghoz jut, valamint a káros, megterhelő anyagok kiválasztásának folyamata is felgyorsul. Ugyanakkor az emésztőrendszer funkcióit is támogatja a jóga, ami ugyancsak szoros összefüggésben van az immunrendszer kiegyensúlyozott működésével.

A kezdő jógagyakorló számára is bizonyosan  ismertek a következő jógapózok: Halállás, Tevepóz, Támadóállás, Félhold póz, Gyertyaállás, Háromszögállás.  Azzal azonban talán nem mindenki van tisztában, hogy allergiás tünetek esetén mennyire jótékony hatásúak a fenti jógapózok. Ezen jógagyakorlatok során ugyanis megnyílik a mellkas és a tüdő, valamint tisztulnak az orrjáratok, ami megkönnyíti a légzést. A felső légutak és az arcüreg tisztulását is elősegíti, lehetővé téve a friss, oxigéndús vér orrüregbe való eljutását.

A jógagyakorlatok kedvezően befolyásolják a szervezet egészségi állapotát egészen a sejtek szintjéig, a lazítások pedig pszichés alapon segítik az öngyógyítást.


A jógagyakorlatok légzéssel kapcsolatos csoportja szanszkritül a pránajáma. Ezek több szinten támogatják immunrendszerünket, hiszen gyakorlásukkal erőltetéstől mentesen, fokozatosan tudjuk megnövelni a légzéskapacitást. A mélyebb belégzés energikusabbá tesz, a hosszabb nyugodt kilégzés pedig az elménket is lecsendesíti, így a stressz kezelésének egyik legjobb módszere. Az idegrendszer állapota és az immunrendszer közötti direkt kapcsolat ma már közismert az orvostudományban s a köztudatban egyaránt. Ezért is nem csodálkozunk például azon, hogy életünk kiegyensúlyozottabb időszakaiban nem szoktuk elkapni az influenzát vagy más betegségeket, míg a stresszesebb, idegesebb életszakaszainkban könnyebben kibillen egészségünk az egyensúlyi helyzetből.

Ha tehát bármiféle mellékhatás nélkül szeretnéd élvezni a virágok és fák illatát, akkor nem veszítesz semmit, ha kipróbálsz valami új, alternatív megoldást. Ez igazán nem nagy ár az egészséged megőrzése és az allergia okozta kellemetlen tünetek semlegesítése érdekében.
Kívánom Neked, hogy Te is tapasztald meg a jóga csodás áldásait!

A következő cikkben a jógában használatos légzőgyakorlatok és az allergia mélyebb összefüggéseit vizsgáljuk meg, valamint bemutatok egy olyan légzéstechnikát, melyet bárki beépíthet a mindennapjaiba.


Gyuró Éva – Eiva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.baraka-ter.com

Baraka ... ahol kinyílik a Világ ... és benne Te is …

Képek:
photostock / FreeDigitalPhotos.net
meepoohfoto / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5145 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x