10 étel, ami a legjobban sárgítja a fogakat
Címlap / Szépség-Egészség / 10 étel, ami a legjobban sárgítja a fogakat

Dr. Bakos Anikó

10 étel, ami a legjobban sárgítja a fogakat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Irreális elvárás, hogy fogaink vakító fehéren ragyogjanak, hisz fogazatunk természetes állapotában világos csontszínű, nem pedig hófehér. Azt, hogy kinek milyen minőségű a fogazata, számos tényező befolyásolja. Nagyrészt az örökletes tulajdonságok a meghatározóak, de fogazatunk eredeti állapotának megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk.  

Szájápolási szokásainkkal és táplálkozásunkkal jelentősen befolyásolhatjuk fogunk felépítését, erősségét és színét egyaránt. A sárgás-barnás, néha feketés árnyalatokért a felszínen lerakódott lepedék, fogkő, az elfogyasztott ételek és italok festékanyagai, valamint a dohányzás a felelősek. Fogunk ellensége mindennemű szénhidrát is, melyek könnyen savvá alakulnak és hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához. A savak gyengítik a fogfelszínt, így segítve elő, hogy a vele együtt fogyasztott ételek, italok elszínezzék a fogsort.

Ha meg szeretnéd őrizni fogaid természetes fehérségét, javasoljuk, hogy az alábbiakban felsorolandó lepedék- és színképző ételek, italok listáját alaposan tanulmányozd át!
1. Vörösbor

A vörösbor savas ital, kromogéneket(színképző összetevőket) és csersavat is tartalmaz, közismerten foglepedéket okoz.
2. Fehérbor
A fehérbor sokkal savasabb, mint a vörösbor, ezért ha pl. fehérbor mellé piros bogyós gyümölcsöt eszünk, máris veszélyben forog fogunk fehérsége.
3. Kávé
A kávé színképző összetevőinek köszönhetően közismerten hozzájárul a fogak elszíneződéséhez.
4. Tea
Teák közül a fogak elszíneződése szempontjából elsősorban a fekete tea fogyasztása a leginkább kerülendő, mert akárcsak a bor, a fekete tea is gazdag lepedéktermelő csersavakban. A gyógynövényes, zöld- és fehérteák kisebb valószínűséggel okoznak elszíneződést a fogakon.
5. Kóla
Savas és kromogénben gazdag, tehát duplán veszélyes a fogakra nézve.
6. Narancslé
Savas hatása miatt különösen romboló, ha valamilyen sötét itallal párosítjuk, pl. kávéval. Ha nem öblítjük ki szánkat narancslé fogyasztása után, hosszú órákig hatni hagyjuk a benne található savakat, így a fogak felszíne felpuhul és nemcsak az elszíneződésre, hanem a szuvasodásra is hajlamossá teszi azokat. Csökkenthetjük a narancslé savasságát, ha kis vízzel felhígítjuk vagy egy kávéskanálnyi szódabikarbónát keverünk el benne.
7. Energiaitalok
Az erősen savas sportitalok is gyengíthetik a fogzománcot, átadva a helyet a lepedék- és színképző ételek hatásfokának felerősítéséhez.
8. Bogyós gyümölcsök
Az erősen színezett gyümölcsök, mint feketeribizli, áfonya, cseresznye, valamint a belőlük készített gyümölcslevek és sütemények egyaránt hozzájárulnak fogaink elszíneződéséhez.
9. Szószok
A paradicsomszósz, curry szósz és más élénk színű szószok úgyszintén potenciális foglepedék képzők.
10. Édességek
A kemény cukorkák, rágók, pálcikás jégkrémek és más édességek rendszeres fogyasztása is ellenjavallt, mert gyakran tartalmaznak fogsárgulást okozó színösszetevőket.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 23654 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x