Miért jó nem dohányozni?
Címlap / Szépség-Egészség / Miért jó nem dohányozni?

Gelsei Bernadett

Miért jó nem dohányozni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Ma van a nemdohányzók világnapja, ez alkalomból számtalan negatív, tiltó propagandára épülő írás, cikk és riport olvasható. Mindezeket egyértelműen az a jó szándék vezérli, hogy az elrettentő statisztikai adatok és példák révén leszoknak az emberek a dohányzásról és pont ezen a napon fognak megvilágosodni. Sokat gondolkoztam, addiktológiai szakemberként milyen üzenetem lehetne nekem ezen a napon dohányzó, nem dohányzó társaimhoz, ezért úgy döntöttem, a jól bevált személyes megosztás technikáját használom, mint az Anonim Alkoholisták vagy más hasonló önsegítő szervezetek tagjai.  

Valójában nem tudom megmondani, pontosan hány éve nem dohányzom és azt gondolom, ez nagyon jó, mert sikerült teljesen elszakadnom és letennem ezt a függőséget - ha már az sem fontos, mióta nem csinálom. Előtte is volt már két időszak, amikor átmenetileg leszoktam, egyszer 1,5 évre, majd 8 hónapra mondtam búcsút a cigarettának. A mostanit pedig véglegesnek érzem.

Amikor dohányoztam, akkor láncdohányos voltam, mert szerettem dohányozni. Ez azt jelenti, hogy reggel, amikor felkeltem, minimum 3 szálat kellett az ágyból kimászva elszívnom, hogy elkezdhessem a napom, estére elfogyott a másfél doboz cigarettám és ha elmentem valahová a barátnőkkel és buli lett a vége, akkor még egy doboz minimum elszállt. Én nem mondtam magamnak olyanokat, hogy nem dohányzom a lakásomban, az ágyamban stb., mert annak a híve voltam, hogy nem frusztrálom magam tiltásokkal, ha már dohányzom, akkor mindenütt, ahol csak szeretek, meg is teszem. És szerettem a büdösségemet (mert indokot adott, hogy miért kell rágóznom), a sárga körmeimet (mert indokot adott, miért kell folyton kifesteni a körmöm) , szerettem venni a különböző vékony, nőies, szép dobozú cigarettákat, mert sikkesnek, dögösnek gondoltam magam, imádtam azt mondani a társaságban, hogy na még egy utolsó cigaretátt szívjunk el, mielőtt elmennénk, és a munkahelyemen is mindig minden fontos dolog cigiszünetben történt velünk, így persze semmiről nem maradtam le, és a cigis banda volt mindig mindenhol a leglazább, legjobb fejekből álló társaság. Miért is kellett volna abbahagynom ezt a nagyszerű szokásomat? Rám nem hatottak az akkoriban külföldről behozott cigarettákon lévő rákos tüdők, vastag feliratú okos tanácsok, hogy miért ne szívd a cigit és a különböző rémisztő, dohányzásról leszoktató kampányok.

Azonban hatott rám az, és szépen lassan elkezdtem az agyamat átállítani arra, hogy milyen is volt az életem azelőtt, mielőtt nem dohányoztam. Vajon vissza tudo- e emlékezni az akkori önmagamra? Arra, hogy milyen volt a saját illatom, a parfümöm illata? Hogy mit csináltam akkor, amikor vártam a buszt és nem dohányoztam a megállóban? Hogy milyen volt a hangulatom? Milyen volt a kondícióm? Mit  csináltam, amikor örültem, boldog voltam? Mit csináltam, amikor ideges, feszült voltam, cigaretta nélkül?  Elkezdtem ezeket előhívni magamban és rájöttem,hogy ha nem dohányzom, akkor nem veszítek el valamit, aminek a helyére kell találnom egy új dolgot, hiszen mielőtt nem dohányoztam, akkor volt egész az életem. Tehát ha leszokom a cigiről, akkor megint egész lesz és nincs egy felesleges pótszerem, mivel annélkül már jól működtem régebben is. Ez a gondolatmenet, a múltra való visszaemlékezés és annak előrevetítése a közeljövőben, hogy milyen leszek cigizés nélkül, segített nekem letenni a cigarettát.
Mellesleg megjegyzem, hogy  a nikotin elvonása a legdurvább, mert nagyon gyakran, hirtelen és intenzíven jelentkezik, kb 1-1,5 óránként. Viszont jó hír, hogy 21 nap után enyhülnek az elvonási tünetek és kiürül a szervezetünkből.

Ma már szeretem érezni a ruhám öblitős illatát, a parfümöm illatát a sálamon. Szeretem az érzést, hogy fittebb vagyok, energetikusabb, nem köhögök, hogy a stresszt le tudom vezetni enélkül is, hogy az érzelmeim kimutatására nincs szükségem „ködösítésre”  és a nemdohányzó munkatársaimmal, hatékony, gyors, dinamikus munkát tudunk összehozni stb. És igen, élvezem, hogy eljárhatok már kocsmázni, szórakozni és nem leszek büdös, mire hazaérek, és a gyereket is vihetem magammal, mert nem kap nikotinmérgezést. Mindezek miatt nagyon hálás vagyok az új törvénykezésnek, mert így jó eljárni szórakozni és nem utolsósorban megjegyzem, a másnaposságnak is kedvez a nemdohányozás!    
        
Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Kép: FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x