Életmódváltás: kezdd aktív nyaralással
Címlap / Szépség-Egészség / Életmódváltás: kezdd aktív nyaralással

Életmódváltás: kezdd aktív nyaralással

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

A Magyar Sporttudományi Társaság felmérése alapján a magyar lakosság 77 százaléka egyáltalán nem, vagy csak alkalomszerűen sportol és 53 százalék azoknak az aránya, akik soha nem mozognak. A negatív eredményt legtöbben azzal magyarázzák, nincs elég szabadidő egy-egy mozgással töltött óra beiktatására a mindennapi rohanásban. Ezért érdemes a nyaralás alatt új dolgokat kipróbálni, amivel egy fontos kezdő lépést tehetünk életmódunk átalakítására is. A nyári melegben azonban a sport különösen megterhelő lehet, ezért mind a nyaralásra, mind az edzésekre vonatkozóan tartsuk be az alapvető óvintézkedéseket. 

A kutatók egyértelműen a televízió, számítógépek és játékkonzolok előtt töltött idővel magyarázzák, hogy az aktív életmód sem a fiatalok, sem a dolgozó korosztály körében nem talál új követőkre. Az előbbi okok arra engednek következtetni, hogy az időhiány nem önmagában oka ennek a trendnek. Sokkal inkább az áll a háttérben, hogy a bár teljesen passzív, de annál szórakoztatóbb elfoglaltságokkal szívesebben töltjük el szabadidőnket, mint sporttal. Ha azonban hosszú távon is szeretnénk megőrizni egészségünket, ezen a tendencián változtatnunk kell.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha az életmódváltásba akkor kezdünk bele, amikor a szokásosnál több szabadidőnk van, vagyis a nyári szünet, illetve szabadság idején. Az is motiváló erő lehet, hogy a jó időben a szabadban lehetünk. Nem árt azonban tudatosan felkészülni a sportolásra.


A profi sportolók sem véletlenül készülnek edzőtáborban a versenyre: a klíma alapvetően meghatározza, hogy milyen megterhelés éri mozgás közben szervezetünket. A melegben minden edzés jóval nagyobb mértékben veszi igénybe szervezetünket. Könnyen leéghetünk, hamarabb kiszáradunk, akár napszúrást is kaphatunk. Ezért az odafigyelés és a fokozatosság betartása ilyenkor különösen fontos. A kezdők óvatossággal a hirtelen jelentkező, fokozott megterhelésből adódó sérüléseket is elkerülhetik. A reggeli hűvös, vagy esti enyhe időben még a legforróbb országokban is kényelmesen edzhetünk. Ha a megfelelő ruházattal és napvédelemmel felkészülünk rá, attól sem kell félnünk, hogy a szervezetünket a légkondicionált edzőteremhez képest túl erős igénybevételnek tesszük ki.

Ráadásul a sport egészségre gyakorolt pozitív hatásait felnőtteknél már napi 30 perc mozgással elérhetjük, és ezt az időtartamot több részletre is feloszthatjuk! Sportolás hatására javul a közérzetünk, és a nyaralás hangulatát azzal is feldobhatjuk, ha játékos mozgásformákat keresünk. „A család vízibiciklizés, strandlabdázás, frizbizés közben szinte észrevétlenül tudja le ezt a fél órát, de arra is nagy esély van, hogy a jó hangulat némi ráadáshoz is kedvet csinál. A környék felfedezésére indított séták, biciklitúrák szintén jó megoldást jelentenek egy-egy szigorú edzésterv helyett” – mondja Katus Attila, a Testébresztő Program nagykövete.

A 2012. június 2-án induló Testébresztő FITweeken máris elkezdhetjük a felkészülést, a szervezők wellness helyszínekkel is bővítették az idei kínálatot. A fitnesz- és jógatermek mellett így most még nagyobb a választék, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb mozgásformát, amelyet aztán az egész év folyamán szívesen végez majd.


Természetesen a sportoláshoz a megfelelő energiabevitelről is gondoskodnunk kell. Mivel nyaraláskor a megszokott napi rutin helyett a vásárlásra is több időt fordíthatunk, érdemes kihasználnunk ezt az egy-két hetet új táplálkozási szokások kialakítására.

„Nyáron bátran variálhatjuk a reggeliző asztalon a rostokban dús zöldségeket, friss gyümölcsöket, a barna kenyérből készült szendvicseket, vagy épp gabonakását” – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus. „Kevesen tudják, hogy a táplálkozással nem csak a szervezet hatékony energiaellátását, de a megfelelő bőrvédelmet is segíthetjük. Az A vitamin biológiailag legaktívabb elővitaminja, a béta-karotin főként színes zöldségekben, gyümölcsökben található nagy mennyiségben; a sárgadinnye, a sárgabarack, a sárga húsú őszibarack, a sárgarépa, vagy a sárga húsú paprika is megfelelő választás, hogy felkészítsük bőrünket a gondtalan strandolásra.”

Emellett a melegben elengedhetetlen, hogy a vízpartra, vagy kirándulásra vigyünk magunkkal bőségesen folyadékot. A legjobb választás a víz, ásványvíz, de ha egy óránál hosszabb aktivitást tervezünk, akkor 1-1 pohár gyümölcslé, üdítő is színesítheti a folyadékbevitelt, mert segítségükkel újra feltölthetjük a kimerült energiaraktárakat. Könnyű ropogtatnivalóról, gyümölcsökről vagy müzliszeletről is érdemes gondoskodnunk, hogy optimális szinten tartsuk a vércukor-szintünket és ne érezzük túl megerőltetőnek a szabadidős aktivitást. Így a nyaralás nem csak élmény lesz, de az észrevétlen felgyűlt pluszkilók helyett energikusan és egészséges, új szokásokkal térhetünk haza.


Képek: www.FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3314 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x