Évente 5 kilót híznak a volt dohányosok
Címlap / Szépség-Egészség / Évente 5 kilót híznak a volt dohányosok

Évente 5 kilót híznak a volt dohányosok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Az egykori dohányosok több mint 5 kilót szednek fel évente, miután elhagyták káros szokásukat. Brit és francia kutatók felfedezték, hogy a korábbi dohányosok átlagosan 4,5 kilót híznak 12 hónapon belül, miután elnyomták az utolsó cigit. Az első három hónapban a legnyilvánvalóbb a súlygyarapodás, de van megoldás. 

A legnagyobb súlygyarapodás az első három hónapon belül tapasztalható. Mindez 62 tanulmány végeredményéből tűnik ki – a szerzők megállapítása szerint a korábbi dohányosok átlagosan kicsit több mint 2 kilót híznak a leszokást követő három hónapban.

Persze, ahogyan minden, ez is személyenként változó lehet. A súlyváltozásban nagy eltérések lehetnek – a volt dohányosok 13 százaléka több mint 10 kilót hízott, míg 16 százalékuk éppenséggel fogyott is.

A bmj.com-on közzétett tanulmány azonban hozzáteszi, hogy a dohányzásról leszokásból adódó előnyök felülmúlják az esetleges súlygyarapodást, amin egyébként lehet segíteni. Esteve Fernandez, a Barcelonai egyetemről, valamint Simon Chapman professzor, a Sydney egyetem munkatársa elmondta: számításba kell venni a cigaretta abbahagyásának hosszú távú előnyeit, csakúgy, mint a súlygyarapodás hatásait – ezeket tartalmaznia kell a leszokást célzó üzeneteknek is. „Habár az elhízás szinte minden komoly betegség kialakulásának esélyét növeli, tanulmányok bizonyítják, hogy a szerény súlygyarapodás nem növeli a halálozás kockázatát– a dohányzás azonban egyértelműen igen.”


A dohányosok azért kezdenek el hízni a cigaretta elhagyása után, mert a nikotin csökkenti az étvágyat és a tevékenység csak kismértékben növeli az anyagcserét. Mindez sok dohányost riaszt el attól, hogy letegye a cigit. Amikor valaki leszokik, étvágya és ízérzékelése is fokozottabb lesz, ami arra készteti, hogy többet egyen.

A hízást azonban könnyen el lehet kerülni azzal, ha egészséges ételeket fogyasztunk. Sok zöldséget, gyümölcsöt, egészséges rágcsálnivalót – a hizlaló nassolnivalókat pedig eltüntetjük szem elől!

Ha az ember hízik is egy kicsit, nagy előny, hogy miután letette a cigarettát, könnyebbnek fogja találni az aktív életmódot és ezzel együtt a plusz kilók leadását.

Ne feledjük, hogy a dohányzás a legjelentősebb okozója számos, megelőzhető betegségnek és a korai halálozásnak. Ha mérlegre tesszük a néhány plusz kilót és a halált okozó betegséget, nyilvánvaló, hogy mi éri meg jobban.


Búcsú Adrienn

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3681 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x