Védd a szépséged a stressz ellen!
Címlap / Szépség-Egészség / Védd a szépséged a stressz ellen!

Védd a szépséged a stressz ellen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Sok nő szenved a stressztől a hétköznapi életben betöltött sokrétű szerepe miatt, s a mai életritmusunknak köszönhetően számos stresszforrásnak vagyunk kitéve. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az érzelmi és mentális kimerültség, amelynek következtében ingerlékenyekké és érzékenyekké válhatunk. Ma már köztudott, hogy a stressz rövid, de akár hosszú távú egészségügyi problémát is okozhat.  

A túl sok stressz kárt tesz a szépségedben is!
A stressz meglátszik az arcodon és a testeden is. A megnövekedett kortizol-hormonszint - amely jelenlétének hatására a vércukorszint megemelkedik - legyengíti a bőr védőrétegét, ezért sokkal könnyebben épülhetnek be a bőr pórusaiba a különböző baktériumok, ennek következtében az arcon pattanások jelenthetnek meg, a bőr foltos, fakó és élettelen lehet. Amikor nyugtalan vagy, a véredényeid összeszűkülnek, ezáltal lelassul a keringésed. Ennek következményeként a szemed körül puffadtság jelentkezhet. Márpedig semmi sem öregít jobban, mint a megfáradt tekintet. A kortizol okozta vércukorszint-emelkedés felgyorsítja az öregedési folyamatokat, mivel a felesleges cukor veszélyezteti bőrünk kollagéntartalmát, és ráncok kialakulásához vezethet. A stresszt legtöbbször szó szerint a vállunkon és a hátunkon cipeljük, anélkül, hogy tudnánk róla, a váll és a nyak megmerevedik, a tartásunk meggörbül. Az ilyen jellegű fájdalmak mindig belső feszültségre vezethetők vissza. Ezt természetesen még erősítheti az egész napos számítógép előtti görnyedés.


A stressz hatásai az egészségünkre

A stressz a hormonok egyensúlyát is felboríthatja, és köztudottan kedvezőtlen hatással van a hormonszintre, például a tesztoszteron termelésére, a stresszt tapasztaló nők havi ciklusa rendszertelen lesz vagy akár teljesen ki is maradhat. Ugyanakkor a stressz romboló hatással lehet a természetes védekező rendszerre is, ilyenkor a nők gyakori, visszatérő hüvelyi fertőzéseket tapasztalhatnak. Szív- és érrendszeri problémák is felléphetnek. A stressz szívrendellenességeket idézhet elő, például szívritmuszavart (aritmia) és többszöri szabálytalan szívverést, valamint befolyásolhatja a vérnyomást is. Az ízületi fájdalmak, az izomgörcsök és az izomfeszültség további tünetei a stressznek. Ez megint egy másik természetes fiziológiai reakció az érzelmekre, például a szorongásra vagy feszültségre és bármelyik testrészt érintheti. A stressz okozta mentális és érzelmi tünetek ugyanakkor minden nő esetében más és más formában mutatkoznak meg. Megemlíthetjük a szorongást, feszültséget, depressziót, fáradtságot, feledékenységet, ingerlékenységet és a kis ingerekre adott túlzott reakciókat. Talán nem is gondolnánk, de a stressz hatással van a szexuális életünkre, a memóriánkra, és a fogyókúránk sikerére is.

Engedd ki a feszültséget!
A mai nyugati világ életritmusában rank nehezedő stress remek ellenszere a keleten használt jóga és meditáció. A jóga nemcsak a leghatásosabb, de a legtermészetesebb gyógymódja is a stressz kezelésének. Segítségével kiadhatod magadból a felgyülemlett feszültséget és megfelelő mennyiségű boldogsághormonhoz is juthatsz. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a gyakorlatok során az elme más állapotba kerül, az agytevékenység megváltozik. A jóga gyakorlatai hatással vannak a légzésedre, a testedre, az érzéseidre és a tudatodra.
A jógagyakorlatok során olyan relaxált állapotba kerülünk, amelyben agyunk kizárja a külső stresszkeltő ingereket, és nem engedi a szervezetnek, hogy ezekre a stresszorokra túlzott válaszreakciót adjon. Ezáltal nem alakulnak ki a szorongás jelei, szabályosan lélegzünk, a szervek vérellátása egyenletes, az egész szervezet összehangoltabban működik, a test működés kiegyensúlyozottabb állapotba kerül, segít az agynak még relaxáltabbá válni.A jógikus módszerek egyensúlyba hozzák a belső ritmusunkat. A jóga-, és légzőgyakorlatok, a mantrák és a csakrákat élénkítő gyakorlatok energiával töltik fel a testet, miközben tisztítják is.

A jóga fizikailag revitalizálja a szervezetünket és segít – azáltal, hogy hatalmas mennyiségű energia (prána) termelődik a testben – dinamikusnak és aktívnak maradnunk a mai modern életünk feszültségei és követelményei közepette. A fizikai egészség alapfeltétele a lelki-mentális egészség. A gyakorlatok során az izmokból és a szervekből kioldott feszültségek a legtöbb esetben lelki tartalmakat is magukkal vonnak, ami ilyenkor felszínre kerül, lehetőséget adva a kioldásra – a megoldásra.
A változás, és a változatosság csodát tehet, feltölt energiával és pozitívabban fogsz lk: átni mindent.

Változtass az életeden.!
Testünk, lelkünk, elménk gyógyítása könnyebb, mint azt a legtöbben gondolnánk.
 Add meg magadnak a lehetőséget, hogy megtapasztald a jóga csodás áldásait!
S feltárul előtted, hogyan nyerheted vissza az erődet, búcsút intve a stressznek,
utat engedve a boldogságnak!

Cikkünk következő részében bemutatjuk, hogyan lehet a negatív stresszt pozitív, a kreativitást növelő stresszé alakítani, valamint pár hasznos, a mindennapi életben alkalmazható gyakorlatot ismertetünk, melyekkel a stressz hatásait tudod kezelni, csökkenteni!

Gyuró Éva - Eiva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.baraka-ter.com
Baraka ... ahol kinyílik a Világ ...és benne Te is …

Képek: Baraka Jóga
FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3593 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x