Betiltott nyerőgépek - több alkoholista?
Címlap / Szépség-Egészség / Betiltott nyerőgépek - több alkoholista?

Gelsei Bernadett

Betiltott nyerőgépek - több alkoholista?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-21

A nyerőgépek számának korlátozása hatékony módszer lehet, hogy megelőzzék a Magyarországon egyre súlyosbodó problémát jelentő játékszenvedély terjedését, és a szenvedélybetegek gyógyulását is nagyban segítené - mondta Németh Attila pszichiáter az MTI-nek. 

A parlament múlt héten kedden kivételes sürgős eljárásban elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését; pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban üzemeltethetők a jövőben, máshol - például vendéglátóhelyeken - nem. A korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztik. A törvény a kihirdetését követő napon lép majd hatályba.

Németh Attila, a budapesti Nyírő Gyula Kórház főigazgatója azt mondta: a magyar lakosságnak jelenleg nagyjából egy százalékát érinti a játékszenvedély, de a betegek száma növekvő tendenciát mutat. Ez is súlyos betegség, akár az alkohol- vagy a drogfüggőség, gyógyításához speciális terápia szükséges - emelte ki.

Kifejtette, hogy bár szerencsejáték régóta van Magyarországon, de amíg még a lóversenyeken is csak devizában lehetett fogadni, az erősen korlátozta a játékosok körét. A pszichiáter elmondta, hogy az 1990-es évek elejéig nem is volt ilyen problémával küzdő betegük, de amikor nálunk is elterjedtek a nyerőautomaták, félkarú rablók, egyre többen tették kockára a pénzüket a lehetséges nyeremény reményében, köztük olyanok is, akik hajlamosak a szenvedélybetegségekre.


A pszichiáter kiemelte: a szerencsejáték lényege, hogy minél könnyebben lehessen meggazdagodni, ezért jelentenek nagy veszélyt a félkarú rabló típusú gépek, ahol az ember egy karrántással veszítheti el a pénzét.

Németh Attila emlékei szerint már 1998 óta napirenden van a játékgépek működtetésének szigorúbb szabályozása. A pszichiáter szakma az elmúlt években számos javaslatot is készített erre. Ezek között szerepelt az is, hogy ahol alkoholt árusítanak, ott tiltsák be a nyerőgépek működtetését. Bizonyított tény ugyanis, hogy az alkohol és a játékfüggőség egymást erősíti, és ha az egyikből sikerülne is kigyógyulnia a betegnek, a másik függősége miatt könnyebben visszaeshet.

Ezen felül a játékszenvedéllyel párhuzamosan a depresszió és az öngyilkosság kockázata is megnő, továbbá a játékfüggő nemcsak önmaga, hanem környezete helyzetét is veszélyezteti. A pszichiáter elmondta: találkozott már olyan beteggel, aki addig játszott, amíg lenullázta a számláját, olyannal, aki milliós kölcsönöket vett fel, és "aláírt bármit" a veszteségei miatt. De előfordult az is, hogy nem milliós, hanem már akár tízezer forintos veszteségek miatt is segítséget kért a játékfüggőséggel küzdő ember családja, mert nem volt mit enniük.

Németh Attila kiemelte: a játékszenvedély jövedelmi helyzettől függetlenül bárkit érinthet amíg a nyerőgépek az elit kaszinóktól az olcsó kocsmákig számos helyen megtalálhatók.

A pszichiáter azt is elmondta, hogy például az Egyesült Államokban bevett módszer, hogy a játékszenvedélyből kigyógyulni vágyók kitiltatják magukat a kaszinókból, hogy elkerüljék a kísértést, és ezáltal a visszaesés lehetőségét.

Németh Attila szerint ha Magyarországon korlátozzák a nyerőgépeket működtethető egységek számát és szigorítják az ellenőrzésüket, a szenvedélybetegek könnyebben elkerülhetik azokat a helyeket, ahol pénzüket, anyagi helyzetüket kockáztatják.

A témával kapcsolatban megkérdeztük a Harmonet szakértőjét is, Gelsei Bernadett addiktológiai konzultánst.

- Két nagyon fontos dolgot kell elmondani az új játékgépek kivonásával kapcsolatos törvényről. Egyrészről semmi baj nincs azzal, ha megszűnnek a játékgépek és azokat szabályozott keretek között, jelen esetben játékkaszinókban lehet használni. Ha a törvény célja az volt ezzel, hogy a helyi kis "játékmaffiával" számoljon le, akkor még üdvözítő is tud lenni.


Ha azonban a játékszenvedély kialakulásának, megelőzése volt a cél, akkor sajnos ez hosszú távon szociálpolitikai és makrogazdasági szempontból egy nagyon rossz lépés. Mint tudjuk, semmilyen prevenciót nem tud hatékony lenni, ami a tiltáson alapszik. Az emberek egy jó része, természetétől, valamint tanult és használt stresszleküzdési modelljéből fakadóan mindig is hajlamos lesz a szenvedélybetegségekre. Tehát,  fizikailag is képtelenség lesz minden ilyen jellegű dolgot betiltani, ami a függőségre hajlamosít vagy oda juttatja az érintetteket. Az pedig teljesen abszurd, hogy a játékgépeket betiltják, az illegális drogok használóinak büntetését a BTK alapján pedig még jobban szigorítják,  mivel ez a szenvedélybetegek csak kb. 30 %-át érintik.

Azonban az alkohol- és gyógyszerfüggőséget nem kezelik, sőt sikké, szinte hungarikummá teszik, valamint reklámokkal jól meg is támogatják azok használatát. Azaz egy következetes tiltó szakmapolitikával mindent be kellene tiltani és központi irányítás,  kontroll alá venni, hogy legalább egységesnek tűnjön az irány  Aminek a hatása azonban hosszútávon a következő lehet:
  • egyre több alkoholista és egyéb legális szerfogyasztó lesz
  • a játékszenvedélyesek meg fogják találni a módját, hogyan éljék ki függőségüket feketén
  • az öngyilkosságok és pszichiátriai betegségek száma megemelkedik
  • egyre magasabb lesz a családon belüli erőszak aránya
  • egyre emelkedő tendenciát fog mutatni a kisebb vagyon elleni bűncselekmények száma

Összefoglalva tehát inkább árt, mintsem használ a szenvedélybetegek szempontjából az új törvény, csak a fókuszt tolja el máshová, amire aztán pár év múlva megint egy újabb megoldást kell majd találni.


Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3547 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x