Hogyan oldja a jóga a stresszt?
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan oldja a jóga a stresszt?

Hogyan oldja a jóga a stresszt?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A stressz a civilizáció egyik legelterjedtebb betegsége. Kiváltó oka sokféle lehet, de leginkább ez a hatása a felfokozott élettempónak a hétköznapi életünkre. A jóga egyes elemei külön és együttesen is hatékonynak bizonyultak a stressz megfelelő kezelésében. 

A stressz rövid távú tünetei jelentkeznek fejfájás, idegesség, gyomorremegés, étvágytalanság vagy éppen túl sok evés formájában, de felbukkanhat megmagyarázhatatlan rosszkedvként is, amikor mindennapos, apró dolgokat óriási, megoldhatatlan problémaként, teherként élünk meg. Hosszú távon már huzamosabban fennálló betegségek is a számlájára írhatóak, mint pl. a migrén, krónikus alvászavar, gyomorfekély, magas vérnyomás, gerincsérv, depresszió. Ahhoz, hogy hatékonyan lépjünk fel és ezeket a tüneteket és betegségeket el tudjuk kerülni, ismernünk kell a stressz keletkezését és fajtáit.  A keletkezése egyszerűen úgy írható le, hogy egy negatív élmény hatására negatív érzelmek keletkeznek, melyek negatív cselekvésre való vágyat szülnek bennünk.

A társadalmi elvárások és az egyéni, benső kontroll miatt ezeknek a vágyaknak nem adunk teret, így a kétféle késztetés egymásnak feszül, idegi terheltséget, tanácstalanságot, a tehetetlenség érzését váltva ki. Ráadásul nem csupán egy csatornán keresztül ér bennünket ez a hatás, hiszen lehet a gyengítő stresszfaktor fizikai (sérülés, operáció), kémiai (gyógyszerek, kábító- és mámorító szerek) érzelmi (munkahelyi bizonytalanság, családtagokkal kapcsolatos problémák), és általában ezek együttesen vannak jelen.

A jóga egyes elemei külön és együttesen is hatékonyak a stressz kezelésében:
  • a meditáció megszünteti az elme feszültségét azzal, hogy egy másik nézőpontot ad, így a probléma forrását szüntetheti meg. Emellett magasabb rendű célok felé vezeti a gyakorló figyelmét és támogatja a pozitív gondolkodás hosszú távú megtartását.
  • a táplálkozás elsősorban a fizikai és kémiai rizikófaktorok elkerülésében segít, a tiszta, vegetáriánus ételek ugyanis kevesebb terhet rónak az emésztőszervekre. A megfelelő mennyiségű étel, esetenként a böjt lehetőséget teremt a lemondásra, az elme kontrolljára is.
  • a relaxáció módszerét alkalmazva tudatosan szabadulhatunk meg a feszültségektől. Az izmok és magasabb szinten a szervek is parancsot kapnak az ellazulásra, elvezetnek a belső béke megteremtéséhez. A napi szinten végzett relaxáció a negatív gondolatokat és tettvágyra való hajlamot is csökkenti.
  • a megfelelő mélységű légzés hiánya (kevés prána-energia felvétele) a rosszkedv és depresszió esélyét növeli, ezzel szemben az egyenletes jógalégzés oldja a negatív érzéseket.
  • a testgyakorlás (ászanák) kivitelezése közben az első lépés, hogy ember befelé irányítja a tudatát, ez önmagában nyugtató hatású. A továbbiakban néhány olyan gyakorlatot mutatunk meg, amely kifejezetten hatnak az idegekre és a belső elválasztású mirigyek (mellékvese, pajzsmirigy) aktiválásával kedvezően befolyásolják a hangulatot.
A Pascsimottánászana (ülésből előrehalás) és általában az előrehajló ászanák növelik a befelé fordulást, és mivel előrehajláskor a hát izmainak lazulásával a gerinc csigolyái eltávolodnak egymástól, fokozza a keringést ezen a területen, „leveszi a súlyt” a derékról. Masszírozza a has és a medence területét, így alkalmazható az emésztési problémák csökkentésére is.


A Szálamba- szarvánágászana (gyertyaállás)
a fordított ászanákhoz tartozik, melyek végzésekor megfordul a vérkeringés, és ez a szívet teljesen máshogy dolgoztatja, mint amikor a fej helyezkedik el magasabban. A méreganyagok nagyrészt lefelé szállnak, összegyűlhetnek a lábakban, ilyenkor a megoldás szintén a fordított testhelyzet gyakorlása. A szarvángászana erősíti a gerinc menti hosszanti izmokat, és ezek segítségével távolítja el a csigolyákat egymástól.  Friss vérrel látja el a szerveket, serkentve és kiegyensúlyozva a belső elválasztású mirigyeket.


Az Ardha-matszjendrászana (gerinccsavarás)
is javítja a gerincben található idegek, erek és szövetek vérkeringését, növeli a tápanyagfelvételük hatékonyságát, erősíti és nyújtja a gerincet és a hátizmokat. A csavarás hatására a belső szervek egymáson mozdulásával masszázs alakul ki, mely a a méregtelenítésüket, anyagcseréjüket  serkenti, valamint csökkenti a hasi zsírpárnákat.


A típusgyakorlatok (előrehajlás, fordított testhelyzet, gerinccsavarás) nagy mértékben hozzájárulunk testi és mentális egészségünkhöz, benső békénk és a környezetünkkel való harmónia megteremtéséhez. Mindenkinek jó gyakorlást kívánunk.


Szöveg: Képes Andrea
Fotók: Thimár Attila
A fotókon Medvegy Gergely szerepel.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4300 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x