Hogyan kövérít minket az agyunk?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan kövérít minket az agyunk?

Hogyan kövérít minket az agyunk?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Általában egyértelműnek vesszük: a kövérséget az okozza, ha az ember túl sokat eszik és túl keveset mozog. Tudósok szerint azonban agyunk is kövérré tehet minket! A Michigani egyetem új tanulmánya azt sugallja: néhányunk agya nem reagál egy bizonyos hormonra, amely az étvágyat szabályozza. 

 

Rendezvénynaptár
Testsúlyunkhoz két kulcsfontosságú hormon köthető, elsősorban a grehlin. A gyomorban szabadul fel, hogy növelje az étvágyat, lassítja az anyagcserét és csökkenti a szervezet képességét a zsírégetésre. A másik - melyre a tanulmány koncentrált – a leptin. Igen fontos szerepet játszik a testsúly szabályozásában, mert jelez az agynak, hogy csökkentse az étvágyat és égessen több kalóriát. Vagyis, szorosan kapcsolódik az elhízáshoz.

Egy korábbi kutatás felfedezte, hogy azoknál az embereknél, akik nem rendelkeznek leptinnel, sokkal jellemzőbbek a súlyproblémák. Illetve, akiknél túl nagy mennyiségben termel ilyet a szervezet, és a túlterhelés miatt a receptor nem tud ezzel megküzdeni. A mechanizmus zavart szenved, és előáll a felesleges zsír.

A Michigani egyetem kutatói most felfedezték, miért fordulhat elő, hogy nem működik a leptin feldolgozásáért felelős agyi receptor: ennek a receptornak van két „lába”, melyek forognak, amíg találkoznak a leptinnel az agyban. A lehetséges magyarázat szerint a súlyproblémákkal küzdő embereknél ezek a „lábak” hiányoznak, vagyis a leptin nem tud az agyi receptorhoz kötődni.

A tanulmányt a Molecular Cell folyóirat online változata közölte. A felfedezés célzott kezeléseket eredményezhet az elhízás - illetve más, hormonokhoz köthető betegségek körében.„A tanulmány segíthet megoldani egy fontos kérdést, mellyel hosszú ideje küzdünk
– mondta Alan Saltiel, a Life Sciences Institute vezetője. – Mivel a leptin az étvágy első számú szabályozója, megérteni, hogyan alakulhat ki ellenállás a hatására, igen lényeges ahhoz, hogy új kezelési módszereket alakíthassunk ki az elhízás illetve a cukorbetegség elleni harcban. Világos képet nyerni arról, hogyan kötődhet a leptin receptorához, az első lépés lehet a leptinrezisztencia leküzdésében.”

A tudósok úgy vélik, megtalálták a „falánkság gént”, mely felelős azért, hogy nem érzékeljük, ha kellőképpen teleettük magunkat. Egereken végzett tesztek kimutatták, hogy egyetlen gén mutációja miatt a szervezetben megszakad a kommunikáció, és ez véget nem érő evésekhez, valamint gyors hízáshoz vezet.

Étkezés után ennek a génnek a tevékenysége továbbít kémiai jeleket az agysejtekhez, míg a hipotalamuszhoz nem érnek, mely megkapja az üzenetet, hogy tele vagyunk, és elnyomja az étvágyat. Azoknál az egereknél azonban, melyeknél ez a gén mutálódott, ezek a kémiai jelek – leptin és inzulin – nem kerültek továbbításra, és az állatok kétszer annyit ettek, mint társaik, akiknél a gén nem volt mutáns.


B.A.

Forrás >>

Kép: Ambro - FreeDigitalPhotos.net

 
 
[ 2018 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x