Elfogyott a lelkesedés? Megmentőd lehet a Wii!
Címlap / Szépség-Egészség / Elfogyott a lelkesedés? Megmentőd lehet a Wii!

Elfogyott a lelkesedés? Megmentőd lehet a Wii!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-25

Mindenkivel előfordul, hogy lelohad a mozgás iránti lelkesedése. Már nem hoznak lázba a különféle tornavideók, táncok, jógák és mindezek kombinációi. Egyszerűen elértél a torna-ingerküszöböd legszélére. Ha eddig otthon tornáztál, lehet, hogy kimozdít a holtpontról, ha elmész egy csoportos foglalkozásra és fordítva; ha eddig mindig eljártál otthonról, kipróbálhatod az otthoni körülmények között való mozgást. Én egy váratlan helyen találtam új ösztönzést az otthoni mozgáshoz, a Wii játékokkal. Itt persze természetesen nem azokra a játékokra gondolok, amit székből ülve kell játszani, mintha egy sima számítógépes játékkal töltenénk az időt. A Wii mozgásos programjaira gondolok. 

Nemrég megajándékoztuk magunkat otthon egy Wii készlettel egész baráti áron, mivel a Nintendonak már nem ez a játéktípus a fő terméke. Először csak egy alap sportcsomagunk volt, ahol két játék fogott meg igazán. A pingpong és a kajakozás. Nos, a Wii egyik elsődleges előnye, hogy mindenképp felállít az asztal mellől és még ha nem is fektet az ember sok energiát az egyszerű játékokkal való közös mozgásba, akkor sem ücsörgéssel tölti az idejét.

Az első székből felpattintó dolog a Wii-ben természetesen az újdonság varázsa volt. Izgalmas az, hogy a rendszer visszajelzi a mozdulatainkat és ezért engem az sem zavart, hogy a grafika kissé gyerekes és rajzfilmszereplőnek látszom a képernyőn. Én azonnal a pingpongra kattantam rá, mert ahhoz ritkán jutok a valóságban, ugyanakkor nagyon szeretek játszani. A Wii-ben játszhatunk a gép ellen (eddig nem találkoztam túl erős ellenfelekkel, de lehet, hogy csak túl jó vagyok), és játszhatunk élő ellenféllel is, ha van pluszban egy kontrollerünk (ez az az eszköz, ami leadja a mozgásjeleinket az érzékelőnek). A páros játék igen remek, egy újabb jó közös program, amit a kedvesemmel együtt tudunk csinálni. És valóban nem kell sok hely hozzá, mi elfértünk egy átlag méretű szőnyegen és nem vágtuk orrba egymást. Meglepően jól le lehet izzadni pár kör pingpong után.


A másik kedvencem a kajakozás volt, amit azért szerettem meg, mert egyformán át tudja mozgatni a test mindkét oldalát és sokkal hamarabb le lehet izzadni vele, tehát az aerob mozgás rövidebb idő alatt kipipálható aznapra. Ahogy kívülről látszom ilyenkor: Kissé hajlított térddel állok egyhelyben és igen gyors tempóban húzom a két kézzel fogott kontrollert egyik, majd másik oldalamon, imitálva az evezést. Amit én látok és érzek: kajakkal gyorsan haladok előre egy versenypályán, ahol kacsákat, nádasokat, hordókat, sőt néha cápákat kerülgetek és mielőbb igyekszem beérni a célba. Izzasztó és az egész testet igénybe veszi, pedig nem mozdulok el az adott pontról. Közben sokat nevetek a kacsákon.

Kis késéssel azonban beszereztük a legtöbb sportprogramhoz ajánlott Balance Board-ot is, ami tulajdonképpen egy felturbózott mérleg és fő funkciójaként egyensúly-visszajelző rendszer a Wii-ben.

TestTudat Trénerként az első percben beleszerettem, mert erre ráállva a rendszer remekül visszajelzi számunkra azt, hogy egyenletesen állunk-e mindkét lábunkon (milyen a súlyeloszlásunk), illetve hol van a súlypontunk. Ennek használatával igen szélesre bővült a sportjáték-választék.

Azóta rekordokat döntögetek hullahoppozásból, ami félig hastánctréningnek is felfogható. Síelek, snowboardozom, aerobikozom (a balance board steppadként is funkcionál ezesetben), sőt jógáztam is már a rendszerrel. Menet közben is mutatja, hogy mennyire tudom középen tartani a súlypontom és így új kihívások elé állít.


Persze mint minden játéknál, itt is lehet csalni – de minek? Pont az a lényeg, hogy bár játékos, rajzfilmes formában, de remek illúzióját adja annak, hogy szabad téren mozgok, visszajelzi a gyakorlataim helyességét és tárolja az adataimat, mutatja a fejlődésem ívét.

Továbbra is azt mondom, hogy a személyes oktatásnál nincs hatékonyabb (magánóra vagy csoportos tréning egy képzett tanárral), ugyanakkor remek mókázós hangulatot tud teremteni a Wii és összehozza a családtagokat. Különösen a téli időszakban kevésbé van kedve kimozdulni az embernek, de ezzel a játékkal lehetőségünk van kocogni, biciklizni, síelni, virtuális kutyával sétálni, „személyi edzővel” dolgozni, jógázni, pingpongozni, íjásszá képezni magunkat,  és még sok más mozgásba belevetni magunkat vidáman, virtuális valóságosan, Wii-vel.


Tamás Krisztina Tara
www.egyensulyban.com

Képek:
Ambro - FreeDigitalPhotos.net
photostock - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2826 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x