Fáj a háta? Tegye le a cigit!
Címlap / Szépség-Egészség / Fáj a háta? Tegye le a cigit!

Fáj a háta? Tegye le a cigit!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A dohányzás egészségromboló hatása már jó ideje közismert, mára azonban bebizonyosodott, hogy a dohányosok a fájdalommal is nehezebben küzdenek. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa szerint a kezelések hatékonyságát is befolyásolja a nikotin, de a fájdalomcsökkentésnek létezik hatékony módja. 

Összefüggés a dohányzás és a fájdalom közt
Évek óta rendelkezésre állnak a bizonyítékok, melyek alátámasztják, hogy összefüggés van a dohányzás és a derékfájdalom, a gerincbetegségek és gyengébb műtéti eredmények közt. A Journal of Bone and Joint Surgery című szaklapban megjelent tanulmány behatóbban foglalkozott a kérdéssel. Kiderült, hogy ugyanolyan 8 hónapos kezelések alatt a dohányosok sokkal jobban szenvedtek a gerincbántalmaktól és a fájdalomtól, mint azok, akik korábban leszoktak.
Szinte minden felnőtt megéli a hátfájdalmat – legalább élete egy-egy szakaszában. Így mivel a dohányzás közismert rizikófaktora a krónikus fájdalmaknak, a kutatók úgy vélték, hasznos lehet feltérképezni a dohányzás és a fájdalom mértékének összefüggését. 5300 beteget vontak be a vizsgálatba, akik valamennyien gerincbetegségből eredő hát- vagy lábfájdalomtól szenvedtek, és műtétileg vagy más úton már kezelték őket.Az akut és a krónikus fájdalmat is befolyásolja a nikotin

Határozottan kiderült, hogy azok a páciensek, akik soha nem gyújtottak rá vagy jóval korábban leszoktak, szignifikánsan kisebb fájdalomról számoltak be, mint a dohányosok, vagy azok, akik a kutatás 8 hónapja alatt tették le a cigarettát. A dohányosok mindenféle skála szerint nagyobb fájdalmat tapasztaltak – legyen szó az akut gyötrő érzésről vagy a heti átlagos fájdalom mértékéről.
Ráadásul sajnos az is kiderült, hogy a dohányosoknak nem volt igazolható fájdalomcsökkenésük a kezelések 8 hónapja alatt sem. Ebből a szempontból viszont tökéletesen érthető, hogy a kezeléseknek köszönhetően azok érték el a legnagyobb mértékű javulást, akik sohasem dohányoztak. Kiderült tehát, hogy a dohányzás nem csak a közismert káros következményekkel jár – többek közt a szív- és érrendszerre -, de a nikotin erősen növeli a fájdalom mértékét is.

Lökéshullámmal a fájdalom ellen
-Mozgásszervi panaszok esetén – különösen, ha krónikus betegségről van szó -, érdemes megfontolni a dohányzás elhagyását – ez minden típusú kezelés hatékonyságát növeli. Igaz ez a lökéshullám terápiára is, amely egészen kitűnő eredményeket produkál a fájdalomcsillapításban – hangsúlyozza dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa. Miután ugyanis áthatol a test felszínén – az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot – beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.


www.oxygenmedical.hu

Kép: sixninepixels - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2693 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x