Március - mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás?
Címlap / Szépség-Egészség / Március - mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás?

Március - mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

A hagyományos kínai orvoslás egyik filozófiai eleme az öt fázis (vagy öt elem) tana. Azt vallja, hogy az Univerzum minden egyes része és jelensége hordozza a FA, a TŰZ, a FÖLD, a FÉM és a VÍZ jegyeit. Ezek aránya határozza meg az élőlények, az évszakok, a természeti jelenségek, a bolygók, az anyagok tulajdonságait. Testünket behálózó energia csatornák - melyekben a csí áramlik - is illeszkednek az öt fázis rendszerébe. A március a FA elemhez kötődik, a hozzá tartozó szervek az epe és a máj.  

A március az epe erősítésének időszaka. Az epe a májban termelődő, de az epehólyagban raktározódó, a széklet színét adó, zöldessárga vagy sárgásbarna nedv. Hozzájárul a patkóbél lúgos közegének biztosításához, ezzel segíti az emésztés számára optimális terep kialakítását, hiszen savas feltételek mellett a hasnyálmirigy váladéka és az epe működésképtelen. Az epe a zsírok lebontásáért felelős, ebből következik, hogy ha nem tudja ellátni funkcióját, a zsírban oldódó, a szervezet számára életfontos vitaminok (A, D, E és K) sem tudnak felszívódni.

Az epével kapcsolatos leggyakoribb probléma az epekő. Az epekő általában koleszterinből és kalciumból áll, és akkor okoz panaszt, ha az epehólyagból kiszabadul. Ez általában zsíros étel fogyasztásához köthető. Jele a jobb bordaívtől a jobb vállig sugárzó, általában hányással kísért fájdalom, mely érintésre fokozódik. Előfordulása túlsúlyos, székrekedéssel küzdő, dohányzó embereknél gyakoribb, főleg, ha a családban halmozottan jelentkezik. A nőknél egyébként háromszor gyakoribb.


Az epe karbantartásához megfelelő étrend is szükséges.  Tavasszal, az epe erősítésének időszakában önkéntelenül is kevesebb és könnyebb ételeket fogyasztunk. Szorítsuk vissza a sós, zsíros, nehéz ételeket, együnk zsenge növényeket (cékla, sárgarépa, hüvelyesek), csírákat, gabonafüveket, csípős gyógyfüveket (mézes menta tea), használjunk csípős zöldfűszereket (bazsalikom, édeskömény, majoránna, rozmaring, kömény, kapor, babérlevél). Minden nap kerüljön az asztalra nyers étel is.

A lelki tényezők sem elhanyagolandók: az elfojtott, felgyülemlett agresszió az epében „kövesedik meg”. Ne feledkezzünk meg a keserűségről sem…

Gyógyteák közül az ezerjófűtea lehet hasznos. Szóba jöhet még a gyermekláncfű, citromfű, édesgyökér, borsmenta, kamilla is. Várandósoknál ezeket csak orvosi konzultáció után alkalmazzuk.
A kőképződés megelőzhető, illetve a kisebb kövek kiüríthetők egy evőkanál hidegen sajtolt olivaolaj + egy evőkanál citromlé keverékével.

Meddiamond Orvosi-Természetgyógyászati Központ

Kép: dusky - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2799 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x