Nőgyógyászok ellensége: hormonok egyensúlya
Címlap / Szépség-Egészség / Nőgyógyászok ellensége: hormonok egyensúlya

Nőgyógyászok ellensége: hormonok egyensúlya

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Lehet, hogy neked is gondjaid vannak a súlyoddal, és már mindent kipróbáltál, mégsem tudod leadni a felesleget, sőt, néha úgy érzed, bármit teszel, egyre többet mutat a mérleg. Esetleg nincs libidód, PMS tünetektől szenvedsz, ami párodat is megviseli? Az is lehet, hogy ennél súlyosabb gondjaid vannak! Gondolnád, hogy ezeknek az elkeserítő problémáknak a hátterében nagyon sokszor a hormonok állnak?  

Hallottál már az ösztrogén dominanciáról?

A kifejezés azt az állapotot jelzi, amikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a szervezetünkben a progeszteronhoz képest. Ennek a két hormonnak a kényes egyensúlya határozza meg nőgyógyászati egészségünket. Ha ez az egyensúly felborul, az elszabadult ösztrogén bizony kellemetlen tüneteket, problémákat tud okozni szervezetünkben.

Például, hogy csak egy pillanatra vissztérjek a fogyáshoz. Az ösztrogén egy zsírimádó hormon és előszeretettel raktározza magát a zsírsejtekben, ahonnan nagyon nehezen ürül ki. Minél több az ösztrogén a szervezetedben, annál több lesz a zsír is és minél több a szír, annál több az ösztrogén. Máris kialakult egy ördögi kör, Te pedig nem érted miért kúsznak fel olyan könnyedén a plussz kilók rád és miért nem tudsz megszabadulni tőlük.

De az ösztrogén dominancia következtében kialakulhat meddőség, endometriózis, PCOS, okozhat fájdalmas menstruációt, vetélést is.

Tévedés ne essék, az ösztrogén nem az ellenségünk, sőt neki köszönhetjük, hogy nők vagyunk, hiszen ő felelős a másodlagos női jegyek kialakulásáért (méh, petefészek, mellek), de ő az aki a sejteket burjánzásra készteti, így szükséges, hogy a progeszteron kordában tartsa.Hogyan jutunk el az egyensúlytalanságig?

Az emberi szervezet alapvetően tökéletesen van kitalálva, megtermel bizonyos mennyiségű ösztrogént, pontosan annyit, amennyire szüksége van és ennek ellensúlyozására megtermeli a megfelelő mennyiségű progeszteront. Igen ám, de a teremtésnél nem számoltak a civilizált világ buktatóival. Mégpedig azzal, hogy a vegyiipar fejlődésével például rengeteg olyan vegyianyagot (xenoösztrogént) fognak gyártani (rovarirtók, kozmetikai tarósító szerek, mint parabén, a hőre kioldódó BPA a műanyag termékekben, mindennapi tisztítószerek stb), amik a nyálkahártyákon, a bőrön  keresztül a szervezetbe jutva ösztrogénként fognak viselkedni. Emmellet meg kell említeni a fitoösztrogéneket is (szója, cickafark stb.), melyeknek szintén ilyen a hatásuk, bár kevésbé agresszívek, és természtesen ne feledkezzünk meg a szintetikus ösztrogénekről sem (pl: fogamzásgátlók).

Tehát, már ebből is látszik, hogy az ösztrogénhez milyen sok helyről hozzájut a szervezetünk. Ezzel szemben viszont a progeszteront, melynek az ösztrogén ellensúlyozása a feladata, csak egy helyről szerezhetjük be, mégpedig a petefészkünk állítja elő a ciklus második felében, de csak akkor, ha volt ovulációnk.
Így már láthatod milyen egyszerűen fel tud borulni ez a kényes egyensúly.

Valószínűleg túlsúlyban van a szervezetedben az ösztrogén, ha az alábbi tüneteket észleled magadon:
 • vérzési rendellenességed van
 • fájdalmas a menstruációd
 • miómád, cisztád van
 • melledben csomók jelentkeztek
 • nem tudsz teherbe esni
 • volt már vetélésed a terhességed első heteiben
 • nem tudsz rendesen aludni, alvászavaraid vannak
 • gyakran van migrénes fejfájásod
 • felerősödött a szőrnövekedés a testeden
 • ödémásodsz
 • erőteljesebben hullik a hajad

 

Mi a megoldás?

Az egyetlen célravezető megoldás az ok megszüntetése. Márpedig az ok az ösztrogén és progeszteron egyensúlyának a felborulása, az ösztrogén javára. Tehát a megoldás az egyensúly helyreállítása progeszteron pótlásával. De kizárólag természetes progeszteron jöhet szóba. A konvencionális kezeléseknél alkalmazott szintetikus progesztinekkel nem lehet ugyanazt a hatást elérni, sőt további panaszokat, tüneteket okozhatnak. A mexikó yamgyökérből (dioscorea villosa) kivont természetes hatóanyag tökéletesen megfelel erre a célra, molekulaszerkezete ugyanis teljesen megegyezik a a petefészked által előállított progeszteronéval.

Dr. Lee norvég származású Amerikában élő, nemzetközileg ismert és elismert családorvos, endokrinológus volt. Az ő nevéhez fűződik a természetes progeszteron 30 éves kutatása, aminek a végeredményeként megszületett az ösztrogén dominancia definíciója, mellyel egy időben, elkezdte pácienseit természetes progeszteronnal kezelni, hatalmas sikerrel. A világon nők milliói köszönhetik áldásos munkájának, hogy megmenekültek a petefészek, méh, mell eltávolító műtéttől, vagy megszülethetett várva várt gyermekük.

Sajnos be kell látnunk, hogy a vegyipar és a gyógyszergyárak hathatós segítségével mi magunk voltunk azok, akik beleavatkoztunk a természet rendjébe és felborítottuk az egyensúlyt. Éppen ezért most ránk hárul a feladat, hogy a testünknek segítséget nyújtsunk, és visszaadjuk neki azt, amit elvettünk…

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x