Önálló tanulás
Címlap / Szépség-Egészség / Önálló tanulás

Önálló tanulás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-17

Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekünk önálló felnőtté váljon. Ennek a kialakulása már iskolás korban kezdődik. 


Most kell megtanulnia, hogy a feladataival saját magának kell megbirkózni.
Ha nem tanítjuk meg erre, állandóan mellette ülünk, segítünk, ne csodálkozzunk, hogy felnőttként sem tudja önállóan, irányítás nélkül elvégezni a munkáját.

Először is figyeljük meg, mennyire önálló a gyermekünk.

Vannak, akik első pillanattól kezdve természetes dologként érzik azt, hogy ne segítsünk. Mások folytonos megerősítést, visszajelzést várnak tőlünk.
A gyermekünk megismerése a kiindulópont ahhoz, hogy reálisan lássuk gyermekünket.

Egy hatékony önálló tanulás sorrendje a következő:
  • tervezés,
  • időbeosztás,
  • feladat elkészítése,
  • önellenőrzés.

Tervezés során gondoljuk át:
  • Milyen feladataink vannak?
  • Hány tantárgyból van házi feladat?
  • Melyek ezek közül a nehezek, melyek a könnyebbek?
Melyikkel kezdjük? Legyünk túl gyorsan a könnyűeken, és utána szánjunk több időt a nehézre? Vagy először álljunk neki a nehéznek, a könnyűeket kicsit fáradtabban is meg tudjuk csinálni? Ez gyermekfüggő, nincs egyetlen jó megoldás. Ki kell tapasztalni, melyik testhezállóbb a gyereknek.

Az időbeosztás tervezése az a fázis, amikor a gyermek megpróbálja előre megsaccolni, hogy mennyi időre lesz szüksége a feladat megoldásához. 
Ez eleinte természetesen nehéz lehet, de a tapasztalatok során egyre reálisabban tudja majd megbecsülni a gyerek. Eleinte írja fel azt is mire, mennyi időt szán, és azt, mennyi idő alatt sikerült megoldani.A feladat elkészítése a konkrét tanulás. Itt segítség lehet egy jól látható órán kis színes tapadó matricával jelölni, meddig szeretne ezzel a feladattal foglalkozni. Ha tanulás közben figyeli az órát, próbál időre elvégezni a feladattal, az segíti a fókuszálásban, kevésbé ábrándozik el.

Az önellenőrzés is nagyon fontos az önálló munkában, hiszen magának kell még egyszer átnéznie, hogy amit leírt, az nem tartalmaz tartalmi vagy helyesírási hibát. A végső átolvasás során még szoktak helyükre kerülni ékezetek, amelyek például egy helyesírás dolgozatnál biztos levonásokat eredményeznének.

Ha arra szánunk időt, hogy segítjük a gyermekünknek ezt a néhány lépést gyakorlatban alkalmazni, akkor elindítottuk azon az úton, hogy ne kelljen mindig mellette ülni, noszogatni, segíteni.

Jó tanulást!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4013 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x