Miért tud a Jóga sokkal többet segíteni gerincproblémánál...
Címlap / Szépség-Egészség / Miért tud a Jóga sokkal többet segíteni gerincproblémánál - Rakd helyre magad

Miért tud a Jóga sokkal többet segíteni gerincproblémánál - Rakd helyre magad

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Gerincterápiás jóga a nyugati, fizioterápiás gyakorlatok, azaz a modern orvostudomány és a több ezer éves, tradicionális jóga rendszerének egy gyakorlat-orientált ötvözete. A gerinctáji fájdalmak megjelenésének fő okaként a mozgásszegény életmódot, a nem megfelelő sportot, életmódbeli hiányosságokat, és részben a pszichés túlfeszítettséget, pszichoszomatikus panaszokat kell kiemelni.  

A Gerincterápiás jóga alapelemei:
  • a mindennapi aktivitások (ülés, járás, fekvés, emelés, stb.) tudatos, s megelőző irányának tanítása
  • tartás hibák korrigálása
  • testtudatosság fejlesztése
  • funkcionális gyakorlatok nyújtáshoz, erősítéshez, mobilizáláshoz
  • légző gyakorlatok pszichés blokkok oldására
  • relaxációs technikák.

Miért alakulnak ki a gerincproblémák, a nyaki-, derék-, és hátfájdalmak?

A legtöbb embernél az ülőmunkában, illetve a vezetésnél eltöltött hosszú hónapok – akár évek - során kialakul egy görnyedt, hajlott testtartás. Ennek egyik következménye például, hogy a gerinc nyaki szakaszánál - a tarkó alatti résznél - állandósul egy tartáshiba, és a hátizmok nyaki részei túlfeszülnek, görcsösek, amelyek ráadásul a porckorongokat is túlterhelik. Ennek többféle mellékhatása lehet, például kialakulhatnak porckorongsérv, kopások, meszesedések vagy a nem megfelelő vérkeringés. A rossz keringési viszonyok az agyi erek érösszehúzódását is okozhatják, ami erős fejfájásként jelentkezhet.

Hosszú távú következményként – sokszor nem is gondolnánk -, de jelentkezhet a rossz alvás, emiatt napközben álmosság, fáradtság jelentkezik; de kialakulhat depresszió, rendszeres hangulat ingadozás, vagy túlzott ingerlékenység is.

A jóga – többek között - egy olyan „mozgásterápiás eszköz”, ami pont azokat a káros hatásokat ellensúlyozza illetve kompenzálja, melyek az ülőmunka vagy esetleg a helytelen életmód, ill. sportmozgásaink során alakulnak ki. A jóga gyakorlatai a gerincet hajlítja előre, oldalra, hátra, és csavarja; tehát minden irányba átmozgatja. Kimozgatják a csigolya közti ízületeket, és lazítják a medence körüli zsugorodni hajlamos izmokat.


Ellazulnak és kellemesen megerősödnek a hát izmai. A gerincnek a stabilitása ettől határozottan javul, valamint a jógagyakorlatok tartás javító hatásától ritkábban fog fájni a nyak, elmúlhatnak a hátközépi-derék s keresztcsonti, valamint a lapockatáji enyhe fájdalmak, enyhülnek a migrénes tünetek, és ízületi panaszok, gyulladások is.

A jógát úgy érdemes végezni, ha el tudjuk fogadni, és meg tudjuk élni. A kellő nyitottság és tenni akarás megváltozott öntudatot eredményez és kiegyensúlyozottságot ad. A kiegyensúlyozottság meglátszik az emberen, hiszen a jógát megélő ember elégedett, nyugodt, egyensúlyban van önmagával.

Azonban, ha valamilyen okból kifolyólag gyógyhatást szeretnénk elérni a jógával, nem javasolt a kísérletezés. Laikusként ne álljunk neki az öngyógyításnak, érdemes szakszerű tanácsot kérni hozzáértő jógaoktatótól.

S mivel egyre többen keresik a Jógában a gerinc problémájukra a gyógyírt, ezért egyre nagyobb szükség van, hogy Jógaoktatóként felelősségteljesen tudjuk kezelni a gerincbetegséggel hozzánk fordulókat, azaz korszerű és hatékony segítséget, komplex megoldást kínálva számukra.

Ennek érdekében ajánljuk Gerincterápiás jógaoktató képzésünket, ahol nem „csupán” a terápiás jógapózokat és terápiás hátterét ismerheted meg, de képessé válsz önállóan megtervezni, felépíteni Gerincterápiás órádat, s emellett valóban elsajátítod, hogyan tudsz ez elejétől a végéig teljes egészében levezényelni egy teljes jóga órát.
Következő cikkünkben egyéb, érdekes tudnivalókat taglalunk a gerinc egészségének védelme érdekében!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3902 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x