Általános szabályok a mosás optimalizálásához
Címlap / Szépség-Egészség / Általános szabályok a mosás optimalizálásához

Lévai Andrea

Általános szabályok a mosás optimalizálásához

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Mit tegyél, hogy kevesebb vízzel és energiával legyenek tiszták a ruháitok? Bizony, van néhány mosási szabály, amit ha nem tartasz be, akkor pazarolsz, kidobsz az ablakon jó néhány ezrest. Például belegondoltál már rá, hogy hány kiló ruhát mosol egy évben? Hány liter vizet használsz el és mennyi áramot? Szerinted nem lehetne ezt okosabban csinálni? Egy kis odafigyeléssel rengeteg energiát és vizet, és ami lényeg, pénzt tudsz megtakarítani. Olvass tovább, és maradjon meg a zsebedben több ezer forint, havi szinten.  

Rövid programok

Ha van a gépeden rövid (vagy gyors) program, azt használd. Az enyhén szennyezett ruhákat így, programtól függően 15-60 perccel rövidebb idő alatt ki tudod mosni. Pusztán megszokásból ne alkalmazz előmosást, különösen ha a ruha csak normál szennyezettségű, a szennyezettebb ruhát pedig inkább áztasd be mosószódába.


 
Alacsony hőmérséklet

A hosszú és energiaigényes főzőprogramra ne használd. Jó ha tudod, a mosógép a víz felfűtésére használja a legtöbb áramot!

Fordulatszám
A modern gépeken lehetőséged van kiválasztani mekkora fordulatszámmal centrifugáljon. Általában a magas fordulatszám nagyobb energiafogyasztást is jelent, és nem is feltétlenül szükséges.


  
Töltőtömeg

Kerüld a félig üres mosógéppel történő mosást. A használati utasításban megadott töltőtömeget a modern mosógépek hatékonyan tudják tisztítani, ugyanakkor megrakva sem fogyasztanak több energiát. Ha indokolt, válassz fél adagos programot. Kényelmes (de nem feltétlenül optimális), ha szenzoros mosógépünk maga állítja be a szükséges programot, forgási sebességet.

Foltok
Ha csak egy-egy ruhadarab foltos, kezeld a foltokat külön, és ne indíts el ezért egy magasabb hőfokú programot.
A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltakarításához.

Jó tanácsaim mosógépedhez, hogy ne hagyjon cserben

A mosógép hatalmas segítséged a háztartásodban. Gondolj bele! Szegény nagyanyáink még teknő fölött görnyedve mostak. De a forgótárcsás mosógép sem a legkényelmesebb megoldás a ruháink tisztítására. Azonban nem magától értetődő, hogy a mosógéped tökéletesen működjön. Törődni kell vele! Segítek, hogyan kezdj hozzá.

A mosógép karbantartása


Tippek a karbantartásához

A szűrőt havonta érdemes tisztítani, eltávolítani a szennyeződést, a bolyhos textíliák mosása után pedig minden alkalommal. Tiszta folyóvízben ki kell öblíteni a szűrőt és ügyelni kell a szűrő pontos visszahelyezésére, hogy ne legyen szivárgás.
Ezen kívül a szűrőből el kell távolítani a bennakadt aprópénzt, gombokat, hajcsatokat… mindent. Ha ezt elmulasztod, a vízpumpa károsodhat. A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Én minden mosás alkalmával az ecetet vízzel kétszeresére hígítom, abba teszek természetes öblítőt, és az egész zutty, megy az öblítőrekeszbe. Nem lesz ecetszagú a ruha, az ecet remek fertőtlenítő, óvja a textíliák színét, ráadásul a vízkő ellen is hatékony, és ami lényeg, olcsó és környezetbarát. Amennyiben nem használsz minden mosáskor ecetet az öblítőrekeszbe, célszerű időnként ecetes átmosást végezni a mosógépeden, mivel a dobból az ott lerakódó vízkő- és mosószermaradványok kioldódhatnak, ami barnás foltot hagyhat a ruhákon.

Így végezd az ecetes átmosást: üres állapotban 60 (vagy 90) fokon egy kímélő programot kell indítanod.

1. Önts üres állapotban 2 liter 20%-os ecetet a gépbe
2. Indíts el egy kímélő programot 60 vagy 90 fokon
3. Amikor a gép felmelegítette a vizet, állítsd le a programot és hagyd állni egész éjszakára
4. Néha forgasd meg a dobot
5. Reggel melegítsd fel a vizet még egyszer, és hagyd végigfutni a mosóprogramot.
Az ecetes átmosást követően a megszokott módon folytathatod a mosást. Ezzel a módszerrel javíthatsz a mosógépben uralkodó állapotokon.
A ruhák, a szennyes mosógépbe rakásakor idegen testek ne kerüljenek a mosógépbe (pl. pénz érme, tű, szög stb.) illetve a ruhákon lévő zip-zárakat, gombokat kapcsold össze, mert ezek nem csak a ruhában, de a mosógépben is károkat tudnak okozni. Rendszeresen ellenőrizd, hogy nem maradt e a dobban, a dob/ajtó körüli gumitömítés mélyedéseiben gomb, pénzérme, kulcs vagy egyéb apró fémtárgy.

És mi a helyzet az öblítőtartállyal?

Tapasztaltad már, hogy az öblítők sok esetben beszáradnak az öblítő tartályába és ott gombásodni, penészesedni kezd?


 

Éééés, valami hihetetlenül ragacsos, nyálkás valami rakódik le, nem beszélve a sokkolóan kellemetlen szagáról. Szerinted mitől lehet?

Ebben bizony a gyári öblítők a ludasak. Az öblítéshez használhatunk bátran ecetet, ami a vízkővel is elbánik. Az is jó megoldás lehet, hogyha az öblítő tatályt egy egész éjszakára citromsavas, vagy ecetes vízben áztatjuk, aztán a mosogatógépben az edényekkel együtt betesszük a szokásos eco programra, és elmosogatjuk. A legjobb megoldás pedig, hogy egyáltalán nem használunk gyári öblítőket, csak ecetet (Nem lesz ecetszagú a ruha tőle, és egy finom, természetes illóolajos - alkoholos permettel utólag lehet a ruhát illatosítani, ha arra igény van!) 



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 13023 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x