Endometriózis és jógaterápia
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Endometriózis és jógaterápia

Endometriózis és jógaterápia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-20

Alig egy hét telt el a nemzetközi nőnap óta, de azt kevesen tudják, hogy március egy másik, nőiséggel kapcsolatos kevésbé "szép" világnapot is nyilvántart: Az endometriózis világnapját. Miért súlyt a mostani 30-as generációra az endometriózis, ismertebb nevén a csokoládéciszta? Miért küzd minden 10. nő ma Magyarországon ezzel a rejtélyes betegséggel? Segítséget jelenthet-e a jóga, képes-e természetes gyógyírt jelenteni a már évek óta krónikus női betegségekkel küzdő nők számára? 

Téged is érinthet!

Ez a rejtélyes betegség leginkább napjainkban minden tizedik nőt érint, miközben a lakosság jelentős része még ma sem ismeri. Elsősorban a fogamzásképes nőknél jelentkezik, a diagnózis nehéz, hiszen a fogamzásgátló tabletták gyakran elfedik a tüneteket. Emellett fájdalmas, görcsös menstruáció esetén sem szoktunk arra gyanakodni, hogy komolyabb probléma állhat a fájdalom hátterében, hiszen hányan hoztuk otthonról, hogy ez amolyan „női kereszt”, melyet ki jobban, ki nehezebben, de minden hónapban visel. Pedig az endometriózis tipikus tünetéről beszélünk.

Még kevesebben tudják azt, hogy endometriózis ritkábban ugyan, de a kor előrehaladtával is megjelenhet, így azoknak a nőknek is érdemes odafigyelniük a tünetekre és a prevencióra, akiknél korábban nem jelentkezett a csokoládéciszta.

Mi az endometriózis és annak tipikus tünetei?

A szokásos menstruációs ciklus alatt a méhnyálkahártya megvastagszik és felkészíti a szervezetet egy lehetséges terhességre. Ha nem alakul ki terhesség, akkor normál esetben a fokozatosan csökkenő hormonszinttel együtt ez a megvastagodott nyálkahártya kilökődik, és a vérzéssel együtt távozik a testünkből.

Előfordul azonban, hogy ez a megvastagodott szövet a méhen kívüli területre kerül, havonta ugyanúgy „működésbe lép” és „próbálja tenni a dolgát” – csak épp rossz helyen van. A vérzés kíséretében távozó lelökődéskor azonban a vér nem tud a hüvelyen át távozni a testünkből és felszaporodik a testüregben. Szép lassan ciszták formáját ölti és mivel felszívódni az orvostudomány jelenlegi állása szerint képtelen (hiszen a belseje nem vizes alapú, hanem sűrű vér), a jóindulatú ciszták folyamatosan növekednek. A műtéti eltávolítás azért indokolt, mert a növekvő ciszták hegesedéseket és összenövéseket okoznak más egyéb belső szerveinkkel – tipikusan a bélrendszerrel vagy a húgyhólyaggal. A fájdalmas, erősen görcsös menstruáció, szeretkezés, vizelet- vagy székletürítés során jelentkező rendszeres fájdalom mind a tipikus tünetei lehetnek a csokoládécisztának.

A jóindulatú csokoládéciszta kialakulásának oka vagy egyértelmű, mindenkinél működő, végleges megoldás a betegség megszüntetésére jelenleg nem ismert.


 
Prevenció és kezelés: a jóga természetes útján

Bárki, aki hosszú évek óta több műtéten átesett, tudja milyen érzés, minden lehetőséget megragadni arra, hogy természetes úton tegyük le egyszer s mindenkorra ezt a terhet. Létezik női jóga, mely általában véve jó és hatásos valamennyi női szervünk működésére is, ám tudnunk kell, hogy a női jógás ászanák kitartó kivitelezése önmagában nem garantálja a megoldást. Szakértő felügyelet hiányában hiába serkentjük a kismedencei vérkeringést vagy befolyásoljuk a hormontermelést, a csokoládéciszta esetében akár ronthatunk is a helyzeten.
Az ma már orvosi kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a jóga, mivel nem pusztán izmainkat, de belső szerveinket, hormonrendszerünket is képes stimulálni, hatékony gyógymód lehet –a prevenciónál egyértelműen – de már kialakult betegség esetén is. Segít az összenövések fellazításában, az újabb hegesedések elkerülésében. Ez azonban „pusztán” a fizikai burok.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a jóga világképében a fizikai testünk csupán egyetlen burok. Emellett még az energetikai, mentális, intellektuális és az ún. boldogságtest rétegeinek működéséből áll össze az egyén.

A burkok a fizikai szintről kiindulva fokozatosan finomodnak és válnak nehezebben érzékelhetőbbé, tudatosíthatóbbá. A jóga gyakorlása révén ezeket a testeket tudjuk fokozatosan bevonni a tudatos szféránkba.

Nem állítom azt, hogy csak és kizárólag a jóga minden esetben végleges megoldást jelent az endometriózisra. A jóga fentebb említett világképében a megbetegedést éppúgy okozhatja karma, előző életekből hozott megoldandó feladat, vagy előző életeinkben bennünket ért lelki sérülés, mint ahogyan akár jelen életünkben magzatként vagy kisgyermekként ért olyan hatások, melyek sajnos garanciát jelentenek arra, hogy az endometriózis életünk egy pontján fizikai síkon jelenik meg az életünkben.

Hála azonban az egyre nyitottabb orvostudománynak, mely ma már Magyarországon is együtt dolgozik speciálisan képzett jógaterapeutákkal, csodálatos új utak nyíltak meg az endometriózisban szenvedő nők előtt, melyek mind esélyt jelentenek arra, hogy fizikai, lelki és mentális szinten is megbirkózzanak mind a csokoládécisztával, mind a krónikus betegségeket kísérő lelki és pszichés, ún. „tartós stressz” szindrómával.

Nem vagy egyedül!

Ha Te vagy bármelyik szeretted érintett a betegségben, keresd a Yoga4You Facebook-oldalt, ahol készséggel segítenek bármilyen kérdésben!

Kép forrása: Pixabay 
 
[ 5679 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x