3 stresszoldó gyakorlat, amit a fogorvosi váróban csinálhatunk...
Címlap / Szépség-Egészség / 3 stresszoldó gyakorlat, amit a fogorvosi váróban csinálhatunk

Dr. Bakos Anikó

3 stresszoldó gyakorlat, amit a fogorvosi váróban csinálhatunk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A stressz a szervezet negatív ingerekre adott válaszreakciója. Számos esemény idézhet elő stresszt, attól függően ki mit érzékel negatívan, milyen esemény vált ki szorongást az adott egyénből. Közismert a fehér köpeny szindróma, amikor orvoshoz megyünk idegeskedünk, akár a kapott diagnózistól miatti rettegés okán, akár a ránk váró esetleges kellemetlen vizsgálatoktól. A fogorvosi stressz sokak számára ismerős fogalom.  

Van aki az érzéstelenítő injekciótól fél, mások a fúró éles vagy éppen dübörgő hangjától rettegnek. Számos stresszoldó technika áll rendelkezésünkre, amelyeket akár a fogorvosi váróteremben is bevethetünk, míg sorunkra várunk.

A váróteremben való várakozás okozta stressz enyhítésére vihetünk magunkkal fülhallgatót és telefonunkról kellemes, lágy meditációs zenék hallgatásával nyugtathatjuk magunkat. Számos fogorvosi váróteremben halk zene vagy éppen rádió szól, melyre való odafigyelés szintén elvonhatja figyelmünket a ránk váró tortúráról. Vihetünk magunkkal egy figyelemlekötő könyvet, olvashatjuk a kihelyezett újságokat, folyóiratokat, de szóba is elegyedhetünk a többi várakozó beteggel. Újdonság számos magánrendelőben az ingyenes wifi biztosítása, mely által a várakozás során telefonunkon, táblagépünkön az interneten böngészve gyorsabban telik az idő.

Az aggódásról elterelve figyelmünket, szívverésünk is megnyugszik és nyugodtabban ülhetünk be a kezelőszékbe. A fogorvosi kezelés kimenetele szempontjából is meghatározó a páciens lelkiállapota, hisz az együttműködő, nyugodt beteg a legoptimálisabb alany. Van, akik számára az ad megnyugvást, ha a fogorvos a beavatkozás során lépésről lépésre ismerteti vele, hogy épp mit fog csinálni, így nem éri váratlanul, ha épp fúrják a fogát, vagy éppen kiöblítik a fúrt lyukat. A jó fogorvos ráérez arra, hogy melyik páciens habitusához milyen hozzáállással közelítsen, de a legjobb, ha mi magunk fejezzük ki fogorvosunk számára, hogy mit szeretünk, közvetítse-e számunkra a történéseket vagy hagyjon összeszorított szemmel relaxálni a kezelés alatt. A bizalomteljes, nyugodt légkör, az együttműködő magatartás mindkét oldalról jelentősen könnyít tényező, mind az orvos munkáját, mind a páciens nyugalmát segíti.


Kicsit visszatérve a várótermi várakozásra. Egy számunkra stresszes szituáció előtt mind tovább kell várakoznunk annak megtörténtére, annál inkább felszökik vérnyomásunk. Ki ne számolgatta volna a váróteremben, hogy hányan vannak még előtte, vajon hány percig lesz bent egy beteg, s aggódott volna azon, hogy időre odaér-e gyermekéért az óvodába, vagy az aznapra betervezett dolgainak végére jut-e még. Sokszor maga a várakozós megterhelőbb lelkileg és idegileg, mint a kezelés. Célszerű időpontot foglalni a fogorvosnál, s a recepcióst megkérni, hogy az esetleges csúszás esetén értesítsen bennünket, így minél kevesebb ideig kell a váróteremben sorunkra várni. Különösképpen megkönnyíti az időpontra érkezés azok helyzetét, akik kisgyermekükkel együtt mennek fogorvoshoz, mondván, hogy nem tudják megoldani annak felügyeletét. A gyermekek részére kialakított játszósarok optimális a kicsi figyelmének lekötésére, és ezáltal a szülő tehermentesítésére egyaránt.

Mielőtt fogorvoshoz megyünk, gondoljunk tehát a váróteremben töltött idő hatékony kitöltésére, vigyünk magunkkal egy jó könyvet, érdeklődjünk a wifi lehetőségéről, kérjünk időpontot! Fogorvostól való félelem, félelemoldás>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5995 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x