Mit tehetünk az őszi évszakváltáskor egy erőteljes, jó...
Címlap / Szépség-Egészség / Mit tehetünk az őszi évszakváltáskor egy erőteljes, jó közérzetért?

Mit tehetünk az őszi évszakváltáskor egy erőteljes, jó közérzetért?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Iskoláskoromban minden augusztus végén és szeptemberben volt bennem egy érzés: ez a tanév sokkal, de sokkal jobb lesz, mint a tavalyi! Még most, felnőttként is van bennem ilyenkor egy várakozás. Új dolgokat tervezek, új célok jelennek meg bennem, és egyfajta belső összeszedettséget, elszántságot élek meg.  

„Itt-ott kedvetlen, lompos, sárga lomb
tollászkodik és hosszan elborong.
A kövön nyirkos tapadás pezseg.”


Nyárutó, vénasszonyok nyara. Nagyon sokan szeretjük, de ugyanakkor sokunk számára hoz ez az időszak újdonságot, változást. A nyári pihenés után munkába állunk, gyerekeink ismét iskolába kezdenek járni, de az elmaradt felújításokat, vagy az otthonteremtést is sokan ebben az időszakban végzik el, vagy fejezik be még a hidegebb időszak beállta előtt.

Én mindig örülök ennek az időszaknak, mert úgy érzem szép, erőt adó és jó érzéseket hoz. Tapasztalok azonban egyfajta másmilyen megterhelést, más fajta terheket ró rám ez az időszak, mely átmenet a nyárból az őszbe.

A Föld elemhez köthető időszak elsősorban a változás erőit és folyamatait működteti bennünk és körülöttünk. Ilyenkor lehetünk lelkesek, de lehetünk mogorvák, savanyúk is. Szembe nézhetünk a kihívásokkal, de belesüllyedhetünk a félelmekbe és stresszbe is.
A Föld Elemhez köthető a gyomor, és a lép-hasnyálmirigy. Különösen azoknál jelentkezhetnek a gyomor és a hasnyálmirigypanaszok, akik nehezen tűrik a változásokat, félelemmel fordulnak az új helyzetek és feladatok felé.

Mit tehetünk? Minden folyamat kezdetén érdemes felkészíteni magunkat az új évszakra, életszakaszra. Figyeljünk oda a táplálkozásunkra, válasszuk többet a Föld elemhez kapcsolható ételeket. Húsfogyasztók a hús, lazac és tonhal mellett fogyasszanak többféle gabonát, kölest, árpát. A vegetáriánusok mértékkel esetleg tejtermékeket is. Ügyeljünk azonban a tej, és tejtermékek hurutképző tulajdonságára! A vegánok éljenek a lehetőséggel, hogy érik a kukorica, sütőtök, alma, szőlő, füge, dió, felszedhető már a cékla. Ezek az ételek, -s az édes íz általában- a Föld elemet hozzák egyensúlyba bennünk.


A Föld elemhez, az alsó csakrához kapcsolható meditációk, légző gyakorlatok végzése is ajánlott. A nyárutó és az őszelő kifejezetten szezonja az erdei, hegyi kirándulásoknak, gombászásoknak, amelyek hangulatukban is a földhöz és a természet változásaihoz visznek közel minket.

Azoknak, akik bármilyen családi, kapcsolati vagy lelki-testi nehézséggel néznek szembe, nagyon sokat segít a megfelelő életforma, a megfelelően karban tartott test és lélek.

A Föld elemhez köthető időszakban azokat a tulajdonságainkat érdemes erősítenünk, amelyek ehhez az elemhez kapcsolhatóak. Ezek a belső stabilitás, a feladatokkal történő szembefordulás, az előttünk álló nehézségek megértése, a megoldásra törekvés, a megfelelő önbizalom, a kiegyensúlyozottság, a kitartás, kapcsolataink szinten tartása és ápolása.

Amennyiben testünk-lelkünk támogatást igényel, esetleg mogorvák vagyunk, vagy félelmekkel küzdünk, könnyen kibillenünk az egyensúlyunkból, fáradékonyság vesz erőt rajtunk, legszívesebben állandóan pihennénk, többre vágynánk, de nem kapjuk meg, amit szeretnénk, kevés örömet látunk az életünkben, ezért evéssel pótoljuk az örömöket, mindenképp tegyünk önmagunkért.

Mindenkivel előfordul, hogy ami eddig bevált, most már kevésnek tűnik. A shiatsu, amely az Öt Elem tanán alapszik, különösen sokat segíthet a Föld elemhez kapcsolódó testi és lelki tulajdonságok kiegyensúlyozásában. Egy-egy shiatsu-kezelés, mely a földön fekve történik, a Föld elemhez köthető pozitív belső energiákkal tölti fel az embert, egy végigvitt kúra pedig jelentős változásokat hozhat. A fáradékonyság helyébe a tettrekészség léphet, az önbizalomhiány és a félelem helyébe a helytállás és a kitartás.


Új évszak, új tanév, új életszakasz kezdődött el, tegyünk azért, hogy a legjobb erőben, legkiegyensúlyozottabb és örömtelibb módon várjuk az őszt, majd a téli ünnepeket.

Konkrét panaszok megjelenésekor, gyomorhurut esetében ajánlatos 1-2 napos léböjtöt tartani.
A böjt közben gondoljuk át a betegség okát. Vajon túlevés okozta-e, esetleg gyógyszerszedés? Állhat a háttérben rendszertelen étkezés, de alkoholfogyasztás, dohányzás is. Sok esetben csupán a tej és tejtermék elhagyása megszünteti a panaszokat. Fontos a megfelelő táplálkozási rend kialakítása, és a heti egy böjtnap bevezetése is. Fogyasztható gyógyteák: a kamilla, citromfű, a fehér üröm, cickafark.

 
 
Befolyásolhatjuk egy egyszerű, de mély, intenzív hasi légző gyakorlattal is, a reggeli és esti órákban. Ezeket 20-25 ismétléssel végezzük.

Amennyiben az alkalmazott praktikák nem voltak elég sikeresek, érdemes shiatsu kezelésre ellátogatni, hiszen szinte természetes módon sokszor találjuk magunkat szembe olyan problémás élet területtel, mely megoldásához érdemes külső segítséget is behívni!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12956 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x