Fogyás futással
Címlap / Szépség-Egészség / Fogyás futással

Dr. Csábi Bettina

Fogyás futással

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Hogy elégedett legyél magaddal, ahhoz kell lennie egy olyan hajtóerőnek, ami kimozdít a mindennapok szürkeségéből, a komfortzónádból. Ha megnézed, milyen a sikeres emberek élete, egy dolgot találsz minden eredmény mögött. Munkát. Az a kérdés, hogy Te kifogásokat keresel, vagy eredményt produkálsz.  

Ha eredményt akarsz, akkor olyan szakemberhez fordulj, aki szakember. Nézd meg őt magát, az általa kiadott szakirodalmat, a saját eredményeit és tanítványának az eredményeit. Avagy azt, hogy mire osztja az észt. És akkor nem tévedsz.

Amikor elkezdesz edzeni, vagy futni, rendszeresen, beleolvasol a női lapokba, elmész egyik edzőhöz, akik azt bizonygatják, 40-50 perc után indul be csak a zsírégetés. Mikor? Még életedbe nem futottál annyit. És ha megnézed a fejlődésed ütemét, kb. 2-3 hónapig nem is fogsz. Aztán lapozol egyet, férfiaknak szóló életmód lap. És a neten is egyre több helyen: nagy intenzitású edzések, rosszullétig, különben nem edzés az edzés, csak az a nyerő. Nem minősítgetek másokat, döntsd el, kinek van igaza! Egyiknek sincs - azt megsúgom.

Mi az a zsírégető zóna?

Sok hosszú, lassú edzéssel „elégeted a zsírt”- hallottad már? Ezt úgy egy az egyben el kellene felejteni. Miért? Ha kb 60%-os intenzitással edzel, 120as pulzussal, akkor az energiád 60%-t nyered zsírból és 40%-t CHból. Ha megnöveled az intenzitást, ez felmegy 50-50%ra. Már hallom is, hogy mondod, akkor itt az ellentmondás. Mert mégiscsak a hosszú, alacsony intenzitású edzések a zsírégetők, hisz ott 60% a zsírból megy, és csak 40% megy a szénhidrátból.

Azonban a szervezet elsőszámú energiaforrása a szénhidrátokból származó glikogén. Elsősorban az izmokban, májban található, azaz innen vonja el a szervezet, hisz könnyebb energiát nyernie szénhidrátból, mint hozzányúlni a zsírraktárhoz.

Tehát feltöltött glikogénraktárak mellett főként abból nyered a mozgáshoz szükséges energiát. Márpedig senki ne mondja nekem, hogy képes órákon át edzeni, futni csak azért, hogy lemerítse a glikogénraktárait, amikor most tanul futni…és ugyanennyi értelme van pulzusmérő órával jó hosszú, láblengetős aerobic órákon részt venned.

Akkor mégiscsak a rosszullétig tartó edzések a nyerők, amiket hirdetnek?

Amikor lemerítettem a CHraktárokat, akkor jön a képbe az utóégetés. A szervezet tudja, hogy ha nincs könnyen mobilizálható CH, hozzá kell nyúlnia a raktárakhoz, az izmokban és a májban van CH, azt felhasználja. Mit tud tenni? A zsírt kezdi el elégetni, mivel a zsír is át tud alakulni glikogénné. Ha fogyni szeretnél a futással, akkor az edzést intervallum vagy fartlek jellegű edzésmunkával érdemes kezdeni, ez igaz is. Milyen érzés, ha lemerül a CH raktárad? Remegsz, fázol, hányingered van. Pár percet pihensz, addig a szervezet már elkezdi utántölteni magát. És anélkül, hogy edzenél, még 48 óráig zsírt égetsz. Ekkor fokozott oxigénfelvétel és energiafelhasználás mellett folyamatosan töltődnek glikogénraktáraid. Szuper!


Akkor itt az áttörés! Vagy mégsem?

Nem, jelentős testsúlyfelesleg esetén a futás nem fog menni több okból sem. Egyrészről ütődéssel, rázkódással jár, nem ízületkímélő, másrészről pedig kizártnak tatom, hogy tényleges nagy túlsúllyal tudnál futni, hacsak nem rendelkezel sportmúlttal. Hogy tanulsz meg futni? 1 percet kocogsz, és kb 3-4 percet gyorsgyalogolsz, és ezt folytatod ameddig bírod, először ha van rajtad 20 kg, olyan 30 percig maximum. És nem beöltözve, ez külön téma, szigorúan tilos! Ha már versenyző vagy, akkor sem tudsz 2 hetente több edzést elvégezni lemerült glikogénraktárakkal, azt felejtsd el! Aki ezt mondja, még életében nem edzett rendesen. Egyrészről túledzettséghez vezet fizikailag is, másrészről ezeket a glikogénraktárak lemerülésével járó tüneteket nagyon nehéz pszichésen is elviselni.

Megoldás- étkezz és eddzél okosan!

Figyelj tehát oda a bevitt szénhidrátra, és kcal-ra is, ha fogyni szeretnél! Ellentétben azzal, ami szintén városi legenda, hogy típusodtól függ, hányszor kell enned, „lehet, hogy elég neked napi 1-2 is” felkiáltással, a hormonokat azért nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Nehezíti a fogyást, ha feltöltött energiaraktárakkal kezded el az edzést. Ha fogyni akarsz, nem kell enni edzés előtt, és utána sem feltétlenül szükséges 1 óráig, mivel a legtöbben teljesen lemerült glikogénraktárakkal nyomják végig az edzéseket.

Konklúzió: ha fogyni szeretnél, mindenképpen próbáljad meg két oldalról, diétával és megfelelő edzéssel is megtámogatni a fogyást, mert az csak így lehet hatékony. Ha pedig nem csupán fogyni szeretnél, hanem alakot is akarsz formálni, akkor az erősítő edzés nélkül nem fog működni.

Fogyás 1-es típusú diabétesz esetén
Reális célok megvalósítását kell szem előtt tartani. A túl gyors súlyvesztés könnyen vezet hipoglikémiás fáradtsághoz, teljesítményromláshoz., és elsősorban azt kell nézni, hogy egy adott étel hogyan hat a vércukor szintre, nem pedig azt, hogy milyen gyorsan fogysz. Az edzésnaplódba vezetned kell a vércukor- és inzulinadatokat az edzésekkel, a bevitt tápanyagokkal, és látod, hogy mire hogyan reagál a szervezeted.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9844 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x