Alapozó edzések
Címlap / Szépség-Egészség / Alapozó edzések

Dr. Csábi Bettina

Alapozó edzések

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Vége a versenyszezonnak mindenhol, kezdődik az alapozás, sőt, továbbmegyek. Aki nem versenyez, az is belekezd az alapozásba. Ez kényelmesen hangzik, lazításnak, olyan időszaknak, amikor ha nincs kedved, nem kell magadra kényszerítened az edzést. Pedig ha ellazáskodod az alapozást, esélyed sincs jövőre kiemelkedően teljesíteni. Azt azért hozzáteszem, ha a futást, vagy triatlon tekintjük, az alapozás szinte művészet.  

Elindulni télen sötétben…

Nekem sem könnyű, hazudnék, ha azt mondanám, milyen vidám dolog hajnali 4-kor felkelni, és kimenni futni. Viszont nálam ez vált be. És ha pár alkalommal átérzed, milyen érzés a hajnalban beszívni a friss levegőt, ha csörög az óra, már nem nyomod le. És ha már felkeltél, egészen biztos, hogy leedzel, és nem marad ki az edzés. Pláne, ha van egy négylábú társad, akinek ez az egyetlen esélye a mozgásra. Bár előfordul, hogy a kutyám felkel, kimegy, megállapítja, hideg van, és szépen visszakocog az ágyba. A gyerekek mellé természetesen, nem a saját helyére. ..de általában ő is alig várja az indulást. Én a reggeli edzések híve vagyok.

Ha az edzést délutánra, vagy estére időzíted, akkor kifogás akad ezer is. Fáradtság, elmaradt munka, jobban esne a meleg szobában leülni egy teával, kakaóval. Ha már reggel leedzel, benned van az érzés, hogy egy napszerű, építő jellegű tevékenységgel kezdted a reggelt, és ez meghatározza az egész napodat.

Emellett persze könnyebb reggel fókuszálni, nincs tele a fejed a napi problémáiddal, el nem végzett feladatokkal. Én a reggeli edzésem alatt szoktam átgondolni, mi lesz aznap a feladatom, és olyan problémákra is megoldást találok, amiken napok óta rágódok.


Az alapozás csak hosszú, lassú futásokból áll?

Az edzések 60-70% valóban az alapzónákban történik, és sok hosszabb, lassabb futás vár rád.
Viszont ha hónapokon át nagyon hosszan kis tempó -és erőintervallumban edzel, az eltompítja a szervezet reakcióképességét, robbanékonyságát. Heti 2-szer érdemes beiktatni fartleket, esetleg rövidebb iramfutásokkal tartsd karban a gyorsaságod, mert ez segít a szervezetnek az "emlékezésre.

Keresztedzések, és nyújtás

Minden futás után végezz nyújtó gyakorlatokat! Edzésen sem azért csináljuk, hogy megcsodálhassák a spárgámat, hanem ezáltal akadályozom meg, hogy nagy izomláz legyen, és teljesen összehúzódott izomzatot vissza lehessen lazítani. A megfelelően lenyújtott izom kevésbé sérülékeny, rugalmasabb is, így jobb az összehúzódása. Mit értek ez alatt? Nagyobb erőt tud kifejteni. Növeli a hajlékonyságot, az ízületi mozgásszög kiterjedését, ezzel együtt a koordinációt. A stressz az izmok állandó, tónusos feszüléséhez vezet. Az izmok ellazításán keresztül a stressz csökkentésére is alkalmas a nyújtás. Tehát nyújtani kötelező.

És csak röviden a keresztedzésről. A törzsizmok megerősítése elengedhetetlen, és a futásod is fejlődni fog, illetve pszichésen is nagyszerű hatása lehet a kiegészítő edzésnek. Mindemellett a tested formáját az izmok adják meg, így az alakod és az önbizalmad is csak profitálhat belőle, ha erősítesz.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4062 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x