Csábi Bettina megmondja, mit tegyél, hogy ne hízz vissza többé!...
Címlap / Szépség-Egészség / Csábi Bettina megmondja, mit tegyél, hogy ne hízz vissza többé!

Dr. Csábi Bettina

Csábi Bettina megmondja, mit tegyél, hogy ne hízz vissza többé!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Érezted már, hogy rengetegszer próbálkoztál, hogy lefogyj, de pár kg mínusz után elfogyott a motivációd, és abbahagytad? Belegondoltál már, ez milyen következményekkel jár? 

Íme, néhány nem várt „meglepetés”/az online életmód programom résztvevői így kezdték, tőlük idézek:
  • A helytelen diéta miatt lelassul az anyagcseréd: „többszöröse jött vissza”
  • Rosszul érzed magad a bőrödben: „szeretném, hogy végre tartósan sikerüljön is”
  • Megpróbálsz kampányszerű koplalásokat beiktatni egyre többször: „Ha nem eszek feszült leszek”
  • A fogyókúra körül fog forogni az egész életed: „Örök diétázó vagyok”
Ezek mind mind felesleges energiát és időt rabolnak el tőled, mert előbb-utóbb megveszed a csodaszereket, kipróbálod a fogyasztó szalonokat, és közben egyre jobban lerombolod mind a testedet, mind a lelkedet, mivel ezek mind negatív érzelmeket és frusztrációt váltanak ki belőled.

Mi lehet az oka, ezeknek a hibáknak?
  • Nem megfelelő szakmai hátteret választasz.
  • Nem személyre szabott módszert használsz, hanem ami másnak bevált, azt próbálod magadra erőltetni.
  • Nem választasz mentort magadnak, így nincs, aki motiváljon
  • Nem vagy folyamatosan monitorozva

Szakmai háttér:

Te saját magad, ha nem ásod bele magadat teljesen az edzéselméletbe, élettanba, táplálkozástudományba, nyilván nem fogsz messzire jutni. Viszont amit megtehetsz, és meg is kell tenned, hogy azokat az alapokat, amiket bárhol elérhetsz, már el is kezded alkalmazni. Ilyen az, hogy megnézed, mi lenne az ideális súlyod, lecserélsz mindent a konyhában tiszta alapanyagokra, és elkezdesz bizony kcal-t és CH-ot számolgatni. /Hogy ne ess kétségbe, napi 150 g CH-ban gondolkodj úgy általánosságban/.

Ezzel már megtetted az első lépéseket. Ha látványos eredményeket akarsz, akkor nézd meg annak a saját és általa mentoráltaknak az eredményeit, akinek a segítségére számítasz. Ez alapján dönthetsz.

Nagy hiba sokak választásánál, hogy olyan tanácsokat követnek, akik hasonló cipőben jártak/járnak…

Itt azokra gondolok, akik elhíztak /nem betegség miatt/, majd lefogytak itt-ott összeszedegetett tudásmorzsákkal, magukon kísérletezve, elvégeztek egy edzői iskolát, és 1-2 éves edzői múlttal a hátuk mögött hirdetik magukat.

Nincs meg az alap, amire házat építenek. Elindítanak blogot, csoportokat csinálnak, és tanácsokat adnak. Nézd meg, hogy kitől kérsz tanácsot! Van-e több tudása, mint neked? Ha beteg a gyereked, hová fordulsz, a szomszéd vajákoshoz, vagy szakorvoshoz?
Miért gondolod, hogy nulla tudással csak mert ő lefogyott-és le tudsz fogyni bármilyen hülye módszerrel, ha csökkented a kalóriát, aztán iszod a levét-, azért mindjárt szakemberré vált?
Nem, ne vált azzá, még ha ilyen szerepkörben tetszeleg, akkor sem.


Nem személyre szabott:

Szentesi Judit bajnokom: „Egyébként olyan hihetetlen, és csodálatra méltó, hogy a paramétereim alapján, szinte percre pontosan meg tudod nekem tervezni, hogy mennyi gyakorlatot, feladatot bírok el 60 perc alatt. Ahogy nézem a hetem, az előírtakat szinte percre pontosan majdnem ugyanakkor fejeztem be, az 50-55 perc körül. Volt részem már más programokban (és most nem szeretnék senkit sem lebecsülni), de azért a mostani edzések után valóban azt érzem, hogy huhhh….basszus….én tényleg edzettem. Elégedett vagyok, és köszönöm ezeket a kiváló gyakorlatokat, és finomabbnál finomabb ételeket. :)”
A minta étrendek sokat segítenek, hogy láss egy alapot, amiből ötletelhetsz. De nem használhatod ugyanazt az étrendet, amivel kollegád lefogyott. Miért?

ALAPANYAGCSERE ÉS ÉLETMÓD- Mi befolyásolja az alapanyagcserét? Például a súlyod, a betegségek többsége, hogy növekedési fázisban vagy-e, a fizikai és szellemi munka, hogy mennyi izom van rajtad, és még sorolhatnám. Ha valami betegséged van, ami befolyással van a testsúlyodra, mint a pajzsmirigyed, vagy IR/IGT/cukorbetegbeteg vagy, akkor sem kell feladnod, és feltett kézzel siránkozni. De nem ám, mert mindenre van megoldás.

ÉLETHELYZET-mindenkinek vannak időszakai, amikor önmaga háttérbe szorul. A 3. lányom születése után nem volt szakvizsgáztam. Szétosztva napi 25 percet edzettem 8 hónapon át. DE azt mindig. ha azt ettem volna, mint akár saját magam most, valószínű magamra gyűjtögettem volna kb. 15 kg-ot. Tehát még a saját étrendedet is variálnod kell folyamatosan. Rózsás Kata bajnokomnak kisbabája van, de ő is bizonyítja, nem csak a huszonéveseké a világ: „Az a durva, hogy most vagyok a legjobb formámban, ami elég "vicces", így egy lépéssel 40 előtt.”

Nem vagy folyamatosan monitorozva

KONTROLL - ez különösen egyes betegségek, az utolsó 5 kg leadásánál, illetve sportolóknál lényeges. Miért? Mert nagy súlyból nagyon könnyű fogyni. Na, az utolsó 5 kg az már művészet. És akkor még a szinten tartásról nem is beszéltünk. A betegek, várandósok egyedi figyelmet igényelnek. Én ezért szoktam folyamatos utánkövetést alkalmazni, hogy ne vesztegesd az időd, pénzed, hanem érd el a csúcsformádat velem! A sportolók célja a maximális teljesítmény és adekvát regeneráció elérése, amihez szintén napi kontaktus kell hozzá. Az, hogy megírok egy tervet, am a céljaidat leginkább elősegítené, még nem kész munka, mert hozzá kell azt lőnöm az élethelyzethez, amiben vagy. Mikor tudsz enni, edzeni, pihenni, mekkora stressz ér, családod és munkád elvárásaihoz.

És ha elérted egyszer már, meg tudod-e tartani az élethosszig tartó bombaformád?

Ez a nagy kérdés, ugye? Ha nem veszünk hozzá olyan lehetőséget, ami felborítja a hormonháztartásodat, és heti 3 edzést végzel alkalmanként 1 órában, amiből minimum 2 erősítő edzés, továbbá 70%-ban tartod a tiszta étkezést, akkor igen, az a jó hírem van, hogy igen. Persze minden azon múlik, hogy mennyire hatékonyak az edzéseid, ha ennyi lazára veszed az étkezést, és ilyen minimumot edzel. Mert ebben az esetben ezen áll, vagy bukik az élethosszig tartó bombaformád.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7769 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x