Megfelelő fényvédelem a legkisebbeknek
Címlap / Szépség-Egészség / Megfelelő fényvédelem a legkisebbeknek

Megfelelő fényvédelem a legkisebbeknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

Július van, a nyár közepe. Sokan már visszatértek a nyaralásból, pihenésből, sokan még csak várják a kikapcsolódást. Sosem késő azonban felhívni a figyelmet a helyes napozásra, a megfelelő fényvédők használatára, főként a kisgyerekek, babák esetében.  


Boltit vagy házit?


Egyre több szülő fordul a természet felé, ha kisbabája bőrének ápolásáról van szó. A bevásárlóközpontok, drogériák polcai roskadoznak a nagy nevű vagy kevésbé ismert márkájú naptejektől, olajoktól, bronzosítóktól, napozás utáni hűsítőktől. Nehéz kiválasztani a megfelelőt, amely jó a bőr minőségének is és nem arról szól a pihenés, hogy 10 percenként kenni kell valamit. Számos natúr vagy natúrabb termék található a piacon, illetve mi magunk otthon is elkészíthetjük napozó krémünket, amelyről biztosan tudjuk, hogy biztonságos összetevőkből készült. Ezek fényvédő képessége azonban alacsonyabb, érdemes tájékozódni.


Menni vagy maradni?


A kisgyerekes, babás szülők is néha úgy érzik muszáj kimozdulni otthonról, süt a nap, meleg van, pancsoljunk kicsit. A babák bőrét még fontosabb védeni, számukra speciálisan kialakított bio fényvédőket is forgalmaznak. De nem csak a vízben kell figyelni a napégés veszélyeire. Akár egy reggeli biciklizés, egy kis séta alkalmával is megtörténhet a baj, a babák bőre nagyon érzékeny, fokozott figyelmet kíván. Az ózon réteg elvékonyodása miatt már a délelőtti órákban is okozhat bőrpírt a tűző nap. Ezen a nyáron pedig extrém magas az UV-B sugárzás. Mégsem zárkózhatunk be egész napra a hűvösbe, mert szükség van a napfényre. Hatására termelődik ugyanis szervezetünkben egy nagyon fontos vitamin, a D3-vitamin, amely a csontok egészségéért felel.

6 hónapos korig a babák bőre nincs felkészülve a közvetlen napsütésre, nem termel elég melanint, így őket csak árnyékkal és laza ruhával, sapkával védhetjük a legmelegebb órákban. Egy gyermekkorban bekövetkezett komolyabb leégés megkétszerezheti a későbbi bőrrák kialakulásának esélyét.


 

De vajon a napsugárzás vagy a fényvédők jelentenek nagyobb veszélyt?


A napozó szereknek két fajtája van, fizikai és kémiai szűrősek. A kémiai szűrősek összetevői között sok olyan van, amelyek károsíthatják a hormonrendszer működését. Ezért mindig fizikai fényvédős terméket válasszunk! Ezeken kívül laza ruházattal is védhetjük a kicsiket a leégéstől. A magasabb faktorszám nem jelent arányosan nagyobb védelmet. A 20-as és az 50-es faktorszámú termék is kiszűri a káros UV-B sugarak több mint 90 %-át. Ezért a legjobb megoldás bármely, de főként az alacsonyabb faktorszámú készítmény esetében a gyakori újrakenés.


Hogyan használhatom jól a fényvédőt?

Mielőtt kimennénk a napra, legalább 15-30 perccel hamarabb kenjük be a gyerekeket a kiválasztott készítménnyel. A kenést ismételjük meg 2 óra múlva. Ha nem csak a szabadba megyünk, hanem vízbe is, akkor hamarabb szükség lehet az újrakenésre, mert a víz felerősíti az UV sugarakat. Figyeljünk oda az apró testrészekre is, mint a fül, az orr és az ajkak, ezeken vékonyabb a bőr, fokozottan érzékenyebbek. A gyerekek szeretik kenegetni a szájukat, használjunk fényvédős ajakbalzsamot. A fürdés, fürdőzés után ne felejtsük el a gyerekek bőrét megfelelően hidratálni. Az ezzel járó simogatás jót tesz nekik is és nekünk is egy kimerítő nap után.

A végére a legfontosabb óvintézkedés: 11 és 15 óra között kerüljük a tűző napot!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4501 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x