Ezt kérd a fogorvostól, hogy természetes látvány legyen...
Címlap / Szépség-Egészség / Ezt kérd a fogorvostól, hogy természetes látvány legyen a fogpótlás

Ezt kérd a fogorvostól, hogy természetes látvány legyen a fogpótlás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Fogaink számos ok miatt sérülhetnek, vagy akár el is veszíthetjük őket. Ha a fogszövet sérülése visszafordíthatatlan, a hiányzó részt pótolni szükséges. Erre egyrészt a fog funkcióinak maradéktalan betöltése miatt van szükség, mint rágás, hangképzés ellátása. Másrészt fogazatunk esztétikai helyreállítása is megkívánja a fogpótlást. A teljes fog elvesztése miatti foghiány a fogsor egységét is megbontja, ami a szomszédos fogak elmozdulásához vezethet, melyek próbálják kitölteni a mellettük keletkező rést.  

Fogvesztést számos ok előidézhet, fogszuvasodás, fogágy-gyulladás, trauma, baleset, genetika vagy életkori csontsorvadás miatt is sor kerülhet a fog kihullására. A hiányzó fogszövetet vagy teljes fogat mielőbb pótolni kell. Attól függően, hogy mennyi a hiányzó fogszövet szó lehet fogtömésről, un. betétekről (inlay, onlay) és koronák, héjak alkalmazásáról. A teljes fog elvesztése esetén implantátumok, hidak, kivehető fogpótlások jöhetnek szóba. 

A fogtömés a legáltalánosabb eljárás a szuvas fog megmentésére. A fogászati betétek hasonlítanak a tömésekre, különbségük abban mutatkozik meg, hogy elkészítésük fogtechnikai laboratóriumban történik, és ragasztással rögzítik őket. A héjakat általában frontfogak esztétikájának megőrzésére, helyreállítására alkalmazzák, pl. elszíneződések, kisebb szuvasodások esetén. 
 

Fogvesztés esetén kivehető vagy rögzített fogpótlásokat alkalmazunk. A fix, rögzített fogpótlás típusai: implantátum, korona, híd. 
 
Az implantáció olyan többlépcsős fogászati eljárás, mely során a fog helyére szövetbarát anyagból készült műgyökért építenek az állcsontba, erre kerül a fixen rögzülő fogpótlás. A fogászati implantátumok közül a svéd Nobel Replace implantátum a legkedveltebb, megfelel a legmagasabb minőségi elvárásoknak. 
 
A korona olyan fogmű, melyet nagyfokú fogszuvasodás vagy törés által károsodott fogak esetében annak esztétikája és funkciója helyreállítására alkalmaznak. Befedi a fogat, ragasztással rögzül, védi a fogat a további sérüléstől. Részleges a korona, ha a fog felszínét csak részlegesen fedi be, pl. nem éri el az ínyszélt. 
 
Hidakat kis kiterjedésű foghiányok esetén alkalmaznak, max. 3-4 fog hiányának esetében. A fémmentes, természetes alapanyagú hidak egyedileg készülnek, színűk megegyezik a természetes fogak színével és formájával. 3-4-nél több fog hiánya során már kivehető fogpótlásokat készítenek.
 
 
A kivehető fogpótlás lehet részleges vagy kiterjedhet a teljes fogsorra. Az implantátumok elterjedésével a kivehető fogpótlások alkalmazása már nem annyira általános, azonban ha nincs elég pillér rögzített fogpótláshoz - pl. idős kori fogvesztés miatt -, akkor még szóba jön kivehető fogpótlás készítése. A meglévő saját fogak hozzájárulnak a részleges kivehető fogpótlás stabilitásához, míg a teljes fogsorra készíthető kivehető fogpótlás stabilitása műgyökerek beültetésével növelhető. Betétek (Inlay-Onlay)
 
A fogpótlásban alkalmazott anyagokkal szembeni elvárás a mechanikai ellenálló-képesség, ne legyen káros a szövetekre, antiallergén megoldást nyújtson, valamint, hogy esztétikus legyen a végeredmény. Többféle anyagokból készülhetnek a fogpótlások, mint amalgán, arany, kompozit, titán, kerámia, különböző fémötvözetek. 

 
 
Számos ok miatt károsodhatnak fogaink vagy veszíthetjük el őket. A fogpótlás tehát nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi és lelki okokból is indokolt. Észrevétlen, szövetbarát megoldások állnak rendelkezésünkre, melyek közül a számunkra legoptimálisabb alternatíva kiválasztását fogorvosunkkal egyeztessük. Személyre szabottan, a páciens fogazati adottságait figyelembe véve tervezi meg a fogorvos az optimális fogpótlási lehetőséget.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3061 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x