Komoly betegségek állhatnak az inkontinencia hátterében
Címlap / Szépség-Egészség / Komoly betegségek állhatnak az inkontinencia hátterében

Komoly betegségek állhatnak az inkontinencia hátterében

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

Magyarországon több, mint 600 ezer fő küzd vizelettartási problémával, vagy más néven inkontinenciával. Ez megközelíti a magyar cukorbetegek vagy szénanáthások arányát, erről a témáról mégis sokkal kevesebbet beszélünk. Az esetek közel 47%-ban az inkontinencia mögött komoly betegségek állnak. Az érintettek számára életbe vágó, hogy kezelőorvosuk utánajárjon, mi okozza az inkontinencia tüneteit.  

A Magyar Kontinencia Társaság 2019-ben harmadik alkalommal csatlakozott az Inkontinencia Világhét programjához. Az Inkontinencia Világhetet (World Continence Week, WCW) minden év júniusának utolsó hetében tartják, kezdeményezője a Nemzetközi Kontinencia Társaság (International Continence Society - ICS). Az Inkontinencia Világhét központi témája az egyenlő hozzáférés a gyógyításhoz, valamint az inkontinencia betegség előrejelző szerepe. Amennyiben az inkontinenciát időben észreveszik, úgy sor kerülhet a mögötte rejlő súlyos betegség feltérképezésére is, így az inkontinencia fontos szentinel állapot lehet. 


Az inkontinencia akaratlan vizelet- vagy székletürítéssel járó, megfelelő kezelés nélkül általában tartós és folyamatosan romló állapot. Világszerte hozzávetőleg 400 millió embert, Magyarországon pedig 600 ezer honfitársunkat érintheti. A szám nagyságrendileg a magyar cukorbetegek vagy szénanáthások arányával tart lépést. Inkontinenciában nagyobb részt (kb. 80%) a hölgyek szenvednek, részben a várandósság okozta élettani jelenségekhez köthetően, részben pedig 45 éves kor felett alakulhatnak ki ilyen tünetek. Jellegzetes, hogy erről a népbetegségről – hibás egészség kulturális beidegződések miatt – alig esik szó, noha nagyjából minden harmadik kismama hosszabb-rövidebb ideig, biztosan találkozik ezzel a problémával.

A bél- vagy hólyagbetegségekkel járó tünetek a mai napig tabu tárgyát képezik az érintett betegek számára is, így aztán az eleve elhallgatott, leplezett problémára nagyon gyakran csak nagy sokára derül fény, sok a megkésett diagnózis és az elszalasztott rehabilitációs lehetőség. Felmérések szerint az érintettek alig fele mer erről a problémáról orvosának vagy a szakápolójának egyáltalán beszámolni, és ők sem időben teszik meg ezt.

Az érintettek túlnyomó többsége ellátatlan. Ennek csak részben oka a tabu jelenség miatti kommunikáció hiány – a beteg szégyenében magától nem mondja, az orvos tapintatból nem kérdez rá. A dolog másik összetevője, maga az elemi egészséginformáció hiánya – az érintettek egyszerűen nem tudják, hogy létezik innen visszaút, van tartós megoldás a panaszaira.

 
 
A Magyar Kontinencia Társaság az Inkontinencia Hét apropóján azt kéri a lakosságtól, hogy ne törődjenek bele a legkisebb vizeletszivárgásba se, mielőbb kérjenek orvosi segítséget a problémáikra! Nemcsak a stigmatizáció megelőzéséről van szó, hanem arról is, hogy a még a legbanálisabbnak látszó inkontinencia tünet is lehet komoly háttérbetegségek első jele, amiket szintén ki lehet, és ki kell védeni!

Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak:
  • Túlsúly
  • Dohányzás
  • Terhesség, többszöri szülés
  • Prosztata megbetegedések
  • Egyéb megbetegedések
  • Cukorbetegség
  • Neurológiai betegségek
  • Visszatérő húgyúti infekciók
  • Korral járó változások. Időskorban csökken a hólyag vizelettároló kapacitása
További információ található a www.kontinencia.hu oldalon.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1194 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x