A kerekesszéket használók számára is problémát jelent...
Címlap / Szépség-Egészség / A kerekesszéket használók számára is problémát jelent a felfekvés

A kerekesszéket használók számára is problémát jelent a felfekvés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-25

A felfekvés a köztudatban olyan betegségként van jelen, mint ami a fekvőbetegeket sújtja, pedig a mozgáskorlátozottakat is érinti. Jó hír viszont, hogy a fekvőbetegek esetében alkalmazott módszerek és készítmények esetükben is hatékonyan és eredményesen használhatóak.  

 
A mozgáskorlátozottság, vagy mozgássérültség fiziológiai fogyatékosság, amely jelentősen behatárolja azoknak a mindennapi életét és tevékenységeit, akiket sújt. Magyarországon a 2016-os statisztikák szerint mintegy 408 000 főt sújt valamilyen fogyatékosság. Ezen belül a a mozgássérültek vannak a legtöbben: közel 50%-os az arányuk a fogyatékkal élők között.

A kerekesszékbe kényszerülő mozgáskorlátozottak számára az egyik legnagyobb kihívás, amire a közvélemény figyelme is fokozottan irányul, az akadálymentes mozgás. De korántsem ez az egyetlen probléma, amivel meg kell küzdeniük: a felfekvés is komolyan veszélyezteti az egészségüket.  

Mi az a felfekvés? 


A felfekvés (más néven nyomási fekély, decubitus, vagy dekubitusz) egy bőr-, illetve szövetkárosodás. A felfekvés oka, hogy a sokáig mozdulatlan beteg testének bizonyos pontjain a tartós nyomás következtében a vérellátás akadozik. A csökkent vérkeringés következtében oxigén- és tápanyaghiányos állapot alakul ki az érintett szövetekben, ami a megfelelő kezelés hiányában igen súlyos is lehet. 

Kiket érint a felfekvés?


Minden olyan embert, aki sokáig van mozdulatlanul ugyanabban a fekvő, vagy ülő helyzetben. Vagyis a fekvőbetegeket, akik állapotuknál fogva nem képesek saját erejükből változtatni a testhelyzetükön. Továbbá a mozgáskorlátozott, kerekesszékes személyeket, akik ugyancsak tartósan lehetnek egy pozícióban, így a nyomás hatására az ülőfelületen szövetkárosodás alakulhat ki, mivel nem tudnak testhelyzetet váltani. 

Hogyan előzhető meg, illetve kezelhető ez a betegség? 


A mozgatás és a megfelelő étrend mellett a speciálisan erre a célra kifejlesztett bőrápoló készítmények is rendkívül hatékonyak decubitus esetén.

Képek: Freepik

1. Rendszeresen váltsunk testhelyzetet

A felfekvés megelőzésénél alapvető fontosságú, hogy a test adott pontjait lehetőleg ne terhelje több órán keresztül tartó nyomás. A mozgáskorlátozott, mozgásképtelen betegek esetében fekvő helyzetben elsősorban a
 • váll,
 • lapocka,
 • csípő, 
 • fenék,
 • és a sarok a felfekvésnek leginkább kitett testrészek.

Ülő helyzetben pedig a

 • csípő és a fenék, fokozottan veszélyeztetett testtájak..
 
Aranyszabály, hogy amennyiben lehetőség van rá, legalább kétóránként segítsünk a betegnek testhelyzetet váltani, akár ülő, akár fekvő pozícióban van.


2. A megfelelő tápanyagbevitel szerepe

A külső, fizikai körülmények mellett meghatározó, hogy a szervezet és az immunrendszer mennyire jut hozzá a működéséhez szükséges létfontosságú tápanyagokhoz. Egy legyengült szervezetű betegnél a felfekvés is sokkal gyorsabban súlyosbodhat, míg akinek ellenálló a szervezete és erős az immunrendszere, könnyebben elkerüli ezt a betegséget is. 

A mozgásképtelen betegek esetében tehát az egészségi állapot szinten tartásához elengedhetetlen a

 • rostokban, 
 • vitaminokban,
 • értékes, könnyen emészthető fehérjékben,
 • telítetlen zsírsavakban
 • és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag étrend.
 
3. A felfekvés elleni küzdelemben hatékony lehet egy erre a célra kifejlesztett bőrápoló készítmény 

A felfekvés megelőzése érdekében a már említetteken túl lényeges, hogy speciális bőrápoló készítményt alkalmazzunk. Az extra igénybevételnek kitett bőrfelület ugyanis jóval érzékenyebb, ezért a legjobb kerülni a hagyományos testápolókat és bőrápoló krémeket. Ez fokozottan igaz, ha a felfekvés már kialakulóban van, vagy megjelent a beteg bőrén. 

Az ideális bőrápoló készítmény:

 • nem tartalmaz mesterséges színező- és illatanyagokat,
 • hipoallergén, 
 • gyorsan felszívódó
 • és bőrregeneráló tulajdonságú. 

Fotó: dermolex.hu

A dermolex gél az összes felsorolt feltételnek megfelel, hiszen kifejezetten a felfekvés megelőzése céljából fejlesztették ki. Ennek köszönhetően hatékony és népszerű szenzitív natúrkozmetikum, amely Magyarországon is könnyen elérhető. 

A dermolex bőrregeneráló gél optimális az érzékeny bőr számára. napi alkalmazása pedig tökéletesen illeszkedik a dekubitusz terápiába. Ezt a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának szakmai véleménye is alátámasztja.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 1989 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x