Mi a teendő, ha besárgul a csecsemő bőre?
Címlap / Szépség-Egészség / Mi a teendő, ha besárgul a csecsemő bőre?

Mi a teendő, ha besárgul a csecsemő bőre?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

Egy kisbaba érkezése csodálatos, ám rengeteg változással és kihívással jár egy újdonsült anyuka életében - legyen szó akár az első, akár a sokadik gyermekről. Mindentől szeretnénk megóvni, de vannak olyan tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni. Az egyik ilyen a csecsemőkori sárgaság.  

Mi okozza?

Általában egyszerű biológiai oka van annak, ha egy csecsemő bőre sárgulni kezd. A csecsemők nagyjából 70%-át érinti az úgynevezett élettani sárgaság, a születésük utáni 3-4. napon jelentkeznek a tünetek. A csecsemők születésükkor sok vörösvértesttel születnek, de ezek rövidebb élettartammal bírnak. Ezek a szétesésük után átalakulnak bilirubinná, aminek lebontásáért a máj felelős. A máj csecsemőkorban még fejletlenebb, így nehezebben is végzi a dolgát. A bilirubin lerakódik a bőrben, ami ennek hatására besárgul. Ilyenkor gyakran a szemfehérje is sárgásabb színt vesz fel.

A sárgaság jellemző tünete még az aluszékonyság, és így a táplálhatatlanság. A csöppségek gyakran elalszanak szoptatás közben, így nem jutnak elegendő folyadékhoz. Az általános élettani okokon túl előfordulhat a vércsoport-összeférhetetlenség is, de a nagy mennyiségű béta-karotin-bevitel is okozhatja a sárgaság tüneteit.

Mi a teendő?

Ha ilyesmit tapasztalunk, nem kell tehát nagyon megijednünk, de fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk a csöppség reakcióira, állapotára. Emellett az alábbi eljárásokat is javasoljuk.

Folyadékpótlás

A sárgaság megszűnését a rendszeres folyadékbevitellel, vagyis szoptatással tudjuk hatékonyan segíteni. Fontos, hogy kisbabánk 2-3 óránként folyadékhoz jusson, így segíteni tudjuk a májat a bilirubin lebontásában. Ha rendszeresen és elegendő mennyiséget fogyaszt a baba, akkor néhány héten belül elmúlik a sárgaság.Ha a babánk aluszékonnyá válik, akkor érdemes még nagyobb figyelmet fordítani a folyadékpótlásra. Mivel könnyen elalszik, nem jut elegendő anyatejhez sem. Ilyenkor figyeljünk, hogy szoptatás közben ne aludjon el! Ha mégis megtörténik, vegyük le a mellünkről, ébresztgessük, beszéljünk hozzá. Fontos, hogy intenzív, legalább 15-20 perces legyen egy szoptatás. Ezzel jut megfelelő mennyiségű folyadékhoz.

Sokszor segít egy masszázs is. A kisbabánkat óvatosan masszírozzuk át, ezzel is könnyebben ébren tartható és kevésbé alszik el szoptatás közben. Segíthet az anya bőrének, az anyatej illatának érzékelése is. Ilyenkor helyezzük kisbabánkat a csupasz mellkasunkra. A legideálisabb, ha gyermekünk is meztelen, hiszen a bőrkontaktus és az anyatej illata beindítja a szopási ösztönt a babáknál.

Mossuk meg langyos vízzel a pici arcát! Ezzel szintén elérhetjük, hogy felébredjen, és próbálkozhatunk ismét a szoptatással. Sokszor kitartónak kell lenni ezekkel a trükkökkel, azonban érdemes kísérletezni, hogy elkerüljük a további beavatkozásokat.

Vértranszfúzió

Sárgaságot okozhat az is, amikor az anyánál és az újszülöttnél vércsoport-összeférhetetlenség áll fenn. Ilyenkor az anya szervezete ellenanyagot termel, ami bejut a kisbaba véráramába, és ott további ellenanyagtermelés veszi kezdetét. Ebben az esetben fontos, hogy minél előbb lecserélődjön a baba vére. Ezt a köldökcsonkján keresztül transzfúzióval végzik, és erre azért van szükség, mert a felhalmozódott bilirubinnak idegrendszer-károsító hatása van, így fontos mielőbb megszüntetni a kiváltó okot.

Anyatej szüneteltetése

Okozhatja a tüneteket maga az anyatej is, mivel olyan anyagokat tartalmazhat, amik gátolják a baba lebontó szerveinek megfelelő működését. Ezt vizsgálattal igazolva lehet kiszűrni, amikor már minden más okot kizártunk. Ebben az esetben javasolt néhány napra az anyatejet szüneteltetni, és tápszerrel pótolni az étkezéseket.

Béta-karotin-bevitel

A béta-karotinnak fontos szerepe van az életünkben, hiszen az A-vitamin elengedhetetlen például a jó látás érdekében. Ennek nagy mennyiségű bevitele azonban szintén okozhat sárgaságot. Ez jellemzően akkor történik, amikor kisbabánk olyan ételeket fogyaszt, amik nagy mennyiségben tartalmaznak béta-karotint. Ilyen például a sárgarépa, sütőtök, édesburgonya. Ez ártalmatlan a babánkra nézve és a változatosabb étrenddel néhány nap alatt el is múlik teljesen.

Mikor kell lépnünk?

Ha két héten belül nem enyhülnek a sárgaság tünetei, mindenképpen javasolt orvoshoz vinni a kisbabánkat. Előfordulhat, hogy a korábbi praktikák ellenére továbbra sem tud megfelelő mennyiségű bilirubint lebontani a kicsi szervezete, ilyenkor pedig kezelésre van szüksége.

Gyakran alkalmaznak ilyenkor cukrot és elektrolitokat tartalmazó infúziót, ami segít a felhalmozódott bilirubin lebontásban. Sokszor ez sem elegendő, ebben az esetben a kékfényterápia szokott megoldást jelenteni. A terápia során a csecsemőket meztelen testtel, felváltva háton és hason fekve is kék fényű lámpával világítják. A szemeiket gondosan letakarják, ezzel elkerülik a szemek károsodását. A kék fény hatására a bilirubin átalakul, így könnyebben távozik a szervezetükből a széklettel és a vizelettel.

Mindenkinek fontos a gyermeke egészsége, azonban nem kell azonnal pánikba esni, ha észleljük a tüneteket. Figyeljünk kisbabánkra, és ha szükséges, forduljunk orvoshoz a megfelelő segítségért.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 746 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x