Alattomos allergia
Címlap / Szépség-Egészség / Alattomos allergia

Alattomos allergia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A mikroszkopikus méretű ízelt lábú házipor-atka emberi és állati hámmal táplálkozik. A házipor-atka ürüléke egy erősen irritáló fehérjét tartalmaz. Az állat 20-26 Celsius fokon, 60-80 százalékos páratartalomban  

Házipor-atka
A poratka-allergén egy olyan agresszív anyag, amely az atópiára hajlamos immunrendszerből gyakorlatilag kiprovokálja az allergiás reakciót (az IgE termelődést). A mikroszkopikus méretű ízelt lábú házipor-atka emberi és állati hámmal táplálkozik.

A házipor-atka ürüléke egy erősen irritáló fehérjét tartalmaz. Az állat 20-26 Celsius fokon, 60-80 százalékos páratartalomban szaporodik a leginkább.

A poratkák a lakásban mindenütt megtalálhatóak, matracokban, párnákban, kárpitokban, plüssállatokban tanyáznak. A légtisztító berendezés nem képes kiszűrni őket, mivel kevés szálldos belőlük a levegőben (viszonylag nehezek). Egy új matracban négy hónapon belül megtelepednek. A házipor grammja 10-20000 atkát tartalmaz.

Hogy a számukat lecsökkentsük, távolítsunk el minden porfogót a lakásból, a holmikat szekrényben és ne szabadon tároljuk, a szekrényeket könnyű gyakran áttörölni. Távolítsuk el a poratka melegágyait: szőnyegeket, függönyt, padlószőnyeget, falvédőt. A megmaradó szőnyegeket és textíliát rendszeresen kezeljük atkairtó szerrel. Kárpitozott bútorok helyett műbőr- vagy bőrbútort vásároljunk, melyet könnyű tisztítani (letörölni).

A gyermekek plüss játékait hetente tegyük egy-egy éjszakára a mélyhűtőbe, majd mossuk ki őket. A hat óránál több hűtés alatt az atkák elpusztulnak, de allergénjeik megmaradnak, ezért szükséges a mosás is. A legalább 55 fokon történő mosószeres mosás során az atkák és allergénjeik hűtés nélkül is elpusztulnak. Az ágyneműket ezért hetente mossuk ki magas hőfokon. A mosószerhez atkaölő szert is adhatunk. A vegytisztítás az atkáknak csak egy részét pusztítja el.

A hideg mellett a napfényt sem szeretik az atkák, szellőztessük az ágyneműt gyakran a napsütésben, a gyermek játékait is tegyük ki a napra. A napfény megöli az atkákat, de az allergénjeket (ürüléküket) nem távolítja el. Porszívózásnál az atkák 60-70 százaléka bennmarad a szőnyegben. A közönséges porszívó munka közben az allergéneket szétszórja a levegőben, belélegezhető mennyiségük akár ötszörösére is megnőhet! Használjunk olyan nagy teljesítményű modern porszívót, melynek szűrőrendszere a szennyezőanyagok nagy részét magában tartja és azt nem ereszti vissza a levegőbe.

Szerezzünk be új matracokat és párnákat, húzzunk rájuk atkabiztos huzatot, amin az atkák nem tudnak áthatolni. A régi matracokat és ágyneműt egy arra szakosodott céggel hőkezeltessük, majd húzzunk rájuk atkabiztos ágyneműt. Aki allergiás a házipor-atkára, az kirándulásra/nyaralásra/üzleti útra is vigye magával (kis)párnáját és atkabiztos ágyneműhuzatát.

Portörlésnél cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszolajat a nedves ruhára, szaga elriasztja az atkákat. Hálószobában ne szárítsunk ruhát, ne tartsunk benne cserepes növényt, akváriumot. Ne fésülködjünk a hálószobában. Háziállatainkat ne engedjük a hálószobába. A ventilátor és a ventilátoros hősugárzó felkavarja a háziport, benne az atkák allergénjeivel és a gombaspórákkal, ezért használatukat mellőzzük.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1987 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x