Újabb esély az emlőrák elleni küzdelemben
Címlap / Szépség-Egészség / Újabb esély az emlőrák elleni küzdelemben

Újabb esély az emlőrák elleni küzdelemben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A célzott kezelés már korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákos betegek számára is elérhető! Nemcsak reményt, éveket is ad az a terápia, amely forradalmasítja a korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákban szenvedő nők gyógyítását.  

A célzott kezelés már korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákos betegek számára is elérhető! Nemcsak reményt, éveket is ad az a terápia, amely forradalmasítja a korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákban szenvedő nők gyógyítását. Az emlőrák e kifejezetten súlyos (HER2-pozitív), gyors lefolyású típusában szenved közel minden negyedik emlőrákos nő.

Ahogy mondani szokták, nincs olyan ember, aki közvetlenül vagy közvetve, családján, barátain, munkatársain keresztül, ne találkozott volna valamilyen módon az emlőrákkal. A rettegett betegség a nők esetében kialakuló daganatos betegségek közül ma is a leggyakoribb: minden tizedik nőnek élete során valamikor szembesülnie kell ezzel a kórképpel. A komolyabb beavatkozások nemcsak fizikai terhet jelentenek a nők számára, hanem komoly lelki megrázkódtatást is, ezért nagyon fontos, hogy a betegséget időben ismerjék fel, és mihamarabb megkezdődjön a terápia.

Mára a korszerű diagnosztika segítségével az emlőrák korai stádiumban kiszűrhető (ebben a stádiumban még nincsenek távoli áttétek, ezért nevezzük korainak), így jelentősen javulnak a betegek esélyei a teljes felépülésre. De még így is van mit javítanunk, hiszen míg Magyarországon a korai stádiumban kiszűrt daganatok aránya kb. 80%-ra tehető, Nyugat-Európában ez a szám már 90% körüli, és folyamatosan növekszik.

Mi az emlőrák?
Az emlőrák az egész szervezetre kiterjedő megbetegedés, amely az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint egy gyűjtőfogalom. Ahogy a szakemberek mondják, néhány év múlva nem is emlőrákról, hanem azok egyes fajtáiról fogunk beszélni. Az egyes típusok nagyban meghatározzák a beteg életkilátásait, életminőségét, és azt, hogy milyen módon és milyen hosszú időszakon át van szükség a terápiára. Az emlőrák egyik legagresszívabb önálló fajtája a HER2-pozitív emlőrák, amelyben a betegek kb. 25%-a, azaz majdnem minden negyedik emlőrákos nő szenved.
kép:egészséges mell

Mi is az a HER2?
A HER2 egy gén, amely a sejtek növekedéséért, osztódásáért és regenerálódásáért felelős. Ez a gén minden emberben megtalálható, kóros mértékű felszaporodása viszont rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Ez figyelhető meg a HER2-pozitív emlőrák kialakulásánál is. Az emlőrák e válfajában szenvedő nők életkilátásai nagyon rosszak, a daganat gyorsan növekszik, akár fiatal életkorban kialakulhat, hamar képez áttéteket, és így hamar vezet halálhoz.

A gyors lefolyás miatt a HER2-pozitív emlőrákos betegeket kiemelt figyelemmel kell kísérni. Az emlőrák diagnosztizálása után fontos mihamarabb megállapítani a beteg HER2-státuszát, azaz meg kell határozni, hogy a daganatos burjánzásért a HER2-gén tehető-e felelőssé. Hazánkban ezeket a szövettani vizsgálatokat az onkológiai centrumokhoz tartozó patológiai osztályokon végzik, ahol is a műtét során eltávolított anyagot elemzik. A 2005. december 1-től életbe lépő új szabályozásnak köszönhetően ezek a nagy onkológiai centrumok már mind rendelkeznek a megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel, így a betegek, a vizsgálatok és azok eredményeinek ismeretében, valóban a szükséges legjobb ellátásban részesülnek. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy az onkológiai központok létrehozása révén az ellátás színvonala, és egyenletessége jobban biztosítható, a rákos halálozások száma csökkenthető.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2264 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x