Strandgombák ellen, hatékonyan
Címlap / Szépség-Egészség / Strandgombák ellen, hatékonyan

Strandgombák ellen, hatékonyan

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

A strandokon számos olyan gombafertőzést szedhetünk össze, amitől utána hosszú hetek kemény munkájával tudunk csak megszabadulni. A gombákra való gyógyszerek többsége erős májkárosító hatású, így nagyon kell figyelnünk, ha úgy döntünk, hogy egy néplavórba visszük ázni habtestünket.  

A strandokon számos olyan gombafertőzést szedhetünk össze, amitől utána hosszú hetek kemény munkájával tudunk csak megszabadulni. A gombákra való gyógyszerek többsége erős májkárosító hatású, így nagyon kell figyelnünk, ha úgy döntünk, hogy egy néplavórba visszük ázni habtestünket.

Lábgombák

Sajnos ez népbetegségnek számít. A gombásodásra való hajlam sajnos örökletes, így gyermekeink lábait is folyamatosan figyelni kell. A legveszélyesebbek a közös zuhanyzók, szaunák és más nyilvános helyek. Az először a talpon vagy a lábujjak közötti területen megjelenő gombásodásért három gombaféle, a fonalas gombák (dermatophyton gombák) valamely penészgomba vagy a sarjadzó gomba (pl. candida) okolható.

Tenyészet a lábujjak közt

A gombák a nedves, meleg, sötét környezetet kedvelik, így érthető, hogy szívesen telepednek meg a cipőbe bújtatott, esetleg izzadó lábon. A tüneteket tekintve elég hasonló jelei vannak mindhárom gomba jelenlétének. Bőrpír, jellemző viszketés, hólyagocskák jelennek meg a bőrön. A széli részeken terjed a gombásodás, a fertőzött terület közepén némi javulás is észlelhető az idő előrehaladtával. Sokszor a lábujjak között "kipállás" figyelmeztet a gombák jelenlétére. Előfordulhat, hogy a talp bőrén és a talpszéleken száraz, kissé pikkelyesen hámlóbőr látható, amely alatt a bőr kissé vöröses. Ezt a jelenséget hívják a bőrgyógyászok "mokaszinlábnak". Akik tehát ilyen tüneteket észlelnek, forduljanak bőrgyógyászhoz, aki az okokat a célzott kezelés érdekében tisztázhatja. Fény derülhet a tüneteket okozó allergiákra, vagy esetleges súlyosbító tényezőkre, mint pl. vérellátási zavarokra, ill. egyéb okokra is.Körömgombák

Általában a lábgomba terjed át a körmökre, és sokkal makacsabb, és nehezebb tőle megszabadulni, ugyanis a körömlemezből a gomba csak a lenövés ütemében távolítható el.

A nagylábujj nő a leglassabban: napi 0,05 mm-es napi teljesítménnyel bizony 7-8 hónapig is eltart, mire a fertőzött körömlemez utolsó darabkájától is megszabadulhat az ember. Az idősebbeknél a köröm még ennél is lassabban nő.

Aranyszabály: Csak strandpapucsban menjünk zuhanyozni, és a strandolás után áztassunk lábat ecetes vízben, majd masszírozzuk át lábunkat, talpunkat először sós – jojoba olajos masszázs olajjal, hogy a sóval lefertőtlenítsük a bőrt és lehámlasszuk a lábat, majd a jojoba olajba cseppentsünk feafa olajat és/vagy grapefruit magolajat és ezzel masszírozzuk át a lábat, hogy elejét vegyük a gombásodásnak. Még jobb, ha ne megyünk egyáltalán strandokra és előnyben részestjük a természetes fürdőhelyeket.

Egyéb bőrgombák

Főleg a hajlatokban alakulnak ki, ahol intenzív izzadást tapasztalunk. A fertőzés kialakulását néhány tényező különösen elősegítheti: könnyebben fertőződik az az ember, aki tartósan szed antibiotikumokat, vagy műszálas ruhát visel, rosszul szellőző sportcipőt hord. Aki gyakran jár uszodába, strandra, az szintén ki van téve a gombás fertőzésnek, s úgyszintén azok is, akik foglalkozásuk miatt párás, nedves helyen tartózkodnak. S nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egyes betegségek — például a cukorbetegség is — hajlamosítanak a bőrgombásodás kialakulására.

Aranyszabály: A gombák spórák útján terjednek, s valóban fontos, hogy elkerüljük közvetlen környezetünk fertőzését. Lényeges, hogy a családtagok ne használjanak közös törülközőt, de még közös körömvágó ollót se! (Vagy ha igen, azt minden használat előtt fertőtlenítsék le alkoholban.)

Nemi fertőzések – hüvelygombák

A nők gyakran panaszkodnak arról, hogy rengeteg fertőzést lehet elkapni a közös medencékben. A hüvelyflóra egyeseknél különösen érzékeny. Nekik javasolható, hogy ha úszni mennek, akkor egy sima mini tanpont áztassanak meg szűz olíva olajban, és ezt helyezzék a hüvelyükbe, így a nem kívánatos gombák összeszedésének kockázata lecsökken. Aki azonban mégis összeszed ilyesmit, először keresse fel nőorvosát, majd a leletekkel egy természetgyógyászt is érdemes felkeresni, mivel az általuk alkalmazott terápia gyakran komplexebb, mint csak kémiai kezelések.
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7520 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x