Ásványi anyagok a táplálkozásban
Címlap / Szépség-Egészség / Ásványi anyagok a táplálkozásban

Ásványi anyagok a táplálkozásban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energia%-nyi "fehérje-zsír-szénhidrát"-arány alapvető fontosságú, de ez önmagában még nem elég. A szervezet zavartalan működéséhez a mikrotápanyagok - vitaminok, ásványi anyagok - megfelelő mennyisége és aránya is elengedhetetlen.  

Gondolta volna?
-50 g mandula elfogyasztása fedezi a napi magnéziumszükséglet több mint 50%-át!
-Egy szelet (30 g) étcsokoládé a rézszükséglet közel 20 %-át, a férfiak magnéziumszükségletének 10 %-át, a nők esetében 13 %-át tartalmazza!
-Egy adag lencsefőzelék elfogyasztásával a napi káliumszükséglet 30 %-a fedezhető!
-Egy adag (10 dkg) sertésmáj a férfiak napi vasszükségletét fedezi!
-Egy adag natúr halfilé (120 g tőkehal) a magnéziumszükséglet 13 %-át, és a rézszükséglet 25 %-át tartalmazza!
-50 g sajt (fajtától függően) a napi kalciumszükséglet 25-45 %-át tartalmazza!

TÁPANYAGOK
A táplálkozásunk során szervezetünkbe jutó tápanyagokat makrotápanyagokra és mikrotápanyagokra oszthatjuk. A makrotápanyagok csoportját a fehérjék, zsírok és a szénhidrátok alkotják, míg a mikrotápanyagok legjelentősebb képviselői az ásványi anyagok (mineráliák) és a vitaminok. Ez utóbbiakból néhány g, mg, illetve egyes esetekben csak pár µg szükséges, de ebben a mennyiségben nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok biológiailag fontosak a szervezet működéséhez. A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energia%-nyi "fehérje-zsír-szénhidrát"-arány alapvető fontosságú, de ez önmagában még nem elég. A szervezet zavartalan működéséhez a mikrotápanyagok - vitaminok, ásványi anyagok - megfelelő mennyisége és aránya is elengedhetetlen.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3576 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x