Hogy viselkedjünk egy dadogóval?
Címlap / Szépség-Egészség / Hogy viselkedjünk egy dadogóval?

Hogy viselkedjünk egy dadogóval?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

A dadogás gyakran felnőtt korig elkíséri az embereket. Általában nem beszédzavar, hanem pszichés okok állnak hátterében. A dadogó gyermekeket pszichológushoz kell irányítanunk, de a felnőtt kori dadogással is találkozhatunk, és a pszichológus ezzel is tud mit kezdeni.  

A dadogás általában 2,5 éves és 5 éves kor között alakul ki, és szinte soha nem jelenik meg 12 éves kor után. Anatómiai okot nem sikerült találni a dadogás mögött, de szerepe lehet a dadogásban az öröklődésnek is. A logopédusok is gyakran segíthetnek, de a tünet megszűnése még nem jelenti az ok megoldódását is. A kezelést pszichológia vagy kineziológiai kezeléssel érdemes kibővíteni.

Hogy viselkedjünk egy dadogóval?  1. Ne próbáljuk befejezni helyette a mondatot!
  2. Ne pótoljuk ki a befejezetlen szavakat!
  3. Ne mondja a dadogónak, hogy nyugodjon meg, vagy hogy beszéljen lassabban, mert az éppen az ellenkező hatást váltja ki.
  4. Érzékeltesse, hogy arra figyel, amit az illető mond és ne arra, ahogy mondja.
  5. Ne mutassa, ha zavarban van, természetes módon próbáljon viszonyulni a dadogóhoz. Ha ez nem sikerül, akkor mondja meg bátran, hogy még soha nem találkozott olyasvalakivel aki dadog, és most zavarban van.
  6. Várja ki türelemmel, míg a dadogó befejezi a mondatát.
  7. Legyen tisztában azzal, hogy a dadogó számára a telefonálás a szokásosnál is nehezebb, ilyenkor legyen különösen türelmes.
  8. Igyekezzen viszonylag lassan és tagoltan beszélni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8502 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x