Az édességek helye a táplálkozásban
Címlap / Szépség-Egészség / Az édességek helye a táplálkozásban

Az édességek helye a táplálkozásban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-05

A helyes táplálkozás alappillére a változatosság és a mértékletesség. Mindent lehet enni, sőt, a változatosság kell is a szervezetnek, hogy minden tápanyagot, szükséges vitamint megkapjon.  

A helyes táplálkozás alappillére a változatosság és a mértékletesség. Mindent lehet enni, sőt a változatosság kell is a szervezetnek, hogy minden tápanyagot, szükséges vitamint megkapjon. Ugyanez vonatkozik az édességek fogyasztására is. Nem tilos, csak a helyes mennyiséget kell megválasztani, ami még belefér a napi evésbe-ivásba. Az édességfogyasztás egyik legfontosabb irányelve, hogy ne főétkezések helyett, hanem azok végén, záró fogásként kerüljön az asztalra.

Milyen mennyiségben fogyasszunk édességet?

Heti 1-3 alkalommal ajánlott édességet fogyasztani, ami lehet pl. 1 szelet sütemény, 25-30 g csokoládé, 1 gombóc fagylalt, vagy ezeknek megfelelő más kísértés. A cukorral való édesítés nem tilos, már csak azért sem, mert a cukor fogyasztása csökkenti az érzelmi ingadozásokat és javítja a kedélyállapotot, de bánjuk vele óvatosan, ne vigyük túlzásba. Ahol tudjuk, kerüljük a cukor használatát, például a nyári kánikulában a limonádé csak citrommal ízesítve üdítőbb lehet, mint cukrosan.

A cukorból származó energia mennyisége a napi energiabevitel maximum 10 %-át tegye ki. Ez egy kb. 2000 kcal energiát tartalmazó étrendben nagyjából 2 evőkanálnak felel meg.Csokoládé vagy más finomság?

Köztudott, hogy csokoládé fogyasztásakor „boldogsághormon” szabadul fel az agyban, melyről nehezen mond le bárki. De nassolni nem csak csokoládét lehet, sőt ebben is érvényes a változatosság jótékony hatása.

Amennyiben a csokoládé mellett szavazunk, mindig magasabb kakaótartalmút válasszunk, ezekben ugyanis magasabb az egészségre kedvező anyagok (pl. polifenolok és egyéb antioxidánsok) mennyisége, mint az alacsonyabb kakaótartalmúakban. Egy-egy alkalommal lehetőleg ne egy egész táblával fogyasszunk, csak egy-két szeletet. Természetesen más alternatíva is rendelkezésünkre áll, ha édességre vágyunk. A főétkezések után, befejező fogásként süteményt, palacsintát, pudingot, fagylaltot, stb. is fogyaszthatunk.

Ha süteményt választunk, inkább a tejalapú, gyümölcsös szeleteket preferáljuk. Ha saját magunk készítjük az édességet, főzhetünk pudingot, amit nyáron friss gyümölccsel, télen befőttel vagy mirelit vitaminbombával is dúsíthatunk. Kicsit laktatóbb, akár második fogásként is alkalmas a tejbegríz vagy tejberizs, ami szintén könnyen elkészíthető. Ezek ugyancsak könnyedebbé és finomabbá tehetők különféle gyümölcsökkel dúsítva.

Ma már széles választékát találjuk a müzliszeleteknek is, melyek egy viszonylag új alternatívái az édességfogyasztásnak. Ez az extrudált és lapított gabonapelyhekből, aszalt gyümölcsökből, olajos magvakból, valamint mézből és egyéb hozzáadott anyagokból előállított szeletes termék nagyon népszerű lett rögtön megjelenése után, hiszen amellett, hogy szervezetünk számára fontos alapanyagokból készül, jellegénél és formájánál fogva csokoládéra emlékeztet, s ez kiváló nassolnivalóvá teszi. 

Mire figyeljünk, ha édességet vásárolunk?

Amennyiben nem saját készítésű édességet választunk, hanem üzletben, előre elkészített, csomagolt süteményt – de ez érvényes a csokoládéra is – vásárlás előtt minden esetben figyelmesen olvassuk el a feltüntetett összetevőket.

A csomagolt élelmiszerekre azért tesznek címkét, hogy tájékozódni és választani tudjunk, valójában mit is eszünk. Az élelmiszerek tápanyagainak ismerete az egészséges étrend összeállításának nélkülözhetetlen feltétele. Vásárlás előtt érdemes a termékek összetevőin kívül a tápanyagértékeit, szavatossági idejét, és a tárolási módját is megnézni.

 
 
Ma már a különböző betegségekben szenvedőknek (pl. cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek) sem kell lemondaniuk az édesség élvezetéről, hiszen számos, általuk is fogyasztható termék található a piacon. Viszont rájuk még fokozottabban érvényes, hogy tüzetesebben kell elolvasniuk a vásárolt termék feltüntetett összetevőit.

Az édességek választásánál ne elégedjünk meg a terméken feltüntetett „light” jelzővel, mert az sok esetben nem a cukortartalom, hanem a zsírtartalom csökkentését jelenti. Erre különösen kell figyelni a cukorbetegeknek.

Nyári édességek

Nagy melegben sokszor nem esik jól a tömény sütemény, szívesebben térünk be egy-egy cukrászdába hűsítő fagylalt elfogyasztására. Ebben is nagy a kínálat: választhatunk tejalapú és vízalapú fagylaltot, sőt már a cukorbetegek is találnak maguknak megfelelőt.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2722 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x