HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19
Címlap / Szépség-Egészség / A köret arabul: Kuszkusz és bulgur

A köret arabul: Kuszkusz és bulgur

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19

Még nem voltál nyaralni, de vágysz a forró tájakra? Unalmas a nokedli a rizs, a tarhonya és a krumpli? Akkor dobd fel a napot egy különleges, és néhány perc alatt elkészíthető arabos körettel.  

 

Rendezvénynaptár

A férfiak és a gyerekek gyakran lázadnak a zöldséges wellness köretek ellen. Akkor mit lehet még az asztalra tenni, ami nem végtelenül bonyolult, megvan néhány perc alatt, és finom? Tanuljunk köretet főzni arabul!

Szinte minden nagyobb piacon, vagy arab és török boltban vásárolhatunk kuszkuszt, és törtbúzát, vagyis bulgurt. A legtöbb török büfében meg is kóstolhatjuk mindkettőt, ha nem akarunk odahaza bizonytalanra menni. Ha megvan a szerzemény, hazamegyünk és nézzük. Vajon mit is kezdhetnénk vele? Pedig a világ legegyszerűbb kajái, főleg nyárra, hiszen az arab világban meleg van, és az ottani nők sem bolondok, hogy órákig álljanak a gőzben és a forró konyhában.

Amit most tanítok nektek, az nem autentikus recept, viszont tökéletes eredményre juttat. Az eredmény pedig egy izgalmas, különleges és pasi gyomorba is illő tartalmas köret.  Az elkészítés módja a kuszkusz és a bulgur esetében is hasonló.

Két főre egy teáscsésze (kb. 1,5 dl) kuszkusz vagy bulgur szükséges. Használd a szokásos csészét a méréshez.

Kezdd kuszkusszal!
A kuszkusz az afrikai-arab országokban honos. Marokkó, Tunézia az igazi hazája, de ma már mindenütt eszik a világon. Olyan, mint egy apró fajta tarhonya, csak sokkal finomabb, nem lesz tőle olyan érzésed, hogy sörétet vacsorázol. Többféle szemcsenagyságot különböztetnek meg, én azt javaslom, hogy kezdésnek a közepes vagy nagy szemcséjűt vedd, mert az apró nagyon könnyen lesz kásás, összeragadhat. A képen ez az apróbb szemű.

Így kezdd!
Forralj fel két csésze vizet, oldj fel benne vagy egy kisebb leveskockát, vagy bio-vegetát, egy evőkanál olíva olajat, sót ízlés szerint. Ha a víz felforrt, egyszerűen öntsd bele a csészényi kuszkuszt és két villával óvatosan kavard úgy, hogy a szemek felvegyék a nedvességet, majd zárd le a tüzet, és vedd le a lábast a tűzről. Takard le fedővel a lábast, tekerd konyharuhába és járj el úgy, mint a bulgur esetében, figyelj!

Bulgurt főzni könnyű!
A bulgurt egy evőkanálnyi olíva olajon, vagy margarinon meg kell dinsztelni. Sózdmeg, sőt erre is mehet egy kevés bio-vegeta, ha szereted. Keverd addig, míg a színe egy árnyalattal sötétebb nem lesz, mint eredetileg. Ekkor öntsd fel körülbelül dupla annyi vízzel, mint amennyi a bulgur volt. (Egy csészényi bulgurhoz kicsit kevesebb mint két csésze víz kell) Figyelmesen forrald keverés nélkül addig, míg le nem forr róla a folyadék. Vigyázz, ne égjen oda! Fedd le az edényt fedővel, tekerd konyharuhába és …

Főzz meg reggel, és vacsorázz meleget este!
Mindezt úgy, hogy nem kell melegíteni! A titkot az arab konyhákból lestük el. A konyharuhába tekert forró edényt egyszerűen be kell dugni néhány pokróc közé, két párna közé, vagy éppenséggel az ágyneműtartóba, legalább félórára, de bármennyi időre, akár reggeltől estig is ott lehet hagyni. Amikor kiveszed, meleg, puhára párolódott ételt kapsz.

HarmoNet tipp: a bulgurhoz hasonlóan jázmin rizst, vagy basmati rizst is főzhetsz ilyen módon, a párnák között!

Kuszkusz, búza, rizs – édesen!
A főzővíz nem csak sós, hanem édes, cukros szirupos is lehet. Ilyenkor a puhára párolt köretet hűtsük le, és friss idény gyümölcsöt keverjünk hozzá, például epret, vagy cseresznyét. Fújhatunk rá tejszínhabot, vagy csorgathatunk rá mézet is. Télen mazsolával, szárított aszalt gyümölcsökkel, vagy szörppel önthetjük le, és kész a könnyű édesség.
 






 
 
[28472]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 




 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x