HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-22
Címlap / Szépség-Egészség / Jóga a mindennapi életben

Jóga a mindennapi életben

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-22

Lelki egészségre imádsággal, meditációval, mantrával, pozitív gondolkodással és toleranciával tehetünk szert. Az ember feladata a védelmezés, nem pedig a rombolás. Az önzetlenség, a megértés és a megbocsátás azok a tulajdonságok, amelyek igazából emberré tesznek minket. 

 

Testi egészség

A testi egészség életünk egyik legfontosabb alapköve. Paracelsus helyesen állapította meg annak idején: „Az egészség nem minden, de egészség nélkül semmit sem ér az egész.” Az egészség megôrzésére és helyreállítására különbözô testgyakorlatok (ászanák), légzôgyakorlatok (pránajámák) és lazító technikák léteznek.

A „Jóga a mindennapi életben” nyolcszintû rendszerbe foglalja a klasszikus ászanákat és pránajámákat, amely a „sarva hitta ászanákkal” (gyakorlatok mindenkinek) kezdôdik. Az elsô, felkészítô szintet további hét szint követi, amelyek egymásra épülve vezetnek el az ászanák és pránajámák haladó fokára.

Az alapgyakorlatokból több speciális programot fejlesztettem ki: „jóga hátfájás ellen”, „jóga az ízületekért”, „jóga idôsebbeknek”, „jóga menedzsereknek”, „jóga gyerekeknek”. A „Jóga a mindennapi életben” rendszer további értékes gyakorlatokkal szolgál egészségünk megôrzéséhez, mint például a hatha jóga tisztítótechnikái, a mély ellazulás (jóga nidra), az összpontosító gyakorlatok (pl. trataka), valamint a mudrák és a bandhák (speciális jógatechnikák).

Egészségünk fontos tényezôje a táplálék, amelyet magunkhoz veszünk. Mindaz, amit elfogyasztunk, kihatással van a testünkre és a tudatunkra, a szokásainkra és a jellemvonásainkra - egyszóval a táplálkozás egész lényünket befolyásolja. A táplálék a testi energiánk és életerônk forrása. A kiegyensúlyozott, egészséges étrend tartalmaz gabonát, zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, dióféléket, tejet, tejtermékeket, mézet, csírákat, salátát, magvakat, gyógyfüveket és fûszereket - nyersen vagy frissen elkészítve. Kerülendôk az állott, tartósított, felmelegített és denaturált (finomított) élelmiszerek, valamint a hús (és minden hústermék), a hal és a tojás. Egészségromboló hatásuk miatt a szeszes italok, a nikotin és a kábítószerek ugyancsak mellôzendôk.


Szellemi egészség

Ahelyett, hogy mi tartanánk ellenôrzésünk alatt az elménket és az érzékeinket, gyakran azok irányítanak minket. Ahhoz, hogy ellenôrzésünk alá vonjuk az elménket, elôször is önelemzésre és belsô megtisztulásra van szükség. A negatív gondolatok és félelmek megbontják a testi és idegi funkciók egyensúlyát, ezáltal sok betegséget és szenvedést okozhatnak. A jó szellemi közérzet alapja a gondolatok tisztasága, a belsô szabadság, az elégedettség és az egészséges öntudat. Törekedjünk tehát arra, hogy fokozatosan felülkerekedjünk negatív tulajdonságainkon és gondolatainkon, s hogy kifejlesszük magunkban a pozitív gondolkodás és cselekvés képességét.

A „Jóga a mindennapi életben” erre is számos lehetôséget kínál. A mantragyakorlatok (Mantra = spirituális szó (szavak), illetve spirituális himnusz), az erkölcsi elvek tiszteletben tartása, a jó társaság, a gondolatébresztô könyvek mind-mind megtisztítják és felszabadítják az elménket. Az önkeresés és önmegismerés fontos eszköze az „önvizsgálati meditáció”. Ez nem más, mint önkikérdezésen és önelemzésen alapuló, egymásra épülô szintekbôl álló meditációs technika. Végrehajtása során kapcsolatot teremtünk a tudatalattinkkal, vágyaink, komplexusaink, viselkedésmintáink és elôítéleteink forrásával. A gyakorlat elvezet önnön lényünk megismerésétôl - milyenek vagyunk és miért váltunk olyanokká, amilyenek vagyunk - énünk elfogadásán keresztül az önmegvalósításig. Lehetôvé teszi, hogy megszabaduljunk rossz tulajdonságainktól és szokásainktól, ezáltal segít úrrá lenni életünk nehézségein.

Társadalmi egészség

Társadalmi egészségen azt értjük, hogy miközben boldogok vagyunk, másokat is képesek vagyunk boldoggá tenni, hogy jó kapcsolatot és kommunikációt tartunk fenn embertársainkkal, hogy társadalmi felelôsséget vállalunk, hogy a közösség javán fáradozunk. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy képesek vagyunk lazítani és megtapasztalni az élet szépségét.

A kábítószer-függôség például - hogy korunk egyik legégetôbb problémáját említsem - a társadalmi egészség hiányának a jele. A „Jóga a mindennapi életben” segítségével ez a baj is leküzdhetô. Új, pozitív célokat lehet kitûzni, s az élet új értelmet nyer. A jó társaság szintén befolyásolja, alakítgatja a személyiséget és a jellemet, ezért döntô jelentôsége van a lelki fejlôdés szempontjából.
A „Jóga a mindennapi életben” rendszer szellemében élni azt jelenti, hogy magunkért és másokért dolgozunk, hogy értékes és hasznos munkát végzünk önmagunkért, felebarátainkért, a társadalomért, a természet és a környezet megóvásáért és a világ békéjéért. A jógázás pedig egyet jelent azzal, hogy pozitív tevékenységet fejtünk ki és az egész emberiség javán fáradozunk.


Egészséges lélek

A lelki élet legfontosabb alapelve és az emberiség legfôbb parancsa így hangzik:ahimsa paramo dharma Nem ártani- ez a legfelsôbb elv

Azaz nem ártani sem tettel, sem szóval, sem gondolattal, sem érzéssel. Lelki egészségre imádsággal, meditációval, mantrával, pozitív gondolkodással és toleranciával tehetünk szert.

Az ember feladata a védelmezés, nem pedig a rombolás. Az önzetlenség, a megértés és a megbocsátás azok a tulajdonságok, amelyek igazából emberré tesznek minket. A jóga egyik legfôbb tanítása az, hogy tartsuk tiszteletben és óvjuk az élet minden megjelenési formáját. Ezzel széles alapot teremtünk a kölcsönös szeretethez és segítségnyújtáshoz, a megértéshez és a toleranciához - nem csak az egyes személyek viszonyában, hanem minden ember, nemzet és vallási irányzat között.

A „Jóga a mindennapi életben” egyik alapelve a vallásszabadság. A jóga nem vallás, hanem a lelkiség és a bölcsesség forrása, minden vallás gyökere. Átnyúlik a vallási határokon, s így megmutatja az egységhez vezetô utat. A lelki megtisztulásra vágyókat a „Jóga a mindennapi életben” végigvezeti a mantra jóga és a krija jóga útján. Az ember, mint a föld legfejlettebb élôlénye, képes arra, hogy megismerje igazi énjét és önnön belsô valóját - vagyis Istent.
A jóga lelki célja Isten felfedezése önmagunkban - azaz az egyéni lélek és Isten egyesítése. Az elsô lépés annak felismerése, hogy közös gyökereink és Istennel való kapcsolatunk révén valamennyien egyek vagyunk.

Egyedül rajtad múlik, hogy teszel-e valamit az egészségedért, a jó közérzetedért, a szabad, boldog életért. Rendszeres gyakorlással, szilárd eltökéltséggel biztos a siker. Valamennyi jógázónak és mindazoknak, akik most lépnek a jóga útjára, sok szerencsét, sikert, egészséget, harmóniát, örömöt kívánok, és Isten áldását kérem mindannyiukra.

Paramhans Swami Maheshwarananda
Mahamandaleshwar

Jóga a mindennapi életben 
 
[5108]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x