9 kínai egészségvédő tipp januárra
Címlap / Szépség-Egészség / 9 kínai egészségvédő tipp januárra

9 kínai egészségvédő tipp januárra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

A kínai öt elem tana szerint a tél a Víz elem uralma alatt áll. Nézzünk, mik a teendőink egészségünkért januárban a hagyományos kínai orvoslási rendszer szerint!  

Ne tévesszen meg bennünket a tetszhalott természet: csak úgy tűnik, mintha odakint meghalt volna minden, belül azonban komoly munka folyik. A természet, Földanya erőt gyűjt a következő ciklushoz, már a közelgő tavaszra készül titokban. Jól tesszük, ha mi is erőt gyűjtünk, megerősítjük a Víz elemhez tartozó szerveinket, a vesét és a húgyhólyagot.

A vese és a hólyag nemcsak a kiválasztásért és a vízháztartásért felelős szervek, a kínai orvoslásban ugyanis minden egyes szervünkhöz a klasszikus nyugati medicinából ismert feladatok mellett más egyéb funkciókat is társítanak. Az egyes szervek a kínai szemlélet szerint komplex funkciókörök, amelynek csak egy részét képezi az adott szerv "hagyományos" feladata.

A vese a kínai hagyomány szerint a születésünkkor kapott életenergiát is tárolja, így valójában az összes többi szerv és a teljes test megfelelő működése a vesék állapotától függ. Nem meglepő tehát, hogy a vesék energetizálása, karbantartása alapvető fontosságú. A vesék kormányozzák továbbá a nemi szervek működését, szétoszlatják a szervezetben a tüdőből érkező csit (életenergiát), de a vese uralja a hajat, a fogakat, fület (hallást) és a csontokat is.

Gondoljunk csak az idősödő emberek romló életfunkcióira, akikből az öregedéssel együtt fogy a vese által tárolt életenergia: a reprodukciós készség fokozatosan megszűnik, a haj őszül vagy hullik, a hallás romlik, a fogakat is elvesztik és a csontok is törékenyebbé válnak. Sajnos ez az életesszencia csak véges mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért különösen fontos, hogy a helyes életmóddal lassítsuk a fogyását. A kínai orvoslás e tekintetben komplex életmódtanácsokkal szolgál.

 

Az alacsony hőmérséklet és a nyirkos időjárás kifejezetten árt ezeknek a szerveknek, ezért ilyenkor különösen fontos gondoskodni a vesénkről és a hólyagról: kívül és belül is állandóan melegen kell tartanunk, hogy elkerüljük a felfázást, vagy a komolyabb problémákat, illetve, hogy megőrizzük értékes életenergiánkat, elkerülve ezáltal az idő előtti öregedést.

1. A meleg alsónemű, a derékmelegítő és az időjárásnak megfelelő öltözködés alapvető fontosságú. Ha érzékenynek érzed a vesetájékot, használj melegítőpalackot.

2. A nyári, őszi és tavaszi hónapokhoz képest több pihenésre van szükségünk, tehát aludjunk többet, és figyeljünk az alvás minőségére is. Most van itt a lustálkodás ideje is!

3. Tudatosan vonulj vissza, meditálj, relaxálj, vess számot az előző évvel. Mindez hozzájárul energiád táplálásához, feltöltéséhez.

4. Fogyassz ilyenkor többet a vesét tápláló ételekből: halak és a tenger gyümölcsei, zeller, káposzta, szójabab és csírája, alga, szezámmag, tökmag - mindezek kiválóan erősítik a vesét és a hólyagot.

5. Jó hatású a moxázás a Vese meridián megfelelő pontjain és a fülgyertyázás, a fülakupunktúra is. Ez utóbbi két módszer remekül nyugtat és lazít is. A pihentető relaxációs vagy más kifinomult, valóban művészi zene hallgatása, vagy a hangtálakkal végzett meditáció is jó hatású a fülön keresztül a vesére.

6. A Vese energiamaximuma délután 5 és 7 óra között van a kínai szervóra szerint - ha észreveszed, hogy ilyenkor fáradtabb vagy szorongóbb vagy az átlagnál, az utalhat a vese energia gyengeségére is. Ebben az esetben ezt az időt lehetőleg töltsd pihenéssel, meditálással vagy a vesét tápláló gyógymódok igénybevételével.

7. A minőségi szex szintén segít megőrizni az életenergiát és a nemi szervek aktivitását, különösen, ha nem visszük túlzásba és szeretetteljes kapcsolatban műveljük. Mivel a férfiak életerőt veszítenek az ejakuláció révén, érdemes megtanulni a tantrikus szeretkezés vagy a taoista szex művészetét.

8. A serkentőszerek, mint például az alkohol, a cigaretta vagy a kábítószerek, főleg nagy dózisban fogyasztva nagyon kimerítik a szervezet, azon belül is kiemelten a vese energiáját, ezektől érdemes tartózkodni ilyenkor. A kávéfogyasztás csökkentése is ajánlatos.
 
9. Melegen ajánlott viszont a növényi főzetek és gyógyteák fogyasztása, akár nagyobb mennyiségben is, ezek segítségével ugyanis finoman, kíméletesen átmossuk a vesét és melegen tartjuk az egész szervezetet. Különösen jó hatású a jógitea (fahéj, kardamom, szegfűszeg, bors a fő összetevői), a gyömbérből, csalánból, ginzengből készült gyógyteák.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 18567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x