Hogyan igyunk felelősségteljesen? 6 tipp
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan igyunk felelősségteljesen? 6 tipp

Gelsei Bernadett

Hogyan igyunk felelősségteljesen? 6 tipp

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ha már úgyis iszol, akkor próbáld meg tudatosan csinálni és úgy, hogy az élvezet, a jó hangulat legyen a fókuszban, mert akkor biztosan mértékletességet tudsz tartani. Ha nem tudod, hogyan legyél felelősségteljes ivó, íme néhány ötlet.  

1.  Használd a „haver rendszert”!

Mindig legyen veled valaki, aki ismer téged és tud figyelni rád. Azaz észreveszi, ha kezdesz berúgni, nem hagy egyedül, amikor rosszul leszel, akire hallgatsz, vagy vigyáz az italodra, amíg elmész a mosdóra stb. Így kontroll alatt van az italod és te magad is. Az a legjobb, ha olyan barát is van veled, aki nem iszik, és megkérheted, hogy figyelmeztessen, amikor elég, amikor látja rajtad, hogy kicsúszik a kontroll a kezedből. Kérd meg, hogy vegye el a kocsikulcsot, vagy add neki előre oda a pénzed, amit aznap este az alkoholra fordítasz stb. Vagyis, ha te nem vagy biztos abban, hogy nálad a kontroll, add át annak, akiben bízol.



2.  „Elég volt, köszönöm” - ismerd a saját határaidat!

Nagyon fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, amikor alkoholt fogyasztasz, ugyanis mindenkire másként hat az alkohol. Tanuld meg, mennyi az a mennyiség, amitől még jól érzed magad és nem kezdesz el rosszul lenni (szédülni, összevissza beszélni stb.). Ne feledd, szórakozni akarsz, élvezni a társaságot, nem pedig lerészegedni és rosszul lenni! Ezért fontos, hogy egyenletes, lassú ütemben igyál és légy pontosan tisztában az alkohol-toleranciáddal.


3.  Igyál lassan és hidratálj! 

Egyenletesen, kortyonként fogyassz alkoholt és figyelj arra, hogy mindig legyen tiszta víz az asztalon. Számolj így: minimum annyi dl vizet fogyassz el, amennyi alkoholt megiszol. A víz lassítja az alkohol vérben való áramlását, így nem részegedsz le hirtelen, és jót tesz a másnaposság ellen is. A lassú, kortyonként történő ivással sokkal jobban kiélvezheted a kedvenc italod ízét is, ugyanis a vedelésnél ez is kimarad.

4.  Ne igyál éhgyomorra!

Ha tudod, hogy este inni fogsz, akkor mindig egyél előtte valamit. Zsíros kenyér, ropi vagy gyümölcs, ezek segítenek az alkohol lassúbb felszívódásában. Bárhol könnyen hozzájuk juthatsz és nem engednek hirtelen lerészegedni, így elkerülöd az alkohol okozta rosszullétet.



5.  Óvatosan a koktélokkal!

Koktélozni sikkes dolog - főleg a nők részesítik előnyben a változatos ízvilágú koktélokat. Azonban, ha nem ismered minden egyes összetevőjét, akkor nem tudhatod, hogyan fog hatni rád. Az is fontos, hogy mennyi fajta alkoholt kevernek össze, mivel a keverés gyakran okoz hirtelen rosszullétet. A koktélokban nagyon sok az édesítő, tejszín stb. amelyek jól elrejtik az erejét, így kiszámíthatatlan, mikor, mennyi és hogyan hat majd rád.


6.  Használj sofőrt!

Ha kocsival mész el valahová és úgy alakul az estéd, hogy inni fogsz, mindig jelölj ki egy vezetőt, aki helyettesíteni tud vagy használj sofőrszolgálatot.

***********************************************


A cikk szerzője Gelsei Bernadett addiktológiai konzultáns, az alkoholról leszokás szakértője. 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 9422 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x