HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-08-22
Címlap / Színes hírock / Kiállítás a 70 éves elektromos gitár történetéről

Kiállítás a 70 éves elektromos gitár történetéről

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-08-22

Formabontó kiállítás látható Berlinben, a Deutsches Technikmuseum kreuzbergi épületében a múlt század populáris zenéjét forradalmasító hangszer, az elektromos gitár történetéről. A december 15-ig látogatható bemutató magyar szemmel nézve valóban formabontó: a kiállított mintegy 200 hangszert nem csupán nézegetni lehet a tárlókban, elolvasva a (sajnos, csak német nyelvű) magyarázó szövegeket. 

 

A látogató a bejáratnál fejhallgatót kap, annak csatlakozóját a tárlók alatti számos hüvely egyikébe dugva hallhatja is az éppen szemlélt gitár hangját (végtelenített hanghordozóról). A kiállításból kiderül, hogy Adolph Rickenbacker 1934-ben készített először hawaii gitárt elektromágneses hangszedővel ("magyarul" pickup). A terméket reklámozó mondat szerint ez volt "az a gitár, amelynek a hangját fél mérföldes távolságból is hallani lehet". A konstruktőr így tett eleget Benny Goodman felszólításának, aki egyszer így biztatta bandájának pengetős részlegét: "Kábelezzétek be a hangot, hogy hallatsszon is, amit játszotok!"

Az első, sorozatban gyártott elektromos dobgitárt a National dobta piacra (Dobro Resonator, 1936); ennek formája azonos azzal a gitárral, amelyet napjainkban szokott pengetni Mark Knopfler (képünkön a gitárja), Sting és sok más ismert zenész. Leo Fender cége 1946-tól kezdett készíteni elektromos erősítőhöz köthető lapgitárokat.

Ezen felbuzdulva egy Les Paul nevű jónevű gitáros a szintén amerikai Orville Gibsonnak próbálta eladni ötletét elektromos lapgitár gyártására, de az Illinois állambeli cég nem volt vevő a dologra. Ők akkor még kizárólag dobgitárban gondolkodtak, ám Fender 1950-ben piacra dobott két új lapgitárjának, az Esquire-nak (1 pickup) és a Telecasternak (2 pickup) óriási sikere jobb belátásra bírta őket. Így született meg a legendás Gibson Les Paul modell, amely 1952-61 között készült (1968 óta ismét gyártják). Ezen a gitáron olyan varázslók játszottak az évek során, mint John Lee Hooker, Pete Townshend, Frank Zappa, Eric Clapton, Keith Richards, Jimmy Page, Slash - a teljesség igénye nélkül.

A kiállításon látható a Gibson (a fő szponzor) és a Fender szinte minden modellje, néhány német (Höfner, Framus, Hoyer) és japán (Ibanez, Yamaha) cég kevéske hangszerével kiegészítve. A látogatók filmet nézhetnek meg a gitár (éppen egy hegedű formájú basszusgitár, amilyenen Paul McCartney játszott a Beatlesben) készítéséről a frankföldi Höfner cég műhelyében. DVD-ről vetítve pedig élvezhetnek három, egyenként 50 perces filmfelvételt Jimi Hendrix, B.B. King és a Led Zeppelin együttes koncertjeiről. A tárlókkal szemközti falakat Linda McCartney több mint száz fotója dísziti: a korán elhunyt művész a 60-as és 70-es évek szinte valamennyi rockzenészét megörökítette.

A csattanó: az egyik sarokban nem kevesebb mint 30 gitár lóg állványokon, arra várva, hogy a látogatók kipróbálják őket. A hangszerhez másik fejhallgató jár, azt az erősítőbe bedugva csak az alkalmi "művész" hallja saját pengetését. E sorok írója sem hagyta ki az alkalmat, hogy kézbe vegyen s megszólaltasson (no, nem Clapton módra) egy Gibson Les Paul Standardot. Igazi élmény volt - főleg annak tudatában, hogy a spandaui hangszerboltban 1600 euróért (mintegy 400 ezer forint) mérik ezt a gitárt.

Dorogman László




 
 
[1513]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


titkosrandi fej

éves
 
fotó




Tagok: Túl az 1 millión, Fotóval: 331.689


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
Sokan mondják, hogy tökéletes autógumi nem létezik. Ezt azért megcáfolnánk, de tény, hogy minden időjárási viszontagsághoz más-más típus való... tovább >>

 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot


x